ΛΑΡΙΣΑ

Η ΔΕΥΑΛ «χτυπά» την ΕΥΑΘ!

Θα προσπαθήσει να ενταχθεί σε κάποια από τις κοινοπραξίες για την εξαγορά της, σύμφωνα με την «Ελευθερία»

Στο επικείμενο «παιγνίδι» της ιδιωτικοποίησης του δικτύου ύδρευσης της Θεσσαλονίκης, με την πώληση της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης της συμπρωτεύουσας (ΕΥΑΘ), θα δοκιμάσει να «παίξει» και μάλιστα δυνατά η ΔΕΥΑΛ!

Αυτό αποκάλυψε στην «Ε» ο δήμαρχος Λαρισαίων και πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης κ. Κώστας Τζανακούλης, στο πλαίσιο συζήτησης σχετικά με το ενδεχόμενο το μεγάλο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των υδάτινων πόρων και των ειδικότερα των δικτύων ύδρευσης, να αφορά στο άμεσο μέλλον και τις δημοτικές επιχειρήσεις, όπως αυτή τη Λάρισας.

Ο κ. Τζανακούλης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης αποκάλυψε πως ήδη έχουν γίνει οι πρώτες διερευνητικές προσεγγίσεις, που στην παρούσα φάση πραγματοποιούνται κυρίως μέσω μεγάλων νομικών γραφείων της Αθήνας, ώστε η ΔΕΥΑΛ, εάν υπάρχουν οι τυπικές προϋποθέσεις, να ενταχθεί σε κάποια από τις κοινοπραξίες, στις οποίες θα μετέχουν, πιθανότατα μεγάλες ξένες εταιρίες που ασχολούνται χρόνια με τη διαχείριση δικτύων ύδρευσης, τραπεζικοί όμιλοι.

Όπως φαίνεται το βασικό πλεονέκτημα της ΔΕΥΑΛ για συμμετοχή σε ένα τέτοιο σχήμα θα είναι το γεγονός ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη Δημοτική Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης στη χώρα, με πλούσια τεχνογνωσία και εμπειρία. Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης ο κ. Τζανακούλης αποκάλυψε πως υπάρχει καταρχήν συμφωνία της με εταιρία ελληνογαλλικών συμφερόντων, που δραστηριοποιείται στον ίδιο τομέα και η οποία επίκειται να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς στη Γαλλία για διαχείριση δικτύων ύδρευσης σε πόλεις μέχρι 20.000 κατοίκους.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, καμία σχετική συζήτηση επίσημη ή μη, είτε άτυπη ενημέρωση δεν έχει γίνει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ.

Πάντως, στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης ο κ. Τζανακούλης και προκαταβάλλοντας, στην ουσία ερωτήματα σε σχέση με τις αντιδράσεις που καταγράφονται κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και γενικότερα των νερών, είπε χαρακτηριστικά πως «εμείς (σ.σ. εννοώντας η ΔΕΥΑΛ), απαντάμε στην ιδιωτικοποίηση από την Αριστερά», εννοώντας έτσι προφανώς ότι η συμμετοχή μιας δημοτικής επιχείρησης στην κοινοπραξία που θα αναλάβει την ύδρευση της Θεσσαλονίκης, θα λειτουργεί, περίπου ως αντίβαρο, σε ενδεχόμενη διάθεση άσκησης επιθετικής πολιτικής, από τους μεγάλους ξένους οίκους που θα συμμετάσχουν στο σχήμα, εάν βεβαίως όλα αυτά στα σχέδια δεν μείνουν στα χαρτιά, ή ακριβέστερα στις σκέψεις όσων τα απεργάζονται.

Γενικότερα, για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων στο χώρο των υδατικών πόρων και ειδικότερα στον χώρο της ύδρευσης, με αφορμή και τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), που έγινε στα τέλη Ιουλίου στη Χίο, ο Τζανακούλης σημείωσε πως εκφράστηκε έντονος προβληματισμός.

Εντύπωση προκαλεί ωστόσο πως ο ίδιος ο δήμαρχος Λαρισαίων στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της στην εισήγησή του για τον προγραμματισμό της ΕΔΕΥΑ για το τρέχον έτος, παίρνει ξεκάθαρη αρνητική(!) θέση σχετικά με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων της ΕΥΑΘ αλλά και την ΕΥΔΑΠ.

Πάντως, ο κ. Τζανακούλης, τόνισε ότι η όλη συζήτηση αφορά στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ και όχι τις ΔΕΥΑ. Την ίδια εκτίμηση εξέφρασε στην «Ε» και πολιτικός παράγοντας που έχει σφαιρική άποψη για τις αποκρατικοποιήσεις. Όπως τόνισε δεν διαφαίνεται ότι οι μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού που εμπλέκονται στο χώρο, έχουν διάθεση να ασχοληθούν με τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης, αφού θεωρούνται ως «δουλειές χωρίς μεγάλες επιδόσεις και κέρδη».

Ωστόσο, ο ίδιος παράγοντες εξηγούσε πως ίσως θα ήταν ελκυστικό ένα συνολικό «πακέτο», στο οποίο θα περιλαμβάνονταν οι δημοτικές επιχειρήσεις των μεγάλων αστικών κέντρων όπως της Λάρισας, του Ηρακλείου, της Πάτρας κ.ά. Ωστόσο είναι προφανές ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, φαντάζει ακόμα ιδιαίτερα μακρινό.

Ωστόσο, ήδη στο διαδίκτυο έχει ξεκινήσει καμπάνια κατά της ιδιωτικοποίησης των νερών με συλλογές υπογραφών, οι οποίες ήδη έχουν ξεπεράσει τις 13.000.Το κείμενο και οι υπογράφοντες βρίσκονται στη διεύθυνση http://www.avaaz.org/en/petition/SAVE_GREEK_WATER_FROM_PRIVATIZATION_SOSTE_TO_NERO_APO_TEN_IDIOTIKOPOIESE/

(Εφημερίδα «Ελευθερία» / Ρεπορτάζ Άρης Ψύχας) 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις