ΛΑΡΙΣΑ

Στα όρια της χρεοκοπίας οι δήμοι της Λάρισας!

Την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι δήμοι της Θεσσαλίας περιέγραψε σήμερα με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ρίζος Κομήτσας.

Ο κ. Κομήτσας εξήγησε πως «Οι προϋπολογισμοί με τα Τεχνικά Προγράμματα των Δήμων για το 2012 συντάχθηκαν με βάση τα ποσά που συμφωνήθηκαν μεταξύ ΚΕΔΕ και της τότε ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, τον Δεκέμβριο του 2011, ότι θα αποδοθούν για το έτος 2012 στους Δήμους (ΚΑΠ,ΣΑΤΑ κτλ).

Από τον περασμένο Ιανουάριο δεσμεύτηκαν ποσά από τους ΚΑΠ για να αποπληρωθούν οφειλόμενα από το 2011 ποσά για τις μεταφορές των μαθητών, το πρόγραμμα ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’, τα προνομιακά επιδόματα κλπ.

Τον Φεβρουάριο είχαμε επιπλέον περικοπές , κυρίως στη ΣΑΤΑ και στη μισθοδοσία των αιρετών με το δεύτερο Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σύγκλησης που προέκυψε.

Παρόλα αυτά υπήρξε και περαιτέρω μείωση των ΚΑΠ  κατά 29%, με τη μηδενική μέχρι σήμερα ΣΑΤΑ και τη νέα μείωση στους μισθούς των αιρετών. Η μείωση των πόρων προς τους Δήμους την τελευταία τριετία υπερβαίνει το 60%», σημείωσε ο κ. Κομήτσας.

Και πρόσθεσε πως «αποτέλεσμα της συγκεκριμένης κατάστασης είναι η δημιουργία μιας νέας γενιάς χρεών στους Δήμους για έργα και παρεμβάσεις που εκτελέστηκαν βάσει των προϋπολογισθέντων εσόδων του 2012 όπως αυτά είχαν συμφωνηθεί με την κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2011».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

«Στον αέρα βρίσκεται η λειτουργία των Παιδικών Σταθμών, η μεταφορά των μαθητών, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Ωδεία, οι Μουσικές Σχολές, τα πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα που έχουμε σχεδιάσει όπως και οι δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας, τόνισε ιδιαίτερα ο Δήμαρχος Κιλελέρ.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της ΠΕΔ επεσήμανε ότι : «Όλοι εμείς που ασχολούμαστε με την Αυτοδιοίκηση, δεν είμαστε ούτε τυχοδιώκτες ,ούτε καιροσκόποι, ούτε λαμόγια και απατεώνες αλλά άνθρωποι με πολυετή διαδρομή στα κοινά και με αναφορές στις τοπικές μας κοινωνίες, οι οποίες μας κρίνουν καθημερινά.

Με το συνέδριό μας στις 30 Αυγούστου θα δώσουμε τέλος στον διασυρμό και στην απαξίωση της Αυτοδιοίκησης και όσων ασχολούνται με αυτήν.
Δεν ανεχόμαστε άλλο την ανικανότητα και την αδυναμία των κυβερνώντων να μειώσουν το σπάταλο κεντρικό κράτος με τους παχυλούς μισθούς, τους Οργανισμούς και Υπηρεσίες ανύπαρκτου αντικειμένου και έργου.

Οι δήμαρχοι όλης της χώρας παραμένουμε στις θέσεις μας , κατ’ ουσίαν ως υπηρεσιακοί και για να μη διαλυθούν πλήρως οι Δήμοι μας, διεκπεραιώνοντας πλέον μόνο όσα μας επιτρέπουν τα πενιχρά οικονομικά μας και με βάση τα οικονομικά που απορρέουν από την είσπραξη των ανταποδοτικών τελών όπου και εκεί υπάρχει πρόβλημα αφού πολλοί πολίτες δεν έχουν ούτε για τα προς το ζειν.

Καθημερινά διαπιστώνουμε ότι βασιλεύει η φοροδιαφυγή, η αισχροκέρδεια, η ανασφάλιστη εργασία και βλέπουμε την κυβέρνηση και τους υπουργούς της να παρακολουθούν ως άβουλοι θεατές τη ληστεία που συντελείται σε βάρος του κράτους και των ίδιων των πολιτών.

Καλούμε τους δημότες μας και όλους τους πολίτες της χώρας σε μαζική αντίδραση για την αλλαγή αυτής της αδιέξοδης πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία οδηγεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην απαξίωση και την χρεοκοπία και τις τοπικές κοινωνίες στην εξαθλίωση».

ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Οι ενέργειες που θα γίνουν μέχρι το συνέδριο της 30ης Αυγούστου θα είναι αρχικά οι περιφερειακές συσκέψεις στις έδρες των ΠΕΔ της χώρας παρουσία κλιμακίων στελεχών του Δ.Σ της ΚΕΔΕ κι έπειτα η διεξοδική ενημέρωση των πολιτών από την ΚΕΔΕ, μέσω των ΜΜΕ για την οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ και τις συνέπειες της.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Για τον ρόλο των δημάρχων ο Πρόεδρος ΠΕΔ Θεσσαλίας εξήγησε ότι “όλοι οι δήμαρχοι  είμαστε διά νόμου δημόσιοι λειτουργοί και η καθημερινή μας λειτουργία καθορίζεται από το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. Ωστόσο, με την πολιτική τους οι κυβερνώντες μας εξωθούν στην παρανομία, αφού οι Δήμοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις του έναντι του προσωπικού, των προμηθευτών, των κατασκευαστών και του συνόλου των πολιτών της χώρα”ς.

Για το πρόγραμμα αυτεπιστασίας στους Δήμους, το οποίο ανακοίνωσε μετά βαΐων και κλάδων το Υπουργείο Εργασίας ,ο κ. Κομήτσας ανέφερε ότι «βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος ήταν η χρηματοδότησή του να καλυφθεί από την Πολιτεία μέσω κάποιας δράσης για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Το Υπουργείο φρόντισε να δημοσιοποιηθούν κυλιόμενοι πίνακες με τους υποψήφιους εργαζομένους  μέσω του προγράμματος αυτεπιστασίας αλλά δεν έκανε τίποτα απολύτως για τη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Έτσι, σήμερα ,οι άνεργοι πολίτες που τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στους κυλιόμενους πίνακες ,ασκούν αφόρητη πίεση στους Δήμους για την πρόσληψή τους ενώ η κυβέρνηση ξέχασε τις δεσμεύσεις της και καλεί τους Δήμους να πληρώσουν από τους ίδιους πόρους για την υλοποίηση της αυτεπιστασίας .

Οι κυβερνώντες έκαναν τις ανακοινώσεις για την αυτεπιστασία για να αποκομίσουν το πολιτικό όφελος με το επιχείρημα ότι δημιουργούν θέσεις εργασίας αλλά οι Δήμοι είναι αυτοί που βρίσκονται εκτεθειμένοι στους πολίτες λόγω της κυβερνητικής ασυνέπειας και της υπαναχώρησης σε σχέση με τις δεσμεύσεις για την κρατική χρηματοδότηση του προγράμματος της αυτεπιστασίας. Η κοροϊδία σε όλο της το μεγαλείο».

Ο Γ. ΠΑΣΧΟΠΟΥΛΟΣ

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ελασσόνας Γ. Πασχόπουλος είπε συγκεκριμένα: «Σε 20 μέρες τα σχολεία ξεκινούν, τι θα προλάβουμε να κάνουμε σε τόσο λίγο.. Η κατάσταση και η μεταφορά των μαθητών είναι πολύ δύσκολη, δεν υπάρχουν χρήματα. Στον δήμο μου, εγώ προσωπικά με την τελευταία επιτροπή μπαίνω μέσα γύρω στις 180.000 το μήνα.

Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για τους πολίτες ,δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτά που δεσμευτήκαμε ως υποψήφιοι δήμαρχοι. Δεν ξέρουμε που θα οδηγηθούμε. Ας ελπίσουμε ότι οι ιθύνοντες θα μπορέσουν να δουν με καλύτερο μάτι τους δήμους και να σταθούν στα πόδια τους.

Κάτι πολύ σημαντικό είναι η έλλειψη πετρελαίου. Πως θα ξεκινήσει ο χειμώνας χωρίς να μπορεί να θερμανθεί ο δικός σου και ο δικός μου γιος. Θα υπάρξουν προβλήματα που θα εμφανιστούν το χειμώνα.

Οι οφειλές των δήμων φτάνουν τα 19.000.000 ευρώ. Ο ι παραιτήσεις δεν είναι λύσεις ,θα βρεθούμε σε αδιέξοδο, θα υποβαθμίσουμε τους δήμους περισσότερο ,η θέση μας είναι υπηρεσιακή.

Η 4η δόση των παρακρατηθέντων των προηγούμενων ετών των δήμων αγγίζει τις 896.000 ευρώ. Δεν δικαιούται η πολιτεία να λέει ότι για να δώσω τα επιδόματα θα κόψω από την αυτοδιοίκηση».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΞΟΔΑ, ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΕΣΟΔΑ!

Το πρόβλημα των μετακινήσεων είναι εξίσου σημαντικό και το ότι από 1/1/2012 μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει ούτε 1 ευρώ ούτε για τα παρακρατηθέντα ούτε για οτιδήποτε άλλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αρκετούς δήμους τα έξοδα υπερβαίνουν τα έσοδα όπως για το δήμο Αγιάς καθώς για τον μήνα Ιούλιο τα έσοδα ήταν 73.099 και τα έξοδα 131.012, για το δήμο Τεμπών με έσοδα 109.419 και έξοδα 140.000, το δήμο Καλαμπάκας με έσοδα 190.542 και έξοδα 392.812, το δήμο Σοφάδων με έσοδα 159.056 και έξοδα 222.820 και αρκετούς ακόμα (Δήμος Παλαμά, Τρικκαίων, Κιλελέρ, Αλλονήσου, Σκοπέλου, Μουζακίου, Πύλης, Καρδίτσας, Ζαγοράς – Μουρεσίου).

ΟΙ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Μαζί με τον κ. Κομήτσα τα παρόν έδωσαν επίσης οι δήμαρχοι Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας, Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος, Καλαμπάκας κ .Δημήτρης Σακελλαρίου, Τεμπών κ. Κωνσταντίνος Κολάττος και Τυρνάβου κ. Νίκος Μαλάκος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στεφανία Μακρή / ΦΩΤΟ: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις