ΕΛΛΑΔΑ

Στο τραπέζι και πάλι οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων

Επιμένουν τα μέλη της τρόικας για μείωση του αριθμού τους κατά 150.000 ως το 2015

Την επαναφορά του μέτρου των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων μέσω της εργασιακής εφεδρείας ζήτησε η τρόικα από την κυβέρνηση αφού οι δανειστές επιμένουν ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να μειωθεί κατά 150.000 ως το 2015.

Σύμφωνα με το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αμείβονται με το 60% του μισθού τους για ένα χρόνο και στη συνέχεια θα απολυθούν, μετά από αξιολόγηση.

Η πίεση της τρόικας για απολύσεις είναι μεγάλη αφού οι αριθμοί δεν βγαίνουν και τα 11,5 δις ευρώ περιστολής των δημοσίων δαπανών δεν ανευρίσκονται χωρίς αυτό το μέτρο. Προς το παρόν από τα ζητούμενα 11,5 δις ευρώ έχουν ανευρεθεί μόνο τα 6,6 δις και μάλιστα για ορισμένα εξ αυτών η τρόικα προβάλλει ήδη ενστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα αμφισβητεί ότι θα προκύψει εξοικονόμηση 2 δις ευρώ από τα μέτρα της διοικητικής μεταρρύθμισης και την πλήρη εφαρμογή του Καλλικράτη. Υπό αμφισβήτηση βρίσκονται και τα 5 δις ευρώ που υποτίθεται ότι θα εξοικονομηθούν από τις νέες περικοπές στις συντάξεις.

Επομένως το θέμα των απολύσεων αναμένεται να τεθεί πάλι επιτακτικά από την τρόικα δυσκολεύοντας τις κινήσεις της κυβέρνησης αφού οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έχουν δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

(iefimerida.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις