ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Τα «φέσια» βουλιάζουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας

Τα Ταμεία χρωστούν στα νοσηλευτικά ιδρύματα 167 εκατομμύρια ευρώ

Σε οικονομικό μαρασμό έχει οδηγήσει τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας – και όχι μόνο – η πολιτική των ασφαλιστικών ταμείων να αφήνουν «φέσι», ποσά που αφορούν σε νοσήλια ασφαλισμένων τους.

Ταμεία όπως μεταξύ άλλων ο σημερινός ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ κ.ά.), ο ΟΑΕΕ, ο Οίκος Ναύτου οφείλουν εδώ και 3 χρόνια (από το 2010) το ποσό των 167 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας με αποτέλεσμα αυτά να μην μπορούν να εξοφλούν τις απαιτήσεις προς τρίτους (προμηθευτές), τα χρέη να πολλαπλασιάζονται και στο τέλος να απαιτούνται ρυθμίσεις χρεών, ρυθμίσεις που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις, των εκάστοτε ηγεσιών των υπουργείων Υγείας για αντιμετώπιση του θέματος, το πρόβλημα των χρεών διαιωνίζεται με τις προμηθεύτριες εταιρίες (υγειονομικό υλικό, φάρμακα κ.λπ.) να σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και οι ασθενείς να επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο, πληρώνοντας από την τσέπη τους.

Ήδη αρκετές εταιρίες διέκοψαν την επί πιστώσει διάθεση υλικών και φαρμάκων προς τα νοσοκομεία που σε συνδυασμό με την οριζόντια περικοπή των δαπανών για την υγεία, υποχρεώνουν τους πολίτες να καταφεύγουν σε ιδιωτικά φαρμακεία και να προμηθεύονται μόνοι τους υλικά για τη νοσηλεία τους. Το «νοικοκύρεμα» των οικονομικών της υγείας, όπως βαφτίσθηκε η περικοπή των δαπανών επί υπουργίας Ανδρ. Λοβέρδου, οδήγησε τελικά στην υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας με μεγαλύτερη απαξίωση των δημοσίων νοσοκομείων που στερούνται ακόμη και τα στοιχειώδη.

Το καθεστώς των ελλείψεων, πέρα από τα υλικά, οξύνεται πλέον και στο σκέλος του φαρμάκου αφού αρκετές εταιρίες έπαψαν να χορηγούν φάρμακα με πίστωση στα νοσοκομεία και τους πολίτες (σ.σ. ειδικά αυτοί που νοσούν από χρόνιες ή ανίατες ασθένειες) να βρίσκονται σε πραγματικό αδιέξοδο αφού με δυσκολία ή με μεγάλη καθυστέρηση μπορούν να προμηθευτούν φάρμακα και από τον ασφαλιστικό τους φορέα, όπως για παράδειγμα ο ΕΟΠΥΥ.

ΟΦΕΙΛΕΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» το σύνολο των οφειλών ταμείων κοινωνικής ασφάλισης για νοσήλια, προς τα πέντε νοσοκομεία της Θεσσαλίας από το 2010 μέχρι και σήμερα, ανέρχονται στα 167.678.879, 72 ευρώ ενώ στα 170 εκατ. ευρώ περίπου ανέρχονται οι τρέχουσες απαιτήσεις (οφειλές) των ίδιων νοσοκομείων προς τρίτους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως εφόσον τα ασφαλιστικά ταμεία εξοφλούσαν με συνέπεια τις οφειλές τους, τότε τα νοσοκομεία θα είχαν «πραγματικούς» προϋπολογισμούς, εξέλιξη που θα τους έδινε τη δυνατότητα να αποκτούσαν υλικά τη στιγμή που τα ήθελαν και σε πολύ καλύτερες τιμές. Είναι άλλωστε γνωστό από χρόνια, πως η πολύμηνη (σ.σ. πολυετείς τα τελευταία χρόνια) εξόφληση των προμηθευτών, τους υποχρεώνει σε υπερκοστολόγηση των υλικών προς τα νοσοκομεία με αποτέλεσμα τη γιγάντωση του χρέους.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, έχει λαμβάνειν 83,4 εκατ. ευρώ από τα Ταμεία εκ των οποίων, 78,5 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ και άλλα 4,9 εκατ. ευρώ από τα υπόλοιπα Ταμεία.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, το ΙΚΑ οφείλει 6,01 εκατ. ευρώ, ο ΟΓΑ 10,9 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΔ 4,8 εκατ. ευρώ, ο ΟΑΕΕ 997,8 χιλιάδες ευρώ, ο Οίκος Ναύτου 146,2 χιλιάδες ευρώ και τα λοιπά Ταμεία 3,05 εκατ. ευρώ (σύνολο οφειλών 26,01 εκατ. ευρώ).

Στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, το ΙΚΑ οφείλει 8,3 εκατ. ευρώ, ο ΟΓΑ 5,6 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΔ 3,9 εκατ. ευρώ, ο ΟΑΕΕ 1,3 εκατ. ευρώ, ο Οίκος Ναύτου 891 χιλιάδες ευρώ και τα λοιπά Ταμεία 2,8 (σύνολο οφειλών 23,05 εκατ. ευρώ).

Στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, το ΙΚΑ οφείλει 6,8 εκατ. ευρώ, ο ΟΓΑ 7,08 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΔ 2,2 εκατ. ευρώ, ο ΟΑΕΕ 285,5 χιλιάδες ευρώ, ο Οίκος Ναύτου 53,3 χιλιάδες ευρώ και τα λοιπά Ταμεία 1,2 (σύνολο οφειλών 17,8 εκατ. ευρώ).

Τέλος, στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων το ΙΚΑ οφείλει 3,5 εκατ. ευρώ, ο ΟΓΑ 8,6 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΔ 3,5 εκατ. ευρώ, ο ΟΑΕΕ 512,9 χιλιάδες ευρώ, ο Οίκος Ναύτου 106,4 χιλιάδες ευρώ και τα λοιπά Ταμεία 1,07 (σύνολο οφειλών 17,3 εκατ. ευρώ).

(Εφημερίδα «Ελευθερία», ρεπορτάζ Βαγγέλης Κακάρας) 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις