ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Κωμικοτραγικές καταστάσεις στο παζάρι του Βόλου

Μικροπωλητές έκλεισαν τις παράγκες τους διαμαρτυρόμενοι για τους ελέγχους του ΣΔΟΕ και της Αστυνομίας

Κατέβασε ρολά χθες το παζάρι του Βόλου. Οικογένειες και παρέες που από νωρίς το απόγευμα, άρχισαν να επισκέπτονται το παζάρι, δεν περίμεναν να δουν τις παράγκες κλειστές και τους μικροπωλητές αντί να πωλούν την πραμάτεια τους, να κάθονται γύρω από ένα τραπέζι συσκεπτόμενοι αν θα συνεχίσουν μέχρι τη Δευτέρα ή όχι.

Υπό την απειλή ελέγχων από ΣΔΟΕ, Δημοτική και Ελληνική Αστυνομία, οι μικροπωλητές, αποφάσισαν να κλείσουν μόνοι τους τις παράγκες τους, θέτοντας δίλημμα στη δημοτική αρχή: «Θα μας αφήσετε να δουλέψουμε ή όχι;» και καταγγέλλοντας ονομαστικά τον αντιδήμαρχο Βόλου, Γιάννη Καουνά ότι ήταν ο ίδιος που άνοιξε την… κερκόπορτα στο κάστρο νομιμότητας του θεσμού που επιχείρησε να στήσει η αρμόδια αντινομάρχης Νατάσσα Οικονόμου για την καθιέρωση μιας εμποροπανήγυρης που θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια, νομιμότητα και χωρίς σκιές.

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα γύρω από τη νομιμότητα του παζαριού του Βόλου και οι αιχμές περί «κλίκας» που «λυμαίνεται» τα παζάρια της χώρας, έκανε τον πρόεδρο των μικροπωλητών της χώρας, Π. Μωυσίδη να ξεσπάσει και να δώσει τη δική του εκδοχή για τον τρόπο λειτουργίας της εμποροπανήγυρης του Βόλου.

«Εγώ είμαι αυτός που ψάχνετε!», είπε χαρακτηριστικά, πριν αρχίζει να περιγράφει όλο το «παρασκήνιο». Σύμφωνα με τον κ. Μωυσίδη, ο αντιδήμαρχος, Γιάννης Καουνάς ήταν εκείνος που τον κάλεσε να οργανώσει το παζάρι, δεδομένου ότι «μέχρι και μία ημέρα πριν την υπογραφή των αδειών από το Δήμαρχο, είχαν νοικιαστεί μόλις δύο παράγκες».

Μπροστά στο διαφαινόμενο «φιάσκο», ο κ. Μωυσίδης, κατήγγειλε ότι κλήθηκε άρον –άρον από τον κ. Καουνά να οργανώσει το παζάρι. «Αυτό και έκανα με τον τρόπο που μου υποδείξανε». Απηύθυνε προσκλητήριο σε όλους τους μικροπωλητές να συμμετέχουν στο παζάρι. Οι όροι όμως της Κανονιστικής για την κατάθεση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, φαίνεται να μην άφηναν περιθώρια για μεγάλη συμμετοχή.

«Επέλεξα δέκα από τα νόμιμα μέλη του κλάδου, που διέθεταν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και εν αγνοία τους νοίκιασα στο όνομά τους έως και έντεκα παράγκες για τον κάθε ένα. Στη συνέχεια τις παράγκες αυτές διέθεσα σε άλλα μέλη που δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα είχαν όμως ταμειακή μηχανή», ανέφερε ο κ. Μωυσίδης, κάνοντας λόγο για την ενοικίαση 95 παραγκών.

«Δεν υπήρχε χρόνος για τα δικαιολογητικά που ζητούσε ο Δήμος και καταφύγαμε σε αυτή την πρακτική. Η Κανονιστική του Δήμου Βόλου όριζε έως τέσσερις παράγκες κατ’ άτομο. Πώς λοιπόν εμείς πήραμε από έντεκα παράγκες ο καθένας;», ανέφερε ο ίδιος με νόημα, παραδεχόμενος ότι υπενοικίαζε τις παράγκες αντί του ποσού των 200 ευρώ που τις νοίκιασε αρχικά, προς 350 ευρώ για να καλυφθεί το κόστος του στησίματος της κάθε παράγκας, των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, της εταιρείας σεκιούριτι για τη φύλαξη του χώρου αλλά και το κόστος της διαφήμισης.

«Εγκατασταθήκαμε και αρχίσαμε να δουλεύουμε κανονικά. Μέχρι που ήρθαν οι πρώτοι έλεγχοι και απειλούμασταν με πρόστιμα 2.000 ευρώ», περιέγραψε ο ίδιος, τονίζοντας ότι από τη μία στιγμή στην άλλη, οι μικροπωλητές στήθηκαν στον τοίχο κι άρχισαν να… πετροβολούνται. Ο ίδιος με μήνυμα που όπως ισχυρίστηκε έστειλε στο κινητό του Δημάρχου Βόλου, ζητά από τον ίδιο να δώσει λύση.

«Περιμένουν απ’ έξω να μας γράψουν. Να μας ξεκαθαρίσουν αν θα μας αφήσουν να δουλέψουμε ή όχι. Η υπομονή μας εξαντλείται», δήλωνε χθες ο ίδιος μιλώντας στην «Ε». Σημειώνεται ότι έως και χθες το βράδυ, η «Ε» δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τον κ. Καουνά, προκειμένου να απαντήσει στις καταγγελίες του κ. Μωυσίδη, ο οποίος μάλιστα προχώρησε στις παραπάνω καταγγελίες, παρουσία του νομικού του συμβούλου.

(Εφημερίδα «Ελευθερία» / Ελένη Χάνου)

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις