ΛΑΡΙΣΑ

Αφήστε τα ανθισμένα και …καθαρά!

Οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας  υιοθέτησαν και προστατεύουν τον κρίνο της θάλασσας

Η πρωτοβουλία των Ενεργών Πολιτών Λάρισας, να υιοθετήσει και να προστατεύσει τον κρίνο της θάλασσας, αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή, όχι μόνο από το Δήμο Αγιάς, αλλά – κυρίως- από εκατοντάδες συμπολίτες παραθεριστές και προβλήθηκε από ΜΜΕ, τοπικής και πανελλήνιας εμβέλειας.

Μέχρι τότε λίγοι γνώριζαν την ιστορία και την αξία των «κρίνων της θάλασσας», ενός από τα αρχαιότερα και ομορφότερα αγριολούλουδα της χώρας μας, που ανθίζει όταν τα περισσότερα άλλα λουλούδια μαραίνονται και μάλιστα σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, αλλά που απειλείται με εξαφάνιση από τη συμπεριφορά ορισμένων ανθρώπων που οφείλεται κυρίως σε άγνοια.

Το συγκεκριμένο φυτό (γνωστό στην αρχαιότητα ως παγκράτιο) έχει μια ιστορία σχεδόν μυθική. Βρέθηκε σε ζωγραφιά που έγινε πριν 3.500 χρόνια στις υστεροκυκλαδικές τοιχογραφίες στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, όπου απεικονίζεται χωρίς τα εξωτερικά πέταλα. Στις ανασκαφές της Θήρας φαίνεται το ίδιο φυτό να απεικονίζεται σε ένα είδος λάβαρου που έμπαινε σαν έμβλημα σε όλα τα Μινωικά πλοία όταν ήταν σε πόλεμο.

Ο κρίνος της θάλασσας ήταν η πρώτη εικόνα που συναντούσαν οι θαλασσοκράτορες ναυτικοί της μινωικής Κρήτης με τα ιστιοφόρα τους, γυρνώντας τις ατέλειωτες ακρογιαλιές της Μεσογείου και μάλιστα πλήρως ανθισμένος καθώς η εποχή ανθοφορίας τους συμβαδίζει με την εποχή του χρόνου που υπήρχαν ευνοϊκές συνθήκες (μελτέμια) για ιστιοπλοΐα.

Το φυτό επίσης χρησιμοποιείται σε τελετές μύησης και στα ελευσίνια μυστήρια. Μυημένος στα ελευσίνια μυστήρια ήταν ο “Παντοδύναμος” Ηρακλής γιος του “Παντοκράτορα” Δία, ο οποίος Ηρακλής, ήταν ο εμπνευστής και ο πρώτος νικητής του αρχαίου αγωνίσματος “Παγκράτιο” μια μορφή πυγμαχίας και πάλης.

Οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας σε συνεργασία με το Δήμο Αγιάς ήδη περίφραξαν και οριοθέτησαν αρκετά από τα φυτά αυτά, ενώ αύριο Σάββατο 11 Αυγούστου ολοκληρώνουν το πρώτο μέρος της δράσης τους με τη σήμανση των ομάδων, αλλά και μεμονωμένων φυτών, ώστε να μπορούν να εντοπιστούν και μετά το τέλος της ανθοφορίας τους, αλλά και να γνωρίζουν οι επισκέπτες την ενδιαφέρουσα ιστορία του φυτού, που έγινε σύμβολο των θαλασσοπόρων και έμβλημα πόλεων. Επίσης, εθελοντές θα μοιράσουν ειδικά φυλλάδια για το φυτό καθώς και οδηγίες για την προστασία του. Παράλληλα, εθελοντές θα καθαρίσουν τη γύρω περιοχή και μέρος των ακτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου θα γίνει το δεύτερο μέρος της δράσης που αφορά μεταφύτευση μεμονωμένων στελεχών του φυτού από εθελοντικές ομάδες με τη συμμετοχή και μαθητών των σχολείων του Δήμου Αγιάς σε περιφραγμένο χώρο για καλύτερη προφύλαξή του.

Η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή της Κάτω Σωτηρίτσας (μπροστά από τα γήπεδα τένις) για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης για τη διάσωση του κρίνου της θάλασσας.

Ζούμε σημαίνει δρούμε… ζούμε όμορφα σημαίνει δρούμε μόνο για ότι ομορφαίνει τη ζωή τη δική μας και των γύρω μας…!!!

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις