ΛΑΡΙΣΑ

Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκινάει τον άλλο μήνα η σχολική χρονιά

Η οικονομική κρίση προκαλεί τεράστια προβλήματα στην παιδεία

Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκινά η νέα σχολική χρονιά σε ένα μήνα από σήμερα. Η μεταφορά των μαθητών αλλά και οι λειτουργικές δαπάνες αποτελούν τα δύο μεγαλύτερα «μέτωπα» των σχολικών μονάδων ενώ συνδικαλιστές των εκπαιδευτικών, ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σημειώνουν και το πρόβλημα των ελλείψεων σε προσωπικό (λειτουργικά κενά κ.λπ.) εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για τους ελάχιστους διορισμούς (200 συνολικά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) που αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Το σχέδιο συγχωνεύσεων δημοτικών κυρίως σχολείων (στοχεύοντας στον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών και στην εξοικονόμηση προσωπικού και όχι στην αναβάθμιση της παρεχόμενης γνώσης) δεν συνοδεύθηκε από τον απαιτούμενο σχεδιασμό με αποτέλεσμα οι περσινές προσπάθειες δημοτικών αρχών να προκηρύξουν το έργο της μεταφοράς μαθητών να κηρυχθούν – στην πλειοψηφία τους – άγονες και να παραταθούν οι ισχύουσες συμβάσεις.

Ούτε όμως και φέτος εγγυάται κάποιος ότι οι διαγωνισμοί θα πάνε καλύτερα . Ήδη ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Κιλελέρ Ρίζος Κομήτσας με επιστολή του (δημοσιεύθηκε χθες στην «Ε») προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Παιδείας και Μεταφορών, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υλοποίηση του έργου, σημειώνοντας την έλλειψη ενδιαφέροντος (από ΚΤΕΛ και ταξί) για συμμετοχή τους διαγωνισμούς με αφορμή τη χαμηλή «χιλιομετρική αποζημίωση που δεν καλύπτει ούτε καν το λειτουργικό τους κόστος».

Τον ίδιο κίνδυνο επισήμανε (με προχθεσινό του άρθρο στην «Ε») και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Δράσεων του Δήμου Λαρισαίων Σπύρος Μπαρμπούτης τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «είναι υποχρέωση του Υπουργείου –της Πολιτείας- να εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις, πρόσβασης των μαθητών στα σχολεία τους. Η δαπάνη για τη μεταφορά των μαθητών στο σχολείο τους, βαρύνει το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά υπάρχει προβληματισμός στην περίπτωση καθυστέρησης καταβολής των αντίστοιχων κονδυλίων, με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η πατρίδα μας, ώστε να μην αναγκάζεται ο Δήμος να καταβάλει τη δαπάνη αυτή απ’ το δικό του ταμείο».

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ

Διάταξη στον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο Αρβανιτόπουλου προβλέπει την ακύρωση παλαιότερης, που ήθελε την πρόσληψη καθαριστριών στα σχολεία μέσω ΑΣΕΠ και τη διατήρηση για ένα ακόμη χρόνο του ισχύοντος καθεστώτος. Ετσι, όπως διευκρινίζει ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων Σπ. Μπαρμπούτης «οι 93 συμβασιούχες καθαρίστριες στα σχολεία του δήμου Λαρισαίων θα προσληφθούν όπως και πέρυσι, δηλαδή μέσω των δύο σχολικών επιτροπών του Δήμου». Οι καθαρίστριες αμείβονται όμως μέσω του Ινστιτούτου Νεότητας και παρότι χαμηλόμισθες, δεν έχουν εξοφληθεί ακόμη για τέσσερις μήνες (Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο) της περασμένης σχολικής χρονιάς.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ

Με ελάχιστα χρήματα στο ταμείο θα ξεκινήσει η χρονιά (2012 – ’13) για τα 170 περίπου σχολεία του δήμου Λαρισαίων αφού πέρυσι, ο Δήμος έλαβε την τελευταία δόση της προπερσινής (!) σχολικής χρονιάς (2010 – ’11) και μία μόνο δόση (αντί 3 – 4 τα προηγούμενα χρόνια) της περσινής σχολικής χρονιάς (2011 – ’12).Η πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαρισαίων Λίνα Ντάβαρη τονίζει στην «Ε» πως «η επιτροπή διαθέτει περί τις 30.000 ευρώ».

Το ποσό αυτό δεν μπορεί να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες για την έναρξη της σχολικής χρονιάς (καλοκαιρινοί λογαριασμοί, προμήθεια υλικών κ.λπ.) και με δεδομένο ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου έχει καλύψει μεγάλο εύρος εργασιών στις σχολικές μονάδες με δικά της συνεργεία.

Σε καλύτερη οικονομική θέση είναι η σχολική επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαρισαίων με την πρόεδρός της Ξένια Ιωακειμίδου να διευκρινίζει στην «Ε» πως «η επιτροπή διαθέτει περί τις 100.000 ευρώ, ποσό που αρκεί για την έναρξη της σχολικής χρονιάς».

Οι λειτουργικές δαπάνες θα αυξηθούν φέτος μετά και τη λειτουργία από τον Σεπτέμβριο, του 15ου Γυμνασίου στη Νέα Πολιτεία καθώς και των συστεγαζόμενων στην ίδια συνοικία, 44ου Δημοτικού και 21ου Νηπιαγωγείου. Το σχολικό συγκρότημα έχει παραδοθεί και απομένουν εργασίες του Δήμου Λαρισαίων (ασφαλτόστρωση κ.ά.) αλλά και το δεύτερο μέρος του εξοπλισμού από τον ΟΣΚ.

Η καθυστέρηση στην καταβολή των επιχορηγήσεων του υπουργείου Εσωτερικών στους Δήμους για τις λειτουργικές δαπάνες σε συνδυασμό με την πρόσφατη περικοπή των πιστώσεων του υπουργείου Εσωτερικών για τα λειτουργικά έξοδα των ίδιων των Δήμων, αποτελούν απειλή για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων από τους πρώτους κιόλας μήνες της νέας σχολικής χρονιάς και προτού αυξηθούν οι απαιτήσεις για θέρμανση κ.λπ.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ

Πολύ νωρίτερα βεβαίως θα εκδηλωθεί το πρόβλημα στη μεταφορά των μαθητών και το κόστος αναμένεται να μετακυληθεί στους γονείς ενώ η γενικότερη οικονομική κατάσταση αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση της μαθητικής διαρροής σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές.

Ιδιοκτήτες λεωφορείων και ταξί όπως φάνηκε από τους περσινούς διαγωνισμούς, με αφορμή το χαμηλό τίμημα, δεν εκδηλώνουν καν ενδιαφέρον συμμετοχής σε αυτούς με αποτέλεσμα να απειλείται η μεταφορά μαθητών από τα σχολεία που έκλεισαν προς τα σχολεία με τα οποία συγχωνεύθηκαν. Για ορεινές κοινότητες μάλιστα του δήμου Τεμπών (Αμπελάκια κ.ά.), ή της Ελασσόνας και όχι μόνο, στους σχετικούς διαγωνισμούς δεν συμμετείχε κανείς ενδιαφερόμενος.

«Είναι χαρακτηριστικό, τονίζει ο κ. Κομήτσας στην ίδια του επιστολή, ότι στο Δήμο Κιλελέρ ο διαγωνισμός για τη μεταφορά των μαθητών ολοκληρώθηκε στις 12/10/2011 και από το σύνολο των 139 διαδρομών, μόνο για δύο κατατέθηκε προσφορά από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Λάρισας ενώ για όλες τις υπόλοιπες διαδρομές δεν εκδηλώθηκε κανένα ενδιαφέρον από τους ιδιοκτήτες λεωφορείων και ταξί.

Ο Δήμος μας, ως όφειλε, στις 26/07/2012 προκήρυξε εκ νέου για το σχολικό έτος 2012 – 2013 πέντε διαγωνισμούς με σφραγισμένες προσφορές, με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη προσφορά ανά διαδρομή, για την παροχή υπηρεσιών μεταφοράς των μαθητών στις πέντε Δημοτικές Ενότητας της επικράτειάς μας, συνολικού προϋπολογισμού 433.679 ευρώ. Οι τρεις εκ των διαγωνισμών, που διενεργήθηκαν στις 06/08/2012, κηρύχθηκαν άγονοι για το σύνολο των συμπεριλαμβανομένων διαδρομών και θα επαναληφθούν στις 13/08/2012» καταλήγει ο κ. Κομήτσας.

Στις 3 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός του Δήμου Λαρισαίων, που διαθέτει λιγότερα χρονικά περιθώρια, αν και το ζήτημα δεν είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να ξεκινήσουν τα μαθήματα (11 Σεπτεμβρίου) αλλά αυτό που σημειώνει ο κ. Μπαρμπούτης στο άρθρο του, την ανάγκη δηλαδή να κατανοήσει η Πολιτεία και δη το υπουργείο Εσωτερικών την ουσία του προβλήματος και έγκαιρα να ενισχύσει οικονομικά τους Δήμους, προκειμένου να μη χάσουν μαθήματα οι μικροί μαθητές.

ΚΕΝΑ

Προς το παρόν υπουργείο Παιδείας και συνδικαλιστές των εκπαιδευτικών, διαφωνούν ως προς τις ανάγκες σε προσωπικό με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου να δίνουν διαφορετικά στοιχεία η μια από την άλλη. Μια τέτοια αντιπαράθεση αφορά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση του νομού, με το Σύλλογο Δασκάλων να ζητά περισσότερες αποσπάσεις και τους αιρετούς του κλάδου στο ΚΥΣΠΕ, να σημειώνουν ότι ο νομός Λάρισας έχει 123 λειτουργικά κενά δασκάλων, 39 νηπιαγωγών, 23 αγγλικής γλώσσας, 8 φυσικής αγωγής και άλλα 22 μουσικής. Διευκρινίζεται πως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση του νομού, με εξαίρεση βασικές ιδιόκτητες όπως φιλόλογοι και μαθηματικοί, στις υπόλοιπες ειδικότητες ο νομός διαθέτει πλεονάσματα.

(Εφημερίδα «Ελευθερία» / Βαγγέλης Κακάρας)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις