ΕΛΛΑΔΑ

FT: Διετή παράταση θα ζητήσει ο Α. Σαμαράς από Μέρκελ – Ολάντ

Να παραταθεί η διάρκεια της προθεσμίας για την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας της Ελλάδας θα ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στις συναντήσεις του με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ την προσεχή εβδομάδα, γράφει σήμερα η εφημερίδα Financial Times.

Ο κ. Σαμαράς, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που θα έχει με την Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο και τον Γάλλο πρόεδρο στο Παρίσι, θα προτείνει τα μέτρα περιστολής των δημοσίων δαπανών να εκταθούν σε τέσσερα χρόνια αντί για δύο, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα επικαλούμενη έγγραφο το οποίο είδαν συντάκτες της.

Επιδιώκει την επιμήκυνση του προγράμματος λιτότητας με στόχο τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους της χώρας και τις προοπτικές για επιστροφή στην ανάπτυξη, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η Ελλάδα πασχίζει να βρει περικοπές των δαπανών, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν το 2013 και το 2014, με βάση την ισχύουσα συμφωνία διάσωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το σχέδιο της επιμήκυνσης προβλέπει μια πιο αργή προσαρμογή, με τις περικοπές να κατανέμονται σε τέσσερα χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2016, και το έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώνεται ετησίως κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα και όχι κατά 2,5 μονάδες, όπως ορίζεται από την τρέχουσα συμφωνία.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 20 δισ. ευρώ για τη στήριξη του προϋπολογισμού και τη μείωση του ελλείμματος το 2013-2014, η οποία θα είναι μικρότερη από την προβλεπόμενη.

Ωστόσο, η Αθήνα θα προτείνει να βρει τα χρήματα χωρίς να ζητήσει βοήθεια από τους εταίρους της ευρωζώνης. Τά κεφάλαια θα προκύψουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, από το υπάρχον δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και με την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα πάρει αναβολή στην έναρξη αποπληρωμής του πρώτου δανείου από το 2016 μέχρι το 2020, οπότε είναι προγραμματισμένο να αρχίσει να αποπληρώνει το δεύτερο πακέτο στήριξης.

Η υπομονή των πιστωτών της ευρωζώνης στην Ελλάδα εξαντλείται αναφέρει η εφημερίδα και άλλη μια διαφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Βερολίνο θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε πρόσθετα δάνεια προς την Αθήνα και ένας αυξανόμενος αριθμός Γερμανών πολιτικών έχουν πλέον εκφράσει ανοιχτά το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Από την πλευρά της Ελλάδας, ο Γιάννης Μουρμούρας, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, δήλωσε ότι η βαθύτερη από την προβλεπόμενη ύφεση αυτό το χρόνο και με την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 7%, θα μπορούσε να δικαιολογήσει το αίτημα για επιμήκυνση.

«Η μείωση του ελλείμματος που απαιτείται για την περίοδο 2013-2014 είναι υπερβολική», είπε ο κ. Μουρμούρας. «Η υπερδοσολογία λιτότητας είναι αυτοκαταστροφική».

http://www.ethnos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις