ΛΑΡΙΣΑ

Στα ΠΣΕΑ παραπέμπει και πάλι το πράσινο σκουλήκι το υπουργείο

Στις ενέργειες που έχει ήδη προβεί και σ’ εκείνες που έχει δρομολογήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το θέμα της προσβολής βαμβακοκαλλιεργειών από το πράσινο σκουλήκι, αναφέρεται ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε απαντητική επιστολή του προς τους Δημάρχους Κιλελέρ κ. Ρίζο Κομήτσα και Παλαμά κ. Κωνσταντίνο Πατσιαλή.

Στην επιστολή του ο κ. Μαξ. Χαρακόπουλος επισημαίνει:

«Η προσβολή βαμβακοκαλλιεργειών από το πράσινο σκουλήκι που επισημαίνετε με την επιστολή σας, μας απασχολεί από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας ως νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Θέλοντας, λοιπόν, να συνδράμουμε έμπρακτα τους βαμβακοπαραγωγούς προχωρήσαμε άμεσα σε δύο κινήσεις:

– Πέραν των 13 εγκεκριμένων δραστικών ουσιών που διατίθενται στην ελληνική αγορά για την αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού, δόθηκε κατ’ εξαίρεση έγκριση 120 ημερών για τη χρήση κι άλλου φυτοπροστατευτικού προϊόντος – το οποίο έχει εγκριθεί και σε άλλες χώρες – μετά από αίτημα πολλών παραγωγών και ΕΑΣ.

-Εγκρίναμε τη χρηματοδότηση ερευνητικού προγράμματος για την καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού στο βαμβάκι, μετά από πρόταση που είχε υποβάλλει στις 20 Μαρτίου 2012 η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

Παράλληλα, επικοινωνήσαμε με την διοίκηση του ΕΛΓΑ και ζητήσαμε ενημέρωση για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος κρατικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) του 2010, από το οποίο πρόκειται να αποζημιωθούν οι ζημιές στη βαμβακοκαλλιέργεια που προκάλεσε το πράσινο σκουλήκι. Όπως μας γνωστοποίησε η διοίκηση του ΕΛΓΑ, αναμένεται η έγκριση του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά στη φετινή χρονιά, αγρότες από διάφορες περιοχές και θεσμικοί εκπρόσωποί τους επισημαίνουν ότι η προσβολή στις καλλιέργειες βάμβακος από το πράσινο σκουλήκι είναι σε έξαρση και εκφράζουν την ανησυχία τους για πιθανές καταστροφές στην παραγωγή τους.

Προκειμένου, λοιπόν, να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα της κατάστασης στη βαμβακοκαλλιέργεια, δώσαμε εντολή στον ΕΛΓΑ να ενεργοποιήσει την περιφερειακή του υπηρεσία στη Θεσσαλία και σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων να διενεργήσουν δειγματοληπτικούς ελέγχους στις καλλιέργειες βάμβακος και να μας γνωστοποιήσουν τα αποτελέσματα των ελέγχων έως και την Δευτέρα 20 Αυγούστου.

Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι:

-Να στηριχθεί ουσιαστικά η παραγωγή βάμβακος, μια καλλιέργεια νευραλγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία.

-Να είναι επιστημονικά άρτια η διαχείριση του προβλήματος βασιζόμενη στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των εχθρών του βάμβακος.

-Κάθε παραγωγός που έχει αποδεδειγμένα καλλιεργήσει και μοχθήσει για την παραγωγή του να λάβει τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

-Να υποβληθεί προς έγκριση στην ΕΕ πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης (ΠΣΕΑ) εφ’ όσον το μέγεθος της καταστροφής αποδειχθεί τέτοιο ώστε να πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις