ΛΑΡΙΣΑ

Κλέβουν κοσμήματα από συγγενείς και τα «σκοτώνουν»!

Κυριολεκτικά «χρυσές» δουλειές για τα ανταλλακτήρια χρυσού στα οποία εντοπίστηκαν δεκάδες παραβάσεις από το ΣΔΟΕ

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες οικογένειες στην Ελλάδα που ανακαλύπτουν ότι «εξαφανίζονται» οικογενειακά κοσμήματα και άλλα τιμαλφή από τα σπίτια τους –και όχι επειδή έχουν πέσει θύματα διαρρηκτών.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν φτάσει στα γραφεία του Συλλόγου Αργυροχρυσοχόων-Ωρολογοποιών Ν. Λάρισας, νεότερα μέλη οικογενειών, που συνήθως αντιμετωπίζουν προβλήματα, με ποτό ή ουσίες, «καταθέτουν» σε ανταλλακτήρια χρυσού ή ενεχυροδανειστήρια κοσμήματα που δεν τους ανήκουν, για ελάχιστα ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου και της ΠΟΒΑΚΩ, Χρήστο Γουργιώτη, το φαινόμενο παρουσιάζει έξαρση εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του αριθμού των σημείων αποδοχής, ενώ όπως αποδεικνύεται από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ, επτά στα δέκα ανταλλακτήρια χρυσού και ενεχυροδανειστήρια φοροδιαφεύγουν.

Να σημειωθεί ότι για το θέμα της λειτουργίας και της κατακόρυφης αύξησης του αριθμού των ανταλλακτηρίων χρυσού κι ενεχυροδανειστηρίων, έχουν αναφερθεί επανειλημμένα οι αργυροχρυσοχόοι της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια, επισημαίνοντας την απουσία ελέγχων και αμφισβητώντας σε πολλές περιπτώσεις τη νόμιμη λειτουργία αρκετών σημείων.

Τα στοιχεία από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, το τελευταίο διάστημα, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που είχαν καταθέσει οι αργυροχρυσοχόοι, καθώς αποδεικνύεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχει γίνει καν έναρξη επαγγέλματος.

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη Βουλή, με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Μιχελάκη, στους 222 ελέγχους που έγιναν από την αρχή του έτους στις εν λόγω επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν 1633 παραβάσεις σε 148 παραβάτες. Μάλιστα, σχηματίστηκαν οκτώ δικογραφίες, ενώ τα ευρήματα επιβάλλουν συνέχιση των ελέγχων.

Σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις του ΣΔΟΕ έχει αποσταλεί εγκύκλιος για εντατικούς ελέγχους στις εν λόγω επιχειρήσεις και το επόμενο διάστημα. Στη Θεσσαλία, ελέγχθηκαν έξι ενεχυροδανειστήρια και στα τέσσερα από αυτά, διαπιστώθηκαν επτά παραβάσεις. Η συνηθέστερη παράβαση είναι η ανυπαρξία παραστατικών για την αγοραπωλησία.

ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ

Σύμφωνα με τον κ. Γουργιώτη, η αθρόα λειτουργία τόσο πολλών σημείων ανταλλαγής χρυσού, τιμαλφών και ενεχυροδανειστηρίων, αλλά και η εκτεταμένη διαφήμιση έχει οδηγήσει σε έξαρση το φαινόμενο που φέρει μέλη οικογενειών να αφαιρούν κοσμήματα από τους γονείς, τους παππούδες ή και κοντινούς τους άλλους συγγενείς, προκειμένου να τα ενεχυριάσουν για λίγα ευρώ –το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις περιπτώσεις που στην οικογένεια υπάρχουν και μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα. «Εάν τηρούνταν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος, κατά την παραλαβή, δεν θα υπήρχε τέτοια έξαρση του φαινομένου», τόνισε στην «Ε» ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ.

«ΦΥΤΡΩΝΟΥΝ»

Εντύπωση προκαλεί πλέον ο αριθμός των ανταλλακτηρίων χρυσού κι ενεχυροδανειστηρίων που μεγαλώνει συνεχώς. Μόνο στη Λάρισα, σύμφωνα με τον κ. Γουργιώτη εκτιμάται ότι λειτουργούν περίπου 26-27 τέτοια σημεία –βρίσκονται, δηλαδή, στην κυριολεξία παντού. Και μόνον αυτός ο αριθμός, σε μια πόλη 130.000 κατοίκων εγείρει αρκετά ερωτηματικά για το πόσος χρυσός ή άλλα τιμαλφή «κυκλοφορούν» στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ επισημαίνει ότι με βάση σχετικές έρευνες, υπολογίζεται πως σε καθημερινή βάση, φεύγουν από τη χώρα περί τα 150 κιλά μίγματος χρυσού –«πρόκειται για χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα με τη μορφή κυρίως κοσμημάτων, κάποια από τα οποία είναι οικογενειακά κειμήλια και μάλιστα μεγάλης ιστορικής αξίας. Ξεπουλιέται η ιστορία της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

(Εφημερίδα «Ελευθερία» / Ρεπορτάζ Μαρία Μίχου) 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις