Ο καφές μπαίνει στη μάχη ενάντια στο πάρκινσον

Δημοσιεύθηκε στις: 4 Αυγούστου 2012, 10:15

Λειτουργεί και προληπτικά αλλά κατά τη διάρκεια της ασθένειας

Mπορεί ο καφές να έχει τη φήμη ότι… τεντώνει τα νεύρα, ωστόσο σύμφωνα με νέα έρευνα η καφεΐνη φαίνεται πως έχει ελαφρώς θετική επίδραση στη βελτίωση του ελέγχου των κινήσεων στους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν πολλή καφεΐνη, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν Πάρκινσον, όμως η νέα έρευνα δείχνει ότι ο καφές και η καφεΐνη γενικότερα μπορεί να αμβλύνει την κινητική δυσλειτουργία σε όσους ήδη πάσχουν από τη νόσο.

Οι ερευνητές που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σύμφωνα με το «New Scientist», μελέτησαν 61 ασθενείς με Πάρκινσον, στους οποίους χορήγησαν είτε χάπια καφεΐνης (100 μιλιγκράμ), είτε εικονικά χάπια (πλασέμπο), δύο φορές τη μέρα επί τρεις εβδομάδες, ενώ στη συνέχεια αύξησαν τη δόση σε 200 μιλιγκράμ δύο φορές ημερησίως για άλλες τρεις εβδομάδες. Η δοσολογία αυτή αντιστοιχεί σε δύο έως τέσσερα φλιτζάνια καφέ τη μέρα.

Μετά από τις έξι συνολικά εβδομάδες, οι μισοί ασθενείς που είχαν πάρει την καφεΐνη, εμφάνιζαν κατά μέσον όρο μία βελτίωση της τάξης του 5% στα κινητικά συμπτώματα της νόσου σε σχέση με όσους είχαν απλώς, εν αγνοία τους, πάρει τα χάπια- πλασέμπο χωρίς καφεΐνη. Όσοι είχαν πάρει την καφεΐνη, είχαν ειδικότερα μία βελτίωση κατά 3% στην ταχύτητα των κινήσεών τους και στον βαθμό ακαμψίας σε σχέση με τη δεύτερη ομάδα που είχαν κάνει την εικονική θεραπεία.

Από την άλλη, η λήψη της καφεΐνης δεν φάνηκε να βελτιώνει την υπνηλία των ασθενών στη διάρκεια της μέρας, ούτε γενικότερα την ποιότητα της ζωής τους, τα συμπτώματα κατάθλιψης ή την ποιότητα του ύπνου τους.

(iefimerida.gr)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ