ΕΛΛΑΔΑ

Την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση ζητάει ο Κ. Σκανδαλίδης

Ο πρώην υπουργός ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ψηφίσει στη Βουλή τα νέα μέτρα

Δημόσια γνωστή έκανε χθες τη διαφωνία του με τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ο Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα τα ψηφίσει, ενώ δεν απέκλεισε ακόμη και την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση.

Πριν προλάβει το ΠΑΣΟΚ να επιστρέψει σε ήρεμα νερά μετά την αντιπαράθεση κορυφαίων στελεχών με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με αφορμή τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και το νόμο για τα ΑΕΙ, ο μοναδικός βουλευτής της Α’ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ πυροδοτεί νέες εξελίξεις προαναγγέλλοντας ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. στη Βουλή και καλεί ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ να αποχωρήσει από την κυβερνητική συμμαχία.

Έκπληξη προκαλεί η κατηγορηματικότητα με την οποία ο κ. Σκανδαλίδης εκφράζει τη διαφωνία του με τα νέα μέτρα, σε συνέντευξή του στην χθεσινή κυριακάτικη Realnews :

«Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι ένα τέτοιο συνολικό πακέτο θα περάσει. Σε μια εποχή που οι βουλευτές λοιδορούνται, απαξιώνονται, ευτελίζονται, έχουν τη δύναμη για ακόμα μια φορά να μην είναι συνεπείς με όσα έλεγαν προεκλογικά στους ψηφοφόρους τους ; Πάντως, μέτρα με νέες δραματικές περικοπές σε χαμηλά εισοδήματα, μισθούς και συντάξεις εγώ δεν ψηφίζω».

Ο πρώην υπουργός τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να πει «ένα ΟΧΙ με κεφαλαία» σε νέα μέτρα, με την κυβέρνηση να παραμένει πιστή στις προεκλογικές της θέσεις και επισημαίνει με νόημα: «Αν η αντιπαράθεση είναι αναπόφευκτη, ας προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό».

Με την τελευταία του φράση ο κ. Σκανδαλίδης επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες είναι από αυτούς που εισηγούνται στο Ευάγγελο Βενιζέλο, όχι μόνο να έρθει σε ρήξη με την τρόικα αλλά να αποχωρήσει και από την κυβέρνηση. Πηγές αναφέρουν ότι σε πρόσφατη σύσκεψη με την ηγεσία του κόμματος εξέφρασε ανοιχτά την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να καταψηφίσει το πακέτο και να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Αυτή η εισήγηση προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, σάλο στη σύσκεψη καθώς και την έντονη αντίδραση του Φίλιππου Σαχινίδη. «Τι κάνεις; Τι είναι αυτά που λες», φέρεται να του είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Σκανδαλίδης όμως επέμενε στην άποψη του και αυτό επιβεβαιώνεται και στη συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη εφημερίδα.

Ο κ. Σκανδαλίδης ζητάει από την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί πριν πάρει νέα μέτρα ώστε να είναι συνεπής με τις προεκλογικές της υποσχέσεις:

«Δεν μπορεί το πολιτικό σύστημα να εμφανίζει κραυγαλέα αντίθεση με ό,τι κυριάρχησε στο λόγο του σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν έχουμε, πέρα από ένα σημείο, δικαίωμα να προσβάλλουμε τη νοημοσύνη του λαού και κατ’ επέκταση την ίδια τη δημοκρατία» αναφέρει.

Στην ίδια συνέντευξη επικρίνει την Τρόικα και ζητά από την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, αποκαλύπτοντας ότι αυτός ήταν ο εμπνευστής της τακτικής που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα ο κ. Βενιζέλος:

«Η Τρόικα είναι μια ομάδα λογιστών που μετρά αριθμούς και προτείνει μέτρα στην ίδια πάντα νεοφιλελεύθερη πλατφόρμα, που στη χώρα μας απέτυχε. Τον λόγο έχουν τώρα οι ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες. Εκεί πρέπει να δοθεί η μάχη τώρα. Εκεί η Ελλάδα οφείλει να υψώσει ανάστημα» δηλώνει.

Ο κ. Σκανδαλίδης, τέλος, επιτίθεται στα κορυφαία στελέχη Ανδρέα Λοβέρδο και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και ειδικά στον Γιώργο Παπανδρέου γιατί καταψήφισαν το νόμο για τα ΑΕΙ:

«Απλά θέλω να θυμίσω ότι για μια επιστολή διαφωνίας για το δημοψήφισμα που αφορούσε το Ευρωσύνταγμα ο Γιώργος Παπανδρέου απέπεμψε από την κοινοβουλευτική ομάδα τον Κώστα Σημίτη. Φαίνεται, όμως, ότι ήταν άλλες εποχές» λέει.

(iefimerida.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις