ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επιτυχημένο το 7o Αντάμωμα Νιβολιανιτών

Ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλοβρύσου ο  Δήμος Αγιάς και η Τοπική Κοινότητα Μεγαλοβρύσου διοργάνωσαν το «7o Αντάμωμα Νιβολιανιτών» στην πλατεία του Μεγαλοβρύσου, στην ταβέρνα «Νιβόλιανη».

Η εκδήλωση αποτελεί μια προσπάθεια του Συλλόγου  που στοχεύει στη συνάντηση των απανταχού Mεγαλοβρυσιωτών και στη σύσφιξη των σχέσεών τους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς του δημάρχου Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα, του προέδρου της τοπικής κοινότητας Μεγαλοβρύσου Βαγγέλη Λάμπρου και του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεγαλοβρύσου Μιλτιάδη Χατζούλη.

Στη συνέχεια ακολούθησε δρώμενο από το χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού  Πολιτιστικού Συλλόγου  Αγιωτών «Μιλτιάδης Δάλλας» με θέμα: «Αναπαράσταση αγροτικής δραστηριότητας των Μεγαλοβρυσιωτών από το πρόσφατο παρελθόν: σπορά – καλλιέργεια – συγκομιδή – αποθήκευση  των παραδοσιακών προϊόντων του Μεγαλοβρύσου, κρεμμυδιού και κοκκαριού».

Το δρώμενο ξεκίνησε με τη σπορά του «σπόρου» στην «αβραϊά», ειδικό μέρος που διαμορφώνονταν στο έδαφος, ο οποίος παράγονταν φυτεύοντας κρεμμύδια. Ακολούθησε το πότισμα και το βοτάνισμα. Όταν έφτασε ο χρόνος συγκομιδής, πάτησαν το κοκκάρι με το «σανίδι» ένα ειδικό ξύλινο εργαλείο, το οποίο βοηθούσε στην αποξύρανση του προϊόντος, και κατόπιν με σκεπάρνι έβγαλαν το κοκκάρι από την «αβραϊά».

Κατά τη συλλογή του κοκκαριού έκατσαν κάτω από τον «ίσκιο», μια  κατασκευή από ξύλο και φτέρες. Ακολούθησε το «λίκνισμα» του κοκκαριού το οποίο γινόταν μια μέρα με αέρα  με το «κόσκινο», δηλαδή ο καθαρισμός του κοκκαριού από την περιττή φλούδα του. Κατόπιν τοποθετήθηκε σε σακιά, τα οποία βοηθούσαν στη μεταφορά του κοκκαριού στα σπίτια των αγροτών, στη συνέχεια εκεί γίνονταν η αποθήκευσή του και από εκεί η πώλησή του στο εμπόριο.

Το κρεμμύδι από το οποίο παράγεται το κοκκάρι,  αποτέλεσαν τα πιο βασικά προϊόντα, τα οποία στήριξαν για πολλά χρόνια την αγροτική παραγωγή και αποτέλεσαν μοχλό ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας του Μεγαλοβρύσου.

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Επαρχίας Αγιάς και από τον Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο  Αγιωτών «Μιλτιάδης Δάλλας». Στη συνέχεια έγινε απονομή αναμνηστικών δώρων στους προέδρους των δύο φιλοξενούμενων συλλόγων κ. Δημήτρη Γαλλή και κ. Βασίλη Βαλάρη αντίστοιχα, από το δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις