ΛΑΡΙΣΑ

“Βουτιά” στα έσοδα του δήμου Τεμπών

Ούτε για να καλυφτούν τα έξοδα μισθοδοσίας δεν φτάνουν τα χρήματα στον Δήμο Τεμπών μετά την πρόσφατη, νέα περικοπή στα έσοδα των Δήμων που αποφασίστηκε πρόσφατα.

Άμεσος θα είναι ο αντίκτυπος στις δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης και στις κοινωνικές υπηρεσίες. Η «Ε» θα σας παρουσιάσει εντός των ημερών τις επιπτώσεις που θα έχει η συγκεκριμένη απόφαση σε κάθε δήμο του νομού Λάρισας ξεχωριστά.

Στον Δήμο Τεμπών, τα έσοδα μέσω ΚΑΠ για το μήνα Ιούλιο ήταν 109.419,67 ευρώ ενώ τα έξοδα μισθοδοσίας έφτασαν τις 140.000.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν, ο Δήμος Τεμπών ξεκίνησε τον μήνα Ιούλιο με έλλειμμα της τάξης των 30.580,33 ευρώ. Αν συνυπολογίσουμε και τις υπόλοιπες λειτουργικές δαπάνες, το έλλειμμα φτάνει στις 83.980,77 ευρώ.

Αν η κατάσταση αυτή παραμείνει ως έχει, ο Δήμος Τεμπών, όπως και πολλοί άλλοι Δήμοι, δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί σε βασικές του ανάγκες, ενώ το συνολικό ετήσιο έλλειμμα θα φτάσει στο 1 εκατομμύριο ευρώ.

Για τη δεινή κατάσταση στην οποία περιέρχονται υπηρεσίες όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα σχολεία και διάφοροι τοπικοί οργανισμοί, μίλησε στην «Ε» ο δήμαρχος Τεμπών, Κώστας Κολλάτος.

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

Αν αναλογιστεί κανείς ότι τον Ιανουάριο του 2011 τα έσοδα του Δήμου Τεμπών μέσω ΚΑΠ ήταν περίπου 220.000 ευρώ ενώ τώρα μειώθηκαν στις 109.419, γίνεται εύκολα κατανοητό σε πόσο δυσχερή θέση βρίσκεται σήμερα ο Δήμος.

Οι πρώτες επιπτώσεις αυτής της μείωσης αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους σύντομα, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο κ. Κολλάτος δήλωσε: «Τα χρήματα που έχουμε σήμερα δεν πρόκειται να ανταποκριθούν στις ανάγκες για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων, τη θέρμανση και γενικά τα λειτουργικά έξοδα. Επιπλέον, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τη μεταφορά των μαθητών. Θα γίνονται άγονοι διαγωνισμοί στους οποίους κανένας δεν θα εκδηλώνει ενδιαφέρον, ειδικά σε τοπικά διαμερείσματα που η μεταφορά γίνεται με ταξί».

Εκτός από τα σχολεία, πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσει και η εύρυθμη λειτουργία των παιδικών σταθμών.

Ο δήμαρχος Τεμπών τόνισε πως αναγκαστικά θα υπάρξουν περικοπές στις κοινωνικές δομές του Δήμου. Για παράδειγμα, ο ΔΟΠΑΠΕΠΤ, οργανισμός με πολύπλευρη πολιτιστική δράση, θα επιδοτηθεί με πολύ λιγότερα χρήματα. Κάτι τέτοιο μεταφράζεται σε δραστική περικοπή πολιτιστικών δρώμενων.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Εφόσον τα έσοδα του Δήμου Τεμπών δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι δαπάνες μισθοδοσίας του ήδη υπάρχοντος προσωπικού, είναι δύσκολο να γίνεται λόγος για νέες προσλήψεις.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Κολλάτος, μέχρι το τέλος του έτους ο Δήμος Τεμπών θα πρέπει να έχει αποκτήσει υπηρεσία δόμησης-πολεοδομία, σύμφωνα με τις επιταγές του «Καλλικράτη». Το προσωπικό όμως των πρώην καποδιστριακών Δήμων δεν μπορεί να εκπληρώσει/ικανοποιήσει τη λειτουργία της Πολεοδομικής και Τεχνικής Υπηρεσίας.

Αφού πλέον είναι σχεδόν αδύνατο να γίνουν νέες προσλήψεις –και ειδικά μετά το νόμο Ραγκούση για αναλογία απολύσεων-προσλήψεων 10 προς 1- ο δήμαρχος Τεμπών σημείωσε πως μόνη λύση είναι οι μετατάξεις προσωπικού από άλλους Δήμους.

Συν τοις άλλοις, αναπόφευκτες θα πρέπει να θεωρούνται και οι καθυστερήσεις πληρωμών προς τρίτους, αφού προτεραιότητα του Δήμου Τεμπών θα είναι να καλυφθούν όσο το δυνατόν επαρκέστερα οι ανάγκες μισθοδοσίας των εργαζόμενων.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΟΔΑ

Οι τελευταίες εξελίξεις που θέτουν πλέον θέμα βιωσιμότητας για τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχουν οδηγήσει τους αρμόδιους στην αναζήτηση πιθανών λύσεων για εναλλακτικές πηγές εσόδων.

Ο κ. Κολλάτος παρέθεσε στην «Ε» μερικές λύσεις που μπορούν να συντελέσουν στην οικονομική ανάκαμψη του Δήμου Τεμπών. «Μια σκέψη που κάνουμε είναι τα φωτοβολταϊκά, έχουμε ήδη υποβάλλει αίτηση για να ενταχθούμε στο πρόγραμμα «ΉΛΙΟΣ» αφού υπάρχουν εκτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν κατά αυτό τον τρόπο. Συγκεκριμένα, στην περιοχή Καλοχωρίου-Νέσσωνα και Χειμαδίου υπάρχει μία έκταση 8.230 στρεμμάτων».

Επίσης, υπάρχουν σκέψεις για αξιοποίηση συγκεκριμένης περιοχής του Δήμου Τεμπών ως λατομείο, εφόσον βέβαια γίνουν οι αναγκαίες περιβαλλοντικές μελέτες και δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις.

Για να γίνουν όλα αυτά, ο δήμαρχος Τεμπών υπογράμμισε ότι θα πρέπει η πολιτεία να δημιουργήσει ένα πλαίσιο το οποίο θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών από τους Δήμους, χωρίς τις γνωστές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Ζωτικής σημασίας για την περιοχή είναι επίσης και τα εξής: Πρώτον, η συνέχιση των έργων στην κοιλάδα των Τεμπών που αναμένεται να λειτουργήσουν ως «παυσίπονο» στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας. Δεύτερον, η κατασκευή ολοκληρωμένου κόμβου στο ύψος των διοδίων του Πυργετού και τρίτον, η ανάδειξη της κοιλάδας των Τεμπών, για την οποία ήδη έχουν ξεκινήσει προκαταρκτικές εργασίες.

«ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ»

Σε γενικές γραμμές ο κ. Κολλάτος ξεκαθάρισε ότι «τα λεφτά δεν φτάνουν» αλλά τόνισε πως το σενάριο των παραιτήσεων των δημάρχων, το οποίο συζητήθηκε αρκετά, είναι ένα «έσχατο μέτρο».

Από τη μέρα που ανακοινώθηκε η νέα μείωση των εσόδων μέσω ΚΑΠ για τους Δήμους, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Τεμπών εργάζονται πάνω στον οργανωμένο σχεδιασμό της διαχείρισης των πετσοκομμένων εσόδων.

«Γνώμονάς μας θα είναι η κοινωνική ευαισθησία και στόχος μας είναι να διαφυλάξουμε όπως μπορούμε, υπηρεσίες που έχουν απήχηση στην κοινωνία μας, συνυπολογίζοντας πάντα και τις οικονομικές μας δυνατότητες» είπε στην «Ε» ο κ. Κολλάτος.

πηγή: εφ. “Ελευθερία” / Ρεπορτάζ: Ν. Ρουμπής

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις