ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικό άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ θα παραχωρήσει ο Ισημερινός

Την απόφαση του Ισημερινού να παραχωρήσει πολιτικό άσυλο στον ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει καταφύγει στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ρικάρντο Πατίνο.Ο Ασάνζ αντιμετωπίζει μία υπαρκτή απειλή πολιτικής δίωξης, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης στις ΗΠΑ, εξήγησε ο υπουργός για να προσθέσει ότι ο Ασάνζ δεν θα έχει δίκαιη δίκη και μπορεί ακόμη να βρεθεί αντιμέτωπος με τη ποινή του θανάτου.

Ο Ισημερινός, είπε ο υπουργός, θεωρεί ότι οι φόβοι του Ασάνζ για πολιτική δίωξη εναντίον του είναι βάσιμοι.

Η χώρα του, πρόσθεσε ο Πατίνο, παραμένει πιστή στην παράδοση της να προστατεύει αυτούς που είναι ευάλωτοι.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του μετά την δημοσιοποίηση των προθέσεων της Βρετανίας να συλλάβει τον Ασάνζ και να τον εκδώσει στη Σουηδία, σύμφωνα με την υποχρέωση που έχει η χώρα (και αφού ο Ασάνζ εξάντλησε όλα τα ένδικα μέσα για να αποφύγει την έκδοση), ο Πατίνο είχε τονίσει σε υψηλούς τόνους «δεν είμαστε βρετανική αποικία».

Είχε προηγηθεί η ανοιχτή απειλή από τη Βρετανία ότι θα αρθεί η ασυλία των χώρων της πρεσβείας στο Λονδίνο και θα συλληφθεί ο Ασάνζ ο οποίος αντιμετωπίζει στη Σουηδία κατηγορίες για βιασμό.

Επιπλέον ο Ασάνζ μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ σχετικά με τη διαρροή και τη δημοσιοποίηση στο Wikileaks το 2010 εκατοντάδων χιλιάδων διπλωματικών τηλεγραφημάτων.

Αντιδρούν Λονδίνο και Στοκχόλμη

Σε μια πρώτη αντίδραση το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε απογοητευμένο από την απόφαση του Ισημερινού, ενώ και η Σουηδία διαμαρτύθηκε έντονα στη χορήγηση ασύλου.

«Σύμφωνα με το βρετανικό δίκαιο και αφού ο κύριος Ασάνζ είχε εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες έφεσης, οι βρετανικές Αρχές έχουν την δεσμευτική υποχρέωση τον εκδώσουν στην Σουηδία», εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών για να προσθέσει με έμφαση ότι θα τηρηθεί η υποχρέωση.

Έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου για να εκφράσουν την υποστήριξη τους στον Ασάνζ. Καλωσόρισαν την απόφαση του Ισημερινού με ζητωκραυγές φωνάζοντας μάλιστα, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία «λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος».

Σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές με την Αστυνομία που προχώρησε σε τρεις προσαγωγές.

Η Βρετανία είχε απειλήσει να άρει προσωρινά βάσει νόμου την ασυλία των χώρων της πρεσβείας του Ισημερινού για να διευκολυνθεί η σύλληψη του Ασάνζ. Η χορήγηση ασύλου δεν αλλάζει τίποτα, είχε διαμηνύσει το Φόρεϊν Όφις.

Από την πλευρά της, η Στοκχόλμη αντέδρασε έντονα χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την απόφαση του Ισημερινού να δώσει άσυλο στον Άσαντ.

Οι σουηδικές Αρχές κάλεσαν τον πρέσβη του Ισημερίνου για εξηγήσεις. «Ο Ισημερινός προσπαθεί να εμποδίσει τη δικαστική διαδικασία» ανέφερε εκπρόσωπος του σουηδιοκύ υπουργείου Εξωτερικών.

in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις