ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ελπίδα ζωής σε χιλιάδες καρκινοπαθείς

Σημαντική αποκάλυψη στο συνέδριο του «Κοινού των Μαγνήτων» που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο

Ελπίδα ζωής σε χιλιάδες καρκινοπαθείς, έδωσε από το Βόλο ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard, Δημήτρης Ηλιόπουλος, ο οποίος ως μέλος του «Κοινού των Μαγνήτων», κοινοποίησε στο χθεσινό συνέδριο, που φιλοξενήθηκε στο Δημαρχείο του Βόλου, μελέτη βάση της οποίας, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα έχουν γίνει μεγάλα βήματα, ώστε ο καρκίνος να αντιμετωπίζεται ως μια χρόνια νόσος.

«Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο και αρχίζουμε να αντιμετωπίζουμε επιτυχώς τις διάφορες μορφές καρκίνου. Πιστεύουμε ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα έχουν γίνει μεγάλα βήματα ώστε ο καρκίνος να αντιμετωπίζεται ως μια χρόνια νόσος και αυτό θα επιτευχθεί με την εξεύρεση στοχευμένων θεραπειών για κάθε υποκατηγορία της κάθε μορφής καρκίνου», αναφέρεται στη μελέτη που κοινοποίησε στο συνέδριο ο κ. Ηλιόπουλος, θέλοντας να ανακοινώσει στον τόπο καταγωγής του τα καλά νέα για την εξέλιξη των ερευνών σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, ο καρκίνος δεν είναι μία ασθένεια, αλλά κάθε μορφή καρκίνου είναι τελείως διαφορετική, όπως και πολυπαραγοντική. «Αυτό σημαίνει ότι είναι ουτοπικό το ερώτημα αν θα υπάρξει κάποιο φάρμακο, το οποίο θα είναι αποτελεσματικό για όλες τις μορφές καρκίνου. Τα πράγματα γίνονται πιο πολύπλοκα, αν αναλογιστεί κανείς, ότι ένα φάρμακο δεν θα είναι αποτελεσματικό σε όλα τα άτομα που πάσχουνε από την ίδια μορφή καρκίνου.

Για παράδειγμα, με τα σημερινά δεδομένα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν έξι διαφορετικές υποκατηγορίες καρκίνου του μαστού, πράγμα που σημαίνει ότι ένα μόνο φάρμακο δεν μπορεί να καταπολεμήσει όλες τις υποκατηγορίες αυτές. Άρα το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι δεν θα υπάρξει ένα μαγικό φάρμακο για όλες τις μορφές καρκίνου, αλλά ελπίζουμε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα υπάρχει ένα φάρμακο ή το πιο πιθανό συνδυασμός φαρμάκων για κάθε υποκατηγορία για κάθε μορφή καρκίνου», αναφέρει ο κ. Ηλιόπουλος στην εισήγηση που απέστειλε στο συνέδριο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος ανοσιολογίας του καρκίνου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard, η εξέλιξη της τεχνολογίας, αποτελεί σύμμαχο της ιατρικής, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κατανόηση από την επιστημονική κοινότητα της πολυπλοκότητας κάθε μορφής καρκίνου. Εκτιμάται δε ότι μέσα στα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια, οι επιστήμονες θα γνωρίζουν ακριβώς όλες τις γενετικές αλλαγές που υπάρχουν σε κάθε μορφή καρκίνου.

«Γνωρίζοντας τι έχουμε να καταπολεμήσουμε, θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια πιο αποτελεσματικά φάρμακα. Και πράγματι, αυτό γίνεται τα τελευταία 2-3 χρόνια. Η κατανόηση της πολυπλοκότητας του καρκίνου έχει οδηγήσει τους επιστήμονες σε αρκετές νέες ανακαλύψεις φαρμάκων με ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Για πρώτη φόρα ανακαλύφθηκε ότι ο συνδυασμός ανοσοθεραπείας και χημειοθεραπείας είναι αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση του μεταστατικού μελανώματος. Επίσης, το φάρμακο που εμποδίζει την πρωτείνη mTOR διπλασίασε το χρόνο επιβίωσης των ατόμων με νευρο-ενδοκρινή καρκίνο του παγκρέατος, μια ασθένεια από την οποία έπασχε ο Steve Jobs.

Στο εργαστήριό μας ανακαλύψαμε ένα καινούριο μόριο RNA, το οποίο είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του καρκίνου του ήπατος σε πειραματόζωα, χωρίς παρενέργειες. Σε λίγους μήνες ευελπιστούμε να αρχίσουμε τις πρώτες κλινικές δοκιμές» επισημαίνει ο κ. Ηλιόπουλος.

Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος έγινε η πρώτη κλινική μελέτη στο αντικαρκινικό κέντρο MD Anderson που βρίσκεται στην πολιτεία Τέξας των ΗΠΑ, η οποία έδειξε ότι η ακριβής ανίχνευση των μεταλλάξεων που υπήρχαν σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και χορήγηση φαρμάκων τα οποία καταπολεμούσαν μόνο τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις, είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα, αυξάνοντας δραματικά το προσδόκιμο επιβίωσης αυτών των ατόμων. Αυτή η μελέτη θα αποτελέσει πρότυπο όλων των μελετών που θα ακολουθήσουν όχι μόνο για τον καρκίνο του πνεύμονα αλλά και για όλες τις μορφές καρκίνου.

ΑΠΕ, πολιτισμός και τουρισμός το μέλλον του Βόλου

Στο ίδιο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Βουλευτή του Σοσιαλιστικού κόμματος της Γαλλίας, Μαριέττας Καραμανλή και του Β’ Αντιπροέδρου της Βουλής, Θανάση Νάκου, τονίστηκε η ανάγκη να επενδύσει ο Βόλος στις ΑΠΕ, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, που αποτελούν τις αναπτυξιακές επιλογές του.

Μάλιστα, ο καθηγητής, κ. Αχιλλέας Αδαμαντιάδης, έδειξε το δρόμο της εκμετάλλευσης των υδατικών πόρων του Δήμου Βόλου, με την κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών έργων για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, όπως αυτό στο Σαρακηνό, ενώ αναφέρθηκε και στη δυνατότητα εκμετάλλευσης της λυματο-ιλύος που παράγεται στο σταθμό επεξεργασίας λυμάτων για τη παραγωγή μεθανίου που είναι πολύτιμη πηγή ενέργειας.

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε μεταξύ άλλων και ο Δήμαρχος Βόλου, Π. Σκοτινιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές προτεραιότητες του Δήμου, που συμπίπτουν με την θεματολογία του συνεδρίου και που δεν είναι άλλες, από την ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση και τον ποιοτικό, πολύμορφο, εναλλακτικό και βιώσιμο τουρισμό.

(Εφημερίδα «Ελευθερία» / Ρεπορτάζ Ελένη Χάνου)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις