ΕΛΛΑΔΑ

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για τη διαπραγμάτευση

Με την επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά από την Πύλο αρχίζει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους.

Ιδιαίτερα προβληματισμένος παρακολουθεί ο πρωθυπουργός τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη με τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ύφεση που πλήττει πλέον τα περισσότερα κράτη-μέλη.

Οι εξελίξεις αυτές δεν ευνοούν την ελληνική πλευρά που επιθυμεί να επιμηκυνθεί ο χρόνος τουλάχιστον κατά δύο έτη για την αποπληρωμή του χρέους. Ωστόσο, ο προγραμματισμός που έχει θέσει ο Αντώνης Σαμαράς εν όψει του διπλωματικού μαραθώνιου δεν αλλάζει.

Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές και να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι του μνημονίου. Γι’ αυτό το λόγο θέλει πριν από τις συναντήσεις του να έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα να παρουσιάσει.

Εκτιμά, πως με αυτό τον τρόπο η χώρα μας θα ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία και θα αλλάξει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες. Μεγάλο βάρος δίνει στη συνάντηση που θα έχει στις 24 Αυγούστου στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ την ώρα που υψηλόβαθμα γερμανικά στελέχη βάλλουν σε καθημερινή βάση εναντίον της Ελλάδας.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες της διαπραγμάτευσης

• 22 Αυγούστου ο Ζ. Κ. Γιούνκερ στην Αθήνα

• 24 Αυγούστου Σαμαράς-Μέρκελ στο Βερολίνο

• 25 Αυγούστου Σαμαράς-Ολάντ στο Παρίσι

• 3 Σεπτεμβρίου έκτακτο Eurogroup

• 14 Σεπτεμβρίου νέο Eurogroup

• Οκτώβριος Σύνοδος Κορυφής.

Η πιο κρίσιμη ημερομηνία θεωρείται η 14η Σεπτεμβρίου καθώς η τρόικα η οποία θα μείνει όλο το Σεπτέμβριο στη χώρα μας, θα έχει έτοιμη την έκθεσή της για την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Εκεί, θα κριθεί και η νέα δόση των 31 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, στην άντληση συνολικού ποσού ύψους 4,0625 δισ. ευρώ, προχώρησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, (ΟΔΔΗΧ) μέσω δημοπρασίας τρίμηνων εντόκων γραμματίων. Η απόδοση διαμορφώθηκε σε 4,43% έναντι 4,28% κατά την αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία, στις 17 Ιουλίου.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΔΔΗΧ, διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 3,125 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,43%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 4,248 δισεκατομμυρίων ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,36 φορές.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012. Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 937,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς, μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012, στις 12 μ.μ.

http://www.real.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις