ΕΛΛΑΔΑ

Τα ειδικά μισθολόγια στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων

Η τρόικα απορρίπτει ορισμένα από τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση

Άρχισε η διαπραγμάτευση με την τρόικα και πρώτο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων, που θα συνεχιστούν εντατικά και τις επόμενες ημέρες, είναι οι περικοπές ύψους 10% στα ειδικά μισθολόγια δικαστικών, ενστόλων, πανεπιστημιακών, γιατρών του ΕΣΥ, διπλωματικών υπαλλήλων και αρχιερέων, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο.

Η τρόικα φέρεται να απορρίπτει μέρος των ισοδύναμων που προτάθηκαν από την κυβέρνηση, αλλά οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα έχει ακόμη μια συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας την Κυριακή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, η τρόικα έχει στα χέρια της ήδη από την πρώτη της επαφή με τη νέα κυβέρνηση κατάλογο ισοδύναμων μέτρων με περικοπές είκοσι κωδικών δαπανών του προϋπολογισμού κατά 10% έως 20%, μέσω των οποίων προκύπτουν εξοικονομήσεις ύψους 205 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι και το προβλεπόμενο δημοσιονομικό όφελος για το 2012 από τις παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα δεν αποδέχεται το προτεινόμενο μείγμα ισοδύναμων μέτρων. Στο τραπέζι μπαίνουν προτάσεις για οριζόντια περικοπή κατά 0,5% έως 0,8% των καταναλωτικών δαπανών για τους επόμενους μήνες έως το τέλος του 2012, μέτρο που οδηγεί σε εξοικονομήσεις δαπανών ύψους 300 εκατ. ευρώ. Αν οι νέες προτάσεις γίνουν αποδεκτές από την τρόικα, τα ειδικά μισθολόγια σώζονται τουλάχιστον έως το τέλος του έτους.

Το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποίησε το οικονομικό επιτελείο για να σώσει τα ειδικά μισθολόγια δεν ήταν άλλο από την περαιτέρω επιδείνωση της ύφεσης στην οποία βυθίζεται τα τελευταία πέντε χρόνια η ελληνική οικονομία. Το επιχείρημα αυτό αποδυναμώνεται εξαιτίας της παράλληλης διαπραγμάτευσης για το πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, μπροστά στο οποίο τα 200 εκατ. ευρώ των ενιαίων μισθολογίων φαντάζουν ψίχουλα.

Παράλληλα, στην κυβέρνηση αρχίζει να καλλιεργείται προβληματισμός για τον συμβολισμό που εκπέμπει η προσπάθεια διάσωσης των ειδικών μισθολογίων, όταν γίνεται ταυτόχρονα συζήτηση για τις περικοπές μισθών και συντάξεων. Ο προβληματισμός αυτός φαίνεται να γέρνει τη ζυγαριά στην κατεύθυνση περικοπών στα ειδικά μισθολόγια από τις αρχές του 2013.

Ενδεικτικό είναι ότι αν μπει μαχαίρι 10% σε μέσα επίπεδα σε όλα τα ειδικά μισθολόγια, σε ετήσια βάση προβλέπονται εξοικονομήσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή αποδίδει και η προτεινόμενη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ από τα 360 στα 330 ευρώ.

(in.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις