ΚΟΣΜΟΣ

Γέμισε “Αγοράζω Χρυσό” και η Πορτογαλία

Στην Πορτογαλία, την ιστορική πατρίδα των μεγαλύτερων αποθεμάτων χρυσού της Ευρώπης, τα καταστήματα “Αγοράζω Χρυσό” πολλαπλασιάζονται σαν μανιτάρια και οι νοικοκυραίοι πουλάνε τις βέρες τους για να ξεπληρώσουν το στεγαστικό δάνειο. Σύμφωνα με επίσημη έρευνα που πραγματοποιήθηκε, τα καταστήματα ανταλλαγής χρυσού αυξήθηκαν 29% το 2011 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ στο α΄ τρίμηνο του 2012 άνοιγαν κατά μέσο όρο δύο ενεχυροδανειστήρια την ημέρα!

Κανένα από αυτά δεν έχει κλείσει, καθώς οι δουλειές τους ανθούν.

Κι αυτό γιατί ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός Πορτογάλων υποχρεώνονται να ανοίξουν το σεντούκι και να ξεπουλήσουν τα χρυσαφικά της οικογένειας, για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ή να βάλουν ένα πιάτο φαγητό στο σπίτι.

«Η πικρή αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι πελάτες μου έχουν ξεπουλήσει όλο τον χρυσό τους», δηλώνει ο ιδιοκτήτης μεγάλου κοσμηματοπωλείου της Λισαβόνας, ξεπροβοδίζοντας ένα ζευγάρι που έδωσε τις βέρες του για να πάρουν ρευστό να πληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο.

Ως χώρα, η Πορτογαλία παραδοσιακά έχει ογκώδη αποθέματα χρυσού. Η κεντρική τράπεζα της χώρας κατέχει περισσότερο χρυσό σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας απ’ όσο οποιαδήποτε άλλη χώρα του ευρώ.

euro2day.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις