ΕΛΛΑΔΑ

Βαθιά τραύματα και έντονη καχυποψία στο ΠΑΣΟΚ

Προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους ενόψει του κρίσιμου συνεδρίου

Mε αμοιβαία καχυποψία και ανοιχτές ακόμη πληγές προσπαθούν στο ΠΑΣΟΚ να ρίξουν τους τόνους μετά τις εκρήξεις των τελευταίων ημερών. Το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και δύο κορυφαία στελέχη, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, άνοιξαν μέτωπο κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου καταψηφίζοντας τον νόμο για τα ΑΕΙ βρίσκει μουδιασμένη την Ιπποκράτους, η οποία αναζητά νέο εσωκομματικό βηματισμό.

Οι πρωτοφανείς φράσεις που αντάλλαξε ο κ. Βενιζέλος με τον κ. Χρυσοχοΐδη, με αφορμή τα μέτρα των 11,5 δισ., είναι ενδεικτικές του κλίματος γενικευμένης δυσπιστίας που επικρατεί σε επίπεδο κορυφής στο ΠΑΣΟΚ. Συνεργάτες του προέδρου μιλούσαν χθες ανοιχτά για «οργανωμένη προσπάθεια υπονόμευσης και αποδυνάμωσης του κ. Βενιζέλου» ενώ κάποιοι στην Ιπποκράτους συνέδεαν τις κινήσεις των «υπονομευτών» με τη φημολογούμενη κινητικότητα περί νέου πολιτικού φορέα στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θέλησε χθες να διαγράψει τον κ. Χρυσοχοΐδη, φοβούμενος για τις συνέπειες που θα είχε αυτή η κίνηση στο εσωτερικό του κόμματος. Όλα δείχνουν ότι η Ιπποκράτους ήλπιζε να παραιτηθεί από μόνος του ο πρώην υπουργός από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη. «Είναι αδιανόητο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος να καταψηφίζει ένα νομοσχέδιο που υιοθετεί το κόμμα του και να αδειάζει έτσι τον ίδιο τον πρόεδρό του» σχολίαζαν πηγές του κόμματος.

Την ίδια ώρα η ένταση και η καχυποψία παραμένουν στις σχέσεις του κ. Βενιζέλου με τον πρώην πρωθυπουργό αλλά και με τον κ. Λοβέρδο, ο οποίος καταψήφισε το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ. Αυτό που τρομάζει την Ιπποκράτους είναι ότι δημιουργείται ένα άτυπο μέτωπο «μεταρρυθμιστών» στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, το οποίο περιλαμβάνει και στελέχη που δεν εξελέγησαν, όπως η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και οι κύριοι Γιάννης Ραγκούσης, Ηλίας Μόσιαλος, Γιώργος Φλωρίδης, τα οποία θα συνεχίσουν να πλαγιοκοπούν τον κ. Βενιζέλο ως «αντι-μεταρρυθμιστή».

Τα στελέχη αυτά προσάπτουν στον κ. Βενιζέλο ακατανόητη στρατηγική αφού, όπως λένε, ο ίδιος επέβαλε τα μέτρα 11,5 δισ. ως υπουργός Οικονομικών, στη συνέχεια τα απέρριψε ως εταίρος της κυβέρνησης και τελικά τα αποδέχτηκε στο σύνολό τους αν και τα χαρακτήρισε «εσφαλμένα». Τα ίδια στελέχη διαβλέπουν ότι το ΠΑΣΟΚ, με τη στρατηγική αυτή, εγκλωβίζεται σε ένα φαύλο κύκλο αφού θα είναι οξύμωρο και δύσκολο για τον κ. Βενιζέλο να πείσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν τα επώδυνα μέτρα στη βουλή, μετά από τόσες αλλαγές τακτικής.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Γιώργου Φλωρίδη στον Βήμα FM: «Η χώρα μεγαλώνει την αναξιοπιστία της στα μάτια των ευρωπαίων, είτε των πολιτικών είτε των λαών, και κάθε τόσο προσπαθεί να βρει δικαιολογίες να μην εφαρμόσει τα τελευταία συμφωνηθέντα μέτρα. Όσοι υπέγραψαν την προηγούμενη συμφωνία, τον Μάρτιο, εμφανίζονται σήμερα, ως διαπρύσιοι κήρυκες, ότι η συμφωνία πρέπει να αλλάξει» είπε, στρέφοντας τα βέλη του εναντίον του κ. Βενιζέλου. Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποίησε και ο κ. Χρυσοχοΐδης προκαλώντας την έκρηξη του Ευάγγελου Βενιζέλου που έφτασε στους πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς «φύγε από εδώ…» κ.λπ., προκαλώντας ισχυρό τραύμα στη συνοχή του κόμματος.

Σε απάντηση των ενστάσεων αυτών, οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου υποστηρίζουν ότι ο ίδιος έκανε το αυτονόητο. Πρότεινε στον κ. Σαμαρά και επέμεινε για την ανάγκη διαπραγμάτευσης του Μνημονίου πριν τη λήψη μέτρων. Όταν όμως ενημερώθηκε από τον Πρωθυπουργό ότι οι Βρυξέλλες αρνούνται να το δεχθούν τότε υπαναχώρησε για να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Το τεταμένο αυτό κλίμα δεν αποτελεί τον καλύτερο οιωνό για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο. Ο κ. Βενιζέλος, αναφέρουν συνεργάτες του, δεν θέλει τώρα να εγκλωβιστεί σε διαγραφές πρωτοκλασάτων στελεχών μέχρι το Συνέδριο, όπου εκτιμά ότι θα αποσαφηνιστεί πλήρως το τοπίο και ο ίδιος θα αναδειχθεί ενισχυμένος από την κομματική βάση.

Κάποιες κινήσεις ανασύνταξης έχουν ήδη ξεκινήσει και κλιμάκιο του κόμματος έκανε χθες πρεμιέρα ανοιχτών διαδικασιών στην Κόρινθο, με συντονιστή τον Πάρι Κουκουλόπουλο. Ο ίδιος προγραμματίζει πολλές επαναλήψεις αυτής της διαδικασίας σε όλες της περιφέρειες της χώρας. Την Τρίτη ο κ. Βενιζέλος θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Γραμματείας, ώστε να αναλύσει τις κατευθύνσεις, τους στόχους και το χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσουν το ΠΑΣΟΚ στο Συνέδριο.

«Οι διαδικασίες είναι ανοιχτές και πιστεύουμε ότι οι πολίτες θα ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα» δήλωσε χθες η Φώφη Γεννηματά και υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να ενώσει όλους τους πολίτες που δεν περιορίζονται «στην καταγγελία και στη στείρα άρνηση, αλλά πιστεύουν ότι η λύση θα προέλθει μέσα από την πολιτική, μέσα από την Κεντροαριστερά».

(iefimerida.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις