ΛΑΡΙΣΑ

«Διασφαλισμένοι οι πόροι για τις αποζημιώσεις των πληγέντων Λαρισαίων παραγωγών»

Απάντηση του Μ. Χαρακόπουλου σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Η. Διώτη και Δ. Γελαλής

«Διασφαλισμένοι είναι οι πόροι για την καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς του νομού Λάρισας, οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις και τις χαλαζοπτώσεις της περιόδου Απριλίου – Ιουνίου 2012».

Αυτό απαντά ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι Λαρισαίοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ κα Ηρώ Διώτη και κ. Δημήτρης Γελαλής.

Στην απάντησή του ο κ. Μαξ. Χαρακόπουλος αναφέρει:

«Το έργο των εξατομικευμένων αποζημιώσεων ολοκληρώθηκε και θα αρχίσουν να κοινοποιούνται στους παραγωγούς, εντός του Αυγούστου, τα πορίσματα εκτίμησης για τις περιπτώσεις που δεν χρήζουν δεύτερης εκτίμησης (όπως για παράδειγμα οι πληγείσες καλλιέργειες βάμβακος που δεν επανασπάρθηκαν και θα πρέπει να επανεξεταστούν στο στάδιο της συγκομιδής). Το προϋπολογιζόμενο ύψος αποζημιώσεων για τις ζημιές αυτές είναι περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό ταμειακά διαθέσιμο από τον ΕΛΓΑ.

Στους παραγωγούς που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι και διατυπώθηκαν πορίσματα επανασποράς βάμβακος, οι σχετικές αποζημιώσεις θα καταβληθούν εντός του Φθινοπώρου, μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία δηλώσεων καλλιέργειας/εκτροφής 2012 και η σύνδεσή τους με τα πορίσματα εκτίμησης των ζημιών.

Τα αγροτεμάχια που επανασπάρθηκαν, θα παρακολουθηθούν μέχρι και το στάδιο της συγκομιδής και σε περίπτωση που διαπιστωθεί μείωση της αξίας της αναμενόμενης παραγωγής θα δοθεί επιπλέον αποζημίωση.

Οι παραπάνω ζημιές καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, οπότε δεν είναι απαραίτητο να υποβληθεί πρόγραμμα (ΠΣΕΑ) για την έγκρισή τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις