ΚΟΣΜΟΣ

Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη των καρκινικών βλαστικών κυττάρων

Τρεις διαφορετικές ερευνητικές ομάδες ανακάλυψαν κύτταρα σε καρκινικούς όγκους, τα οποία ευθύνονται για την εκ νέου εμφάνιση της νόσου, επιλύνοντας έτσι μια από τις μεγαλύτερες επιστημονικές διαφωνίες στην έρευνα του καρκίνου.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στα Nature και Science, τρεις ξεχωριστές πειραματικές μελέτες επιβεβαιώνουν την άποψη ότι η ανάπτυξη των καρκινικών όγκων καθοδηγείται από τα λεγόμενα καρκινικά βλαστικά κύτταρα.

Οι επιστήμονες καταφέρνουν συχνά να μειώσουν με επιτυχία το μέγεθος των καρκινικών όγκων μέσω διαφόρων θεραπειών, αλλά οι ασθενείς υποτροπιάζουν και οι όγκοι αναπτύσσονται και πάλι.

Ορισμένοι ειδικοί έχουν διατυπώσει την άποψη ότι αυτό συμβαίνει διότι οι θεραπείες αποτυγχάνουν να εξαλείψουν μια μικρή ομάδα κυττάρων που καθοδηγούν την ανάπτυξη του όγκου, τα καρκινικά βλαστοκύτταρα. Πιστεύουν μάλιστα, ότι αυτά τα κύτταρα θα πρέπει να είναι ο στόχος των αντικαρκινικών θεραπειών ώστε να επιτευχθεί η πλήρης ίασης της νόσου.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα για την παρουσία των βλαστοκυττάρα δεν ήταν αρκετά ισχυρά. Οι τρεις όμως ξεχωριστές επιστημονικές ομάδες κατάφεραν να βρουν επαρκείς αποδείξεις ότι τα καρκινικά βλαστοκύτταρα είναι αυτά που καθοδηγούν την ανάπτυξη του καρκίνου στον εγκέφαλο, το υπογάστριο και το δέρμα.

Εικάζουν μάλιστα ότι το ίδιο ισχύει για όλες τις μορφές καρκίνου, που παράγουν στέρεους και συμπαγείς όγκους.

Από την θεωρία στην πράξη
Ο καθηγητής Κέντρικ Μπλαμπέιν από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, που έγινε η μια εκ των ερευνών εξηγεί ότι τα αποτελέσματα ανοίγουν ένα νέο πεδίο στην θεραπεία των καρκινικών όγκων. «Αν τα καρκινικά βλαστοκύτταρα είναι όντως τα κύτταρα που πυροδοτούν την ανάπτυξη του όγκου, τότε ενδεχομένως να μπορούμε να στοχεύσουν την θεραπεία σε αυτά», εξηγεί.

Αλλά αυτό ενδεχομένως να αποδειχθεί δύσκολο στην πράξη. Τα καρκινικά βλαστοκύτταρα μοιάζουν πολύ με τα υγιή βλαστοκύτταρα που ευθύνονται για την ανάπτυξη και ανανέωση των ιστών του σώματος. Άρα οποιαδήποτε θεραπεία με στόχο την εξόντωση των καρκινικών βλαστοκυττάρων, μπορεί να κάνει κακό και στα υγιή. Προτεραιότητα λοιπόν των επιστημόνων είναι να μελετήσουν την ύπαρξη των διαφορών μεταξύ των δύο ειδών βλαστοκυττάρων, ώστε οι θεραπείες να μπορούν να στοχεύσουν καλύτερα.

Ο καθηγητής Χιούγκο Σνιπερτ από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης όπου έγινε η μελέτη των εντερικών καρκινικών όγκων, και μόνο η επιβεβαίωση της ύπαρξης των καρκινικών βλαστοκυττάρων είναι ένα σημαντικό βήμα στην μελέτη του καρκίνου.

Ο καθηγητής Λουις Παράντα από το Πανεπιστήμιο του Τέξας όπου έγινε η τρίτη μελέτη σε εγκεφαλικούς όγκους, προσθέτει ότι η ανακάλυψη τους θα αλλάξει τον σχεδιασμό των αντικαρκινικών θεραπειών των συμπαγών καρκινικών όγκων.
health.in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις