ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έντονο Βαλκανικό «χρώμα» στα «Αραδοσίβια 2012»

Έντονο Βαλκανικό «χρώμα» θα έχει το εφετινό 18ο Διεθνές Μουσικοχορευτικό Πανηγύρι «Αραδοσίβια 2012», αφιέρωμα στα 100 Χρόνια Απελευθέρωσης της Ελασσόνας και της Μάχης Σαρανταπόρου.

Tο Αγροτικό – Εθνογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων Ελασσόνας, με έδρα την Γαλανόβρυση και το Στεφανόβουνο Ελασσόνας, διοργανώνει και φέτος τις κορυφαίες ετήσιες φεστιβαλικές εκδηλώσεις του, με τίτλο «ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ 2012» – 18ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ την Κυριακή 28 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ, στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου στην Γαλανόβρυση Ελασσόνας.

Οι εκδηλώσεις γίνονται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και του Δήμου Ελασσόνας.

Συμμετέχουν μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από την Σερβία, την Βουλγαρία και την Ελλάδα. Ειδικότερα συμμετέχουν τα συγκροτήματα:
– Φολκλορικό Χορευτικό συγκρότημα «LUKOIL NEFTOHIMIK», από το Μπουργκάς (Πύργος) της Βουλγαρίας.
– Δημοτικό συγκρότημα Φολκλορικών Χορών και Τραγουδιών από το Ποζάρεβατς της Σερβίας.
– Xoρευτικό συγκρότημα του Μορφωτικού Συλλόγου Αραδοσιβίων.
– Χορευτικό συγκρότημα του Επιμορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σαρανταπόρου.

Tο πρόγραμμα θα παρουσιάσουν η γνωστή ηθοποιός – αρχιτέκτων Γεωργία Ζώη και ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Κώστας Κίνης, ο οποίος έχει και την σκηνοθετική επιμέλεια.

Επίσης, την ίδια ημέρα, στις 26 Aυγούστου, ώρα 6.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί και η 7η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ.

Την επιμέλεια και τον γενικό συντονισμό όλων των εκδηλώσεων έχει ο δραστήριος πρόεδρος του Μουσείου κ. Κώστας Σαχινίδης, Δρ. Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, Πολιτικός Επιστήμων.
Χορηγοί των εκδηλώσεων είναι οι επιχειρήσεις «ΓΑΛΑΞΙΑΣ» και τα τυροκομικά «ΙΓΓΛΕΖΟΣ»(ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑ).

Το Διεθνές Μουσικοχορευτικό Πανηγύρι αποτελεί κυρίως ένα Αγροτικό Πολιτιστικό Πανηγύρι, που έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πλέον καταξιωμένους και σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς της ευρύτερης περιοχής και της χώρας μας.

Ιδιαίτερα διακρίνεται για την ποιότητα και το υψηλό πολιτιστικό και καλλιτεχνικό του επίπεδο και για το λόγο αυτό έχει αποκτήσει διατοπικό χαρακτήρα, όπως είναι και ο χαρακτήρας του Μουσείου.

Γι’ αυτό άλλωστε και όλες οι εκδηλώσεις, όπου γίνονται, προσελκύουν το ενδιαφέρον του κόσμου και έχουν μαζική προσέλευση κοινού, με εκατοντάδες θεατές, που ξεπερνούν τα τοπικά όρια, δεδομένου ότι προσέρχονται από διάφορες περιοχές.

Το κύριο χαρακτηριστικό όμως των εκδηλώσεων «ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ» είναι η συμμετοχή και συνεργασία πολλών καλλιτεχνών και επιστημόνων, καθώς και πολλών ελληνικών και ξένων πολιτιστικών φορέων και συγκροτημάτων, που προέρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου.

Επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων εκδηλώσεων είναι ότι κάθε χρόνο αφιερώνονται σε σημαντικά πολιτισμικά και κοινωνικά ζητήματα γενικότερου διατοπικού και υπερεθνικού χαρακτήρα, που απασχολούν ευρύτερα την διεθνή και τοπική κοινωνία, με σκοπό να αναδειχθούν, μέσα από τους χορούς και τα τραγούδια, πτυχές σύγχρονων κοινωνικών και εθνικών προβλημάτων.

Για το λόγο αυτό φέτος οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στα 100 Χρόνια από την Απελευθέρωση της Ελασσόνας και της Μάχης Σαρανταπόρου.

Γενικότερα, το Αγροτικό – Εθνογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων, που είναι το πραγματικό Μουσείο της Αγροτιάς, με το δημιουργικό του
έργο και με όλες τις δραστηριότητές του και την έντονη πολιτιστική του
παρέμβαση, έχει ως βασικό του στόχο την προαγωγή του Λαϊκού Πολιτισμού και συγχρόνως επιδιώκει να ανακουφίζει και να ψυχαγωγεί τους αγρότες της Θεσσαλικής γης, καθώς και όλους τους φίλους του Αγροτικού Πολιτισμού, τους οποίους προσκαλεί και φέτος να πλαισιώσουν μαζικά όλες τις εκδηλώσεις του.

leukipoli.com

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις