ΛΑΡΙΣΑ

Λιγότεροι οι δικαιούχοι, επιφυλακτικοί οι επαγγελματίες

Με χαμηλή προσέλευση ξεκίνησε η διάθεση των δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού του ΕΟΤ

Με πολύ μικρή συμμετοχή από την πλευρά των δικαιούχων ξεκίνησε την Παρασκευή η διάθεση των δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού του ΕΟΤ, ενώ για τους επαγγελματίες του τουρισμού, η υπόθεση εξελίσσεται σε δίκοπο μαχαίρι, καθώς οι περσινές καθυστερήσεις στις πληρωμές τους από τα αντίστοιχα προγράμματα τους έκανε εξαιρετικά επιφυλακτικούς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για τα παράλια του νομού Λάρισας, στο πρόγραμμα έχουν δηλώσει συμμετοχή λιγότερο από το ένα τρίτο της δυναμικής των καταλυμάτων του νομού, με αποτέλεσμα –και εν μέσω της κορύφωσης της παραθεριστικής περιόδου- να δημιουργείται πρόβλημα με τις διαθεσιμότητες.

Όπως εξηγεί στην «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ν. Λάρισας, Κωνσταντίνος Ζαφείρης, η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΕΟΤ για τους επιχειρηματίες έληξε στα τέλη Ιουνίου –με διαδοχικές παρατάσεις, καθώς συνήθως η διαδικασία ολοκληρωνόταν στα τέλη Μαΐου.

Ωστόσο, μέχρι τότε δεν υπήρχε «φως στο τούνελ», αναφορικά με τα προγράμματα του Κοινωνικού Τουρισμού, ενώ η είδηση της κατάργησης του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας, από όπου προερχόταν και η συντριπτική πλειοψηφία των δελτίων, δημιούργησε τεράστια αβεβαιότητα και προβληματισμό.

Κανείς δεν μπορούσε να κάνει υπολογισμούς για το πόσες κλίνες θα μπορεί να διαθέσει, όταν και εφόσον ενεργοποιούνταν κάποιο από τα προγράμματα. Παράλληλα, ιδιαίτερα ανασταλτικός παράγοντας ήταν το γεγονός ότι οι πληρωμές των επαγγελματιών από περσινά και προπέρσινα αντίστοιχα προγράμματα καθυστέρησαν πάρα πολύ, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί για τη συμμετοχή τους –για πολλούς, ο κοινωνικός τουρισμός είναι σημαντική πηγή εσόδων, κυρίως από τον εσωτερικό τουρισμό.

Πάντως, δεν ήταν λίγοι οι επιχειρηματίες που δήλωσαν συμμετοχή «καλού-κακού», χωρίς να γνωρίζουν τι θα συμβεί τελικά. Αυτή τη στιγμή, οι πληρότητες στα παράλια του νομού Λάρισας προσεγγίζουν το 60%-70% κατά μέσο όρο, ενώ υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις στις οποίες οι πληρότητες ξεπερνούν το 80%. Ωστόσο, εάν δεν είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον συμμετοχής μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, δεν μπορούν να συμμετέχουν οι επιχειρήσεις στο εν λόγω πρόγραμμα.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Με βάση τον κατάλογο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ΕΟΤ, για τα δεδομένα της Λάρισας και της Θεσσαλίας, η συμμετοχή των επαγγελματιών είναι μικρή. Στη Λάρισα, έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα 6 ξενοδοχεία και 37 ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα, στη Σκιάθο 7 ξενοδοχεία και 18 δωμάτια-διαμερίσματα, στη Σκόπελο 7 ξενοδοχεία και 46 δωμάτια-διαμερίσματα, στην Αλόννησο 3 δωμάτια-διαμερίσματα, στη Μαγνησία-Πήλιο 63 ξενοδοχεία και 55 δωμάτια-διαμερίσματα, στην Καρδίτσα 9 ξενοδοχεία και 7 δωμάτια-διαμερίσματα και στα Τρίκαλα 9 ξενοδοχεία και 7 δωμάτια-διαμερίσματα.

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τον κατάλογο συμμετοχής σε όλη την Ελλάδα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.gnto.gov.gr/el/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ του ΕΟΤ.

ΠΟΛΙΤΕΣ

Να σημειωθεί ότι μέχρι και το 2010, έφθαναν περίπου στο ένα εκατομμύριο οι δικαιούχοι των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού, με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει στην Εργατική Εστία (500.000 – 600.000 δικαιούχοι), και ΟΓΑ-ΕΟΤ να συμπληρώνουν το υπόλοιπο. Το 2011 κόπηκαν στο μισό οι δικαιούχοι, ωστόσο με την παύση λειτουργίας του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, μπήκαν στον «πάγο» όλα τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, αφήνοντας στα «κρύα του λουτρού» πολίτες και επιχειρηματίες.

Το φετινό πρόγραμμα του ΕΟΤ καλύπτει περίπου 80.000 δικαιούχους, αριθμό πολύ μικρό για να αποτελεί ουσιαστική «ανάσα» για τον κλάδο του τουρισμού. Όσο για τους πολίτες, η καθυστέρηση της εξαγγελίας του προγράμματος –τελικά έχει ξεκινήσει μόνον του ΕΟΤ- δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα, καθώς πέρα από το ότι είναι πολύ μικρός ο αριθμός των δικαιούχων, καλούνται στο μέσον του καλοκαιριού να κλείσουν κατάλυμα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η άδειά τους έχει τελειώσει. Προχθές, Παρασκευή, πρώτη ημέρα έναρξης του προγράμματος, η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ μικρή.

(Εφημερίδα «Ελευθερία» / Μαρία Μίχου)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις