ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αναδεικνύονται οι πηγές του Απιδανού ποταμού

Σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής στα Φάρσαλα

Πριν λίγο καιρό άρχισαν τα έργα ανάδειξης των πηγών του Απιδανού ποταμού στα Φάρσαλα, που οπωσδήποτε θα δώσουν ιστορικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα στην περιοχή, αφού ο Απιδανός ποταμός, εκτός των άλλων αναφέρεται στη Μυθολογία, ως το ποτάμι, που στα νερά του η Θέτις βάφτισε τον Αχιλλέα και τον έκανε αθάνατο.

Η ανάδειξη των πηγών του Απιδανού ποταμού, είναι ένα έργο πνοής για την πόλη με την πλούσια ιστορία, που δεν έχει όμως να επιδείξει κάτι ουσιαστικό από τις αρχαιότητές της, σε εκείνους που την επισκέπτονται. Η νέα δημοτική αρχή Φαρσάλων ασχολείται σοβαρά με τον αρχαίο πλούτο της περιοχής και προσπαθεί να τον αναδείξει ώστε η πόλη και η επαρχία γενικότερα να γνωρίσουν την ανάπτυξη.

Η αρχιτεκτονική μελέτη του έργου εγκρίθηκε από το Δ.Σ. Φαρσάλων το α’ εξάμηνο του 2007 και δημοπρατήθηκε στις 10 Νοεμβρίου του 2009. Το έργο ήταν χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» και ενώ άρχισαν οι εργασίες προέκυψε πρόβλημα στη διοικητική διαδικασία, αφού υπήρξε προσφυγή εργολάβου κατά το μειοδότη που απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά το έργο καθυστέρησε περίπου δύο χρόνια και η υλοποίησή του μεταφέρθηκε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης μέχρι τέλους του 2012.Είναι προϋπολογισμού 640.000 ευρώ με υπογραφείσα σύμβαση 270.300 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάδοχος εταιρία αναγκάστηκε να οργανώσει εργοτάξιο τρεις φορές, εις βάρος του χρόνου εκτέλεσης του έργου. Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη οι πηγές του Απιδανού θα αναδειχθούν με την τεχνική επαναλειτουργία της πηγής, θα κατασκευαστεί τεχνητό ποταμάκι που θα ανακυκλοφορεί το νερό, ενώ ακόμη έχουν προβλεφθεί χώροι πράσινου και αναψυχής πάρκινγκ, κερκίδες συνάθροισης κοινού, πέργκολα, πλακόστρωτο με κυβόλιθους και πέτρινα πεζούλια.

Στην υπάρχουσα μελέτη σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει πρόβλεψη για κατασκευή και τοποθέτηση αγάλματος του Αχιλλέα, αλλά ίσως αυτό να γίνει αργότερα και μετά την κατασκευή του έργου. Ως γνωστόν, οι πηγές του Απιδανού ποταμού επηρεάσθηκαν από τους σεισμούς του 1957 και τη δεκαετία του 1970 στέρεψαν.

Επί επταετίας στον χώρο αυτό κατασκευάστηκε η λαϊκή αγορά της πόλης, που εδώ και μερικά χρόνια έχει μεταφερθεί απέναντι από το Δημοτικό Στάδιο της πόλης.

(Εφημερίδα «Ελευθερία» / Ρεπορτάζ Αχιλλέας Μπακαλέξης)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις