ΛΑΡΙΣΑ

Χωρίς νεκροτομές στην περιοχή μέχρι τις 16 Αυγούστου!

Ναυαγεί η πρόσφατη προσπάθεια να διασφαλιστούν επιπλέον νεκροτόμοι

Ναυαγεί στα ρηχά η προσπάθεια τοπικών παραγόντων για επίλυση του χρονίζοντος σοβαρού προβλήματος στη λειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας καθώς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αρνείται να διαθέσει κάποιον από τους νεκροτόμους του προς ενίσχυσή της εκτιμώντας ότι δεν καλύπτονται οι ανάγκες του δικού του νεκροτομείου.

Παράλληλα η απουσία, αυτό το διάστημα, της μοναδικής νεκροτόμου της Ιατροδικαστικής, για λόγους υγείας, μπλοκάρει τη λειτουργία της. Μέχρι τις 16 Αυγούστου τουλάχιστον δεν θα διεξάγονται νεκροτομές και σε περιπτώσεις αιφνίδιων θανάτων στην περιοχή, οι σοροί εκλιπόντων από όλη τη Θεσσαλία θα μεταφέρονται σε άλλες πόλεις (Κοζάνη, Θεσσαλονίκη κ.α.) προκειμένου να διεξάγονται οι νεκροψίες.

Τα μακάβρια ταξίδια, που εξουθενώνουν τους συγγενείς των νεκρών, θα αποτελέσουν πλέον καθεστώς και τις καθημερινές εργάσιμες ημέρες. Συγκεκριμένα, με απαντητικό έγγραφο του Πανεπιστημιακού, το οποίο υπογράφει η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Μαρία Κουλούσιου, ενημερώνεται τόσο η Ιατροδικαστική όσο και η 5η Υ.Π.Ε. Θεσσαλίας ότι δεν μπορεί να ικανοποιηθεί το σχετικό αίτημα για διάθεση νεκροτόμων, «δεδομένου ότι από τους πέντε υπαλλήλους που υπηρετούν ο ένας λείπει σε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια και ενόψει και των καλοκαιρινών αδειών, το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες (βάρδιες) του Νοσοκομείου».

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι «η οποιαδήποτε απομάκρυνση υπαλλήλου αυτής της ειδικότητας θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του νεκροτομείου» ενώ επισημαίνεται ότι οι νεκροτόμοι που υπηρετούν στο Πανεπιστημιακό «δεν έχουν εκπαιδευτεί στις τεχνικές διενέργειας ιατροδικαστικών νεκροτομών».

Η απίστευτη ταλαιπωρία και θλιβερή κατάσταση που προκαλούν οι ελλείψεις στην Ιατροδικαστική της Λάρισας, είχαν προκαλέσει τις παρεμβάσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού και του αναπληρωτή διοικητή των διασυνδεομένων νοσοκομείων Λάρισας Κ. Καραμπάτσα, προς τα συναρμόδια υπουργεία αλλά και προς τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Κων. Καραγκούνη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λάρισα. Δραστήρια κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση και η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Ρουμπίνη Λεονταρή.

Τελικά, στις 2 Αυγούστου είχε προκληθεί απόφαση του αναπληρωτή διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας Αθαν. Τσάτσου, που έδινε τη δυνατότητα στην Ιατροδικαστική να αξιοποιήσει τους οκτώ νεκροτόμους των δύο νοσοκομείων της Λάρισας (πέντε του Πανεπιστημιακού και άλλοι τρείς του Γενικού Νοσοκομείου).

Όπως σημειωνόταν και σε σχετικό ρεπορτάζ της «Ε», η απόφαση του κ. Τσάτσου ανέφερε ότι για την «αποτελεσματικότερη λειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Νομού Λάρισας, λόγω της ελλιπούς στελέχωσής της σε ανθρώπινο δυναμικό, όταν παρίσταται ανάγκη, δύναται να διατίθεται προσωπικό κλάδου ΥΕ Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού (ειδικότητας νεκροτόμου) από τα διασυνδεόμενα Νοσοκομεία της Λάρισας».

Η διάθεση των νεκροτόμων, κατέληγε, «δύναται να πραγματοποιείται στα πλαίσια της διαλειτουργικότητας μεταξύ των υπηρεσιών μας και με στόχο την αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία των περιφερειακών υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη». Όμως, το απαντητικό έγγραφο του Πανεπιστημιακού, που στάλθηκε στις 6 Αυγούστου, δείχνει να ακυρώνει πρακτικά τη διαφανείσα λύση. Ενώ το ανθρώπινο πρόβλημα που προέκυψε στη μοναδική νεκροτόμο της Ιατροδικαστικής ήρθε να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος.

(Εφημερίδα «Ελευθερία») 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις