ΛΑΡΙΣΑ

Τοις μετρητοίς θα πληρώνουν οι Λαρισαίοι τα φάρμακά τους από την 1η Σεπτεμβρίου

Οι φαρμακοποιοί διεκδικούν την εξόφληση των χρημάτων που τους οφείλουν τα ασφαλιστικά ταμεία

Σε διακοπή της χορήγησης φαρμάκων μέσω ασφαλιστικών ταμείων, που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα προμηθεύονται τα φάρμακά τους πληρώνοντας μόνο τοις μετρητοίς, προχωρούν και οι Λαρισαίοι φαρμακοποιοί από 1ης Σεπτεμβρίου.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας καλεί τα μέλη του σε γενική συνέλευση την Τετάρτη 22 Αυγούστου, ενώ την Πέμπτη 23 Αυγούστου, συγκαλείται πανθεσσαλική συνέλευση με τη συμμετοχή επίσης φαρμακοποιών της Κατερίνης.

Η διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου έχει υιοθετήσει την εισήγηση για τριήμερη απεργία στο τέλος Αυγούστου και κλιμάκωση της κινητοποίησης από την 1η Σεπτεμβρίου με τη διακοπή της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση, διεκδικώντας την εξόφληση οφειλών από τα ασφαλιστικά ταμεία για τους προηγούμενους μήνες.

Η καθυστέρηση του ΕΟΠΥΥ στην εξόφληση οφειλών έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των φαρμακοποιών που οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο μετά επίσης και την αλλαγή στάσης των φαρμακοβιομηχανιών. Ηδη φαρμακευτικοί σύλλογοι, όπως της Μαγνησίας, αποφάσισαν τη διακοπή της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση από τις 16 Αυγούστου.

Η απόφαση των φαρμακοποιών αφορά στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων και όχι μόνο στον ΕΟΠΥΥ και σε τοπικό επίπεδο η απόφαση για κινητοποιήσεις πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη άσχετα με το τι θα αποφασίσει η συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που θα γίνει στις 25 Αυγούστου.

ΑΓΩΓΗ

Στο μεταξύ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος όπως και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας εξετάζουν όλα τα νομικά μέσα προκειμένου να προσφύγουν κατά απόφασης πρώην υπουργού Άμυνας σύμφωνα με την οποία, δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας στρατιωτικού φαρμακείου στις έδρες σχηματισμών όπως για παράδειγμα, η 1η Στρατιά.

Το στρατιωτικό φαρμακείο θα έχει τη δυνατότητα χορήγησης φαρμάκων χωρίς συμμετοχή στους συνταξιούχους στρατιωτικούς και στα μέλη των οικογενειών τους. Σημειώνεται πως κατά τους φαρμακοποιούς, η υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική και κινείται ενάντια στους κανόνες για ελεύθερη διακίνηση φαρμάκων βάσει του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Στις τρέχουσες εξελίξεις ενόψει και του νέου κύκλου κινητοποιήσεων αναφέρεται ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας με επιστολή του προς τα μέλη του. Όπως μεταξύ άλλων σημειώνεται στην επιστολή «το τελευταίο καιρό το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τους Διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων.

Η οικονομική συγκυρία της χώρας αλλά και η ρευστότητα των ταμείων βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή στην ιστορία του ασφαλιστικού συστήματος. Οι εισφορές των ταμείων έχουν μειωθεί κατά 50%, τα αποθεματικά τους έχουν εξαϋλωθεί, τα περιουσιακά τους στοιχεία μένουν ανεκμετάλλευτα και η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ στηρίζεται σε μια εικονική πραγματικότητα.

Ουδείς μπορεί να προβλέψει εάν υπάρξει χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη του προϋπολογισμού του από τον Κρατικό προϋπολογισμό ή από έκτακτη επιχορήγηση που απαιτείται έγκριση της Τρόικας και υπολογίζεται στο 1,2 δισ. Η εκταμίευση χρημάτων από το rebate της βιομηχανίας 9% και από το clowback των εταιριών (δηλαδή εάν ο μήνας στον ΕΟΠΥΥ περνά τα 250 εκατομμύρια οι εταιρίες υποχρεούνται να επιστρέψουν τα επιπλέον χρήματα στο ταμείο) παραμένει στάσιμη.

Γίνονται συζητήσεις για αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων στο 35% και σε φάρμακα ειδικής λίστας έως 50%. Συζήτησε επίσης το θέμα της ατομικής σύμβασης με ειδική έκπτωση από την πλευρά του φαρμακείου και με ορίζοντα πληρωμής πέντε μηνών.

Όλα αυτά αναγκάζουν τον κλάδο να συσπειρωθούμε με το πανελλήνιο όργανό μας και από 1η Σεπτεμβρίου να σταματήσουμε τη χορήγηση φαρμάκων προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία έως ότου βρεθεί μόνιμη και σταθερή λύση, μηνιαίας εξόφλησης των φαρμακευτικών δαπανών.

Δεν θα δεχτούμε ουδεμία αλλαγή στο ποσοστό κέρδους στην αύξηση των εκπτώσεων, στην απελευθέρωση του ωραρίου και στην ατομική σύμβαση που διαλύουν την ενιαία έκφραση του κλάδου μάς γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω και δημιουργούν νέο άνισο ανταγωνισμό μεταξύ των φαρμακοποιών με αποκλειστικό σκοπό το κλείσιμο των μικρομεσαίων φαρμακείων» καταλήγει η επιστολή με την οποία οι Λαρισαίοι φαρμακοποιοί καλούνται στη συνέλευση της Τετάρτης 22 Αυγούστου.

Η συνέλευση θα γίνει στις 9 το βράδυ (σε περίπτωση μη απαρτίας στις 9.30 το βράδυ) στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ».

(Εφημερίδα «Ελευθερία» / Ρεπορτάζ Βαγγέλης Κακάρας) 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις