ΚΟΣΜΟΣ

Έχει κι ο Άρης τεκτονικές πλάκες

Οι επιστήμονες πίστευαν ότι μόνο η Γη διέθετε τέτοιες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η ανακάλυψη επιστήμονα στις ΗΠΑ, ότι ο Άρης διαθέτει τεκτονικές πλάκες, κάτι το οποίο, μέχρι σήμερα, θεωρείτο ότι σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα διέθετε μόνο η Γη!

Μετά τις εντυπωσιακές εικόνες και τα στοιχεία που στέλνει το Curiosity το οποίο βρίσκεται εδώ και λίγα 24ωρα στον «Κόκκινο Πλανήτη» και στη «σκιά» αυτού του σπουδαίου εγχειρήματος, έρχεται και η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαπίστωση του αμερικανού επιστήμονα περί τεκτονικών πλακών.

Αν η δραστηριότητα των πλακών αυτών καταστεί δυνατό να μελετηθεί θα δώσει και πληροφορίες για την «κίνηση» των τεκτονικών πλακών  στη Γη.

Τη σπουδαία ανακάλυψη έκανε ο Αν Γιν, καθηγητής Γήινων και Διαστημικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες (UCLA), ο οποίος μελέτησε 100 δορυφορικές εικόνες από το σκάφος THEMIS καθώς και από τον δορυφόρο MRO που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή σε 15 από τις εικόνες αυτές αποκαλύπτεται η ύπαρξη τεκτονικών πλακών στον Άρη.

«Μελετώντας τις δορυφορικές εικόνες του Άρη διαπίστωσα πολλά γεωμορφολογικά και άλλα χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα στο Θιβέτ, στα Ιμαλάϊα και στην Καλιφόρνια» αναφέρει ο Γιν.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει «ο Άρης βρίσκεται σε πρώιμο τεκτονικό στάδιο και έτσι μπορούμε να βρούμε στοιχεία για το πώς δημιουργήθηκαν και εξελίχθηκαν οι τεκτονικές πλάκες στη Γη».

(iefimerida.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις