ΛΑΡΙΣΑ

ΜΠΑΡΤΖΩΚΗΣ: «Στα πρόθυρα της αυτοκτονίας πολλοί υπερχρεωμένοι»

Για τις τραγικές ανθρώπινες ιστορίες που ακούει καθημερινά από υπερχρεωμένους πολίτες μιλά στο onlarissa.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Κίνησης Δανειοληπτών Γιώργος Μπαρτζώκης.

Μάλιστα, όπως λέει ο ίδιος αρκετοί είναι εκείνοι που βυθισμένοι στην απογοήτευση σκέφτονται ακόμη και να βάλουν τέλος στη ζωή τους!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ Στεφανία Μακρή

-Έχει περάσει αρκετό διάστημα από την ψήφιση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Έχει στην πράξη ανακουφίσει τους δανειολήπτες αυτό το νομικό πλαίσιο;

Βεβαίως. Ο ν.3869 που είναι από τους σημαντικότερους στη μεταπολίτευση, είναι ο νόμος ο οποίος διαμορφώνει τις υποχρεώσεις των δανειοληπτών στη σωστή βάση με βάση τα εισοδηματικά  τους κριτήρια.

Επομένως, έχουν δικαιωθεί όχι μόνο το 70% των περιπτώσεων που έχουν πάει στα δικαστήρια, αλλά είναι και μια νομολογία που θα κρατήσει πάρα πολλά χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης. Αυτό που στην αρχή φάνταζε ως απίστευτο είναι πιστευτό , γιατί ο νόμος λειτουργεί πολύ απλά.

Με κάθε το εισόδημα που έχει ο καθένας δανειολήπτης, αυτό το επιδικάζει το δικαστήριο να πληρώσει. Άρα αυτό το οποίο δεν ήξεραν πολλοί , δεν μας ενδιαφέρει πόσα χρήματα έχουμε πάρει από τις τράπεζες ,αλλά πόσα και με ποιο  τρόπο μπορούν να τα δώσουμε με βάση το εισόδημά μας.

Έχουμε, εγώ προσωπικά που έχω χειριστεί υπόθεση που έχει διατάξει το δικαστήριο μέχρι και μηδενικές καταβολές σε μακροχρόνια ανέργους. Αυτό σημαίνει ότι αποδείξαμε στο δικαστήριο ότι αυτή η κυρία όσα χρήματα και να έχει πάρει από τη στιγμή που έχει μηδέν εισόδημα και δεν μπορεί να έχει τα στοιχειώδη για να ζήσει θα δώσει 0. Ήταν η περίπτωση 0-0-0 δηλαδή 0 περιουσιακό στοιχείο, 0 εισόδημα ,0 θα δώσει στις τράπεζες.

Μεγάλη ιστορική απόφαση του 2011 που βγήκε πέρυσι τον Σεπτέμβρη. Άρα εγώ είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος με τον νόμο , πρέπει όμως να τον διαφυλάξουμε, ο στόχος του συλλόγου μας είναι να επιβλέπει αυτή την διαδικασία ,τη φύλαξη του νόμου, γιατί τίποτα δεν κατακτάται χωρίς αγώνα και κόπο.

Υπάρχουν βέβαια κάποιες σκέψεις στη Κυβέρνηση να τον δυσκολέψει κατά κάποιο τρόπο για 60 χρόνιας  των δανειακών υποχρεώσεων και να πληρώνουν μέχρι το 30% του εισοδήματος το οποίο εμείς ως σύλλογος διαφωνούμε κάθετα γιατί αυτό είναι ουσιαστικά μια κερκόπορτα για την κατάργηση του νόμου Κατσέλη.

Εμάς δεν μας ενδιαφέρει η επιμήκυνση του δανείου μας ,των δανειακών υποχρεώσεων ,αλλά η διαγραφή με βάση το εισοδηματικό μας κριτήριο. Άρα αυτό που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση για δόσεις έως και 60 χρόνια και να δίνουν μέχρι το 30%του εισοδήματος μας βρίσκει τελείως αντίθετους και θα παλέψουμε.

Και μέσα στην πρώτη συνέντευξη που θα κάνουμε στα Χανιά την ερχόμενη Τετάρτη, θα είναι καταγγελία του σχεδίου της Κυβέρνησης για την επιμήκυνση των δανειακών των αγορών των δανειοληπτών κατά 60 χρόνια, μια απλή ρύθμιση. Εξάλλου δηλώνω ότι σε 60 χρόνια δεν θα έχει καμία αξία το οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο, απαξιώνεται δηλαδή η αξία τους. Τους καλώ λοιπόν να στρέψουν όλους στο νόμο 3869.

Για τις αποφάσεις λοιπόν: Έχει βγει απόφαση για μηδενικές καταβολές, για διαγραφή χρεών στο 80% σε συμβασιούχο (στο Ειρηνοδικείο Βόλου), για αρχιμανδρίτη στη Λάρισα με δικαστική ρύθμιση που πλήρωσε 100.000ευρώ με 15 κάρτες, για πρώην υπάλληλο του ΟΣΕ η οποία από 2.200 να καταλήξει στα 800 ευρώ σύνταξη. Μία τελευταία απόφαση ήταν από ανθυποσμηναγό είχε μαζί με τις οικιακές του υποχρεώσεις 200.000 ευρώ .Τα ποσά είναι εντυπωσιακά όλα .Και όλα αυτά με βάση το εισόδημα του καθενός.

Ο νόμος έχει τρία στάδια: 1.Μας υποχρεώνει να κάνουμε μια πρόταση προς τις τράπεζες το οποίο να λέμε με βάση αυτά που θέλουμε και μπορούμε να πληρώσουμε, τη λύση διαφοράς ,τι ισχύ διευθέτησης θέλουμε. Εκεί θα απαντήσει η τράπεζα αν δέχεται ή όχι τον συμβιβασμό και αισίως απαντάμε ή υπεκφεύγουμε. Από εκεί και πέρα θα πάρουμε μετά τη διευκόλυνση (ορίζει και αυτός ο οποίος θέλει και μόνος του μια αίτηση στο Ειρηνοδικείο και να ζητάει το σχέδιο ).

Σε 2 μέρες από την κατάθεση αιτήσεώς μας στο Ειρηνοδικείο θα πρέπει να απαντήσουν οι τράπεζες μέσα στο δικαστήριο. Αν απαντήσουν τότε το επόμενο στάδιο είναι να προχωρήσουμε σε συζήτηση ύστερα από 1 χρόνο, για τη Λάρισα 1.5 χρόνος. Αν δεν απαντήσουν τότε επικυρώνεται η δική μας αίτηση.

Προβλέπω έναν καταιγισμό αιτήσεων στα Ειρηνοδικεία ,ένα τσουνάμι, που όλη αυτή την δεκαετία που θα διανύσουμε θα φτάσουν μέχρι και τις 500.000 αιτήσεις. Πρέπει να διαφυλάξουμε τον νόμο με την έννοια ότι επειδή βλέπουν οι τράπεζες ότι κερδίζουμε όλες τις υποθέσεις ,την πλειοψηφία, προσπαθούν με νομοθετικές ρυθμίσεις που κατά καιρούς δίνουν για διαβούλευση να τροποποιήσουν τον νόμο.

Για παράδειγμα όταν ήθελε ο κύριος Γκουντρουμάνης πριν τις εκλογές να τροποποιήσει τον νόμο εμείς αντιδράσαμε(η μοναδική οργάνωση της Ελλάδος κίνησης δανειοληπτών).

Επειδή εμείς βλέπαμε ότι στην τροποποίηση ήθελε να καταργήσει καταρχάς το να πηγαίνει στο δικαστήριο κατευθείαν ,να μην αποδεικνύεις ότι εγώ δεν μπορώ να πληρώσω που πρέπει να κινηθείς εξωδικαστικά και να περιμένεις ένα χρονικό διάστημα μέχρι να συμβιβαστούν οι  τράπεζες. Επίσης ήθελε με την κατάργηση αιτήσεως να πληρώνουμε ένα μέρος των χρεών μας στην τράπεζα χωρίς να βγει απόφαση.

Πολύ απλά ο υπερχρεωμένος δεν μπορεί να πληρώσει ούτε ένα ευρώ και για αυτό πάνε στο δικαστήριο. Τέλος, ήθελε να κάνει τη ρύθμιση για την απαλλαγή της κύριας κατοικίας όχι σε ένα διάστημα 20 ετών που είναι τώρα αλλά σε 430 δόσεις σε 35χρόνια δηλαδή, έτσι ώστε ο ειρηνοδίκης που είναι υποχρεωμένος να βάλει ένα ποσό με βάση το εισόδημα που παίρνει κάθε μήνα ,να βάλει αυτό το ποσό αντί για 230 δόσεις να το πληρώνει σε 430. Άρα, ουσιαστικά  ο πολίτης ξαναπληρώνει.

Αυτό ήθελε να κάνει ο κ.Γκουντρουμάνης.
Εγώ προσωπικά αντέδρασα, παίρνοντας συνεχώς τηλέφωνο στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και στα Υπουργεία και είπα ότι αυτό που κάνετε είναι ουσιαστικά έγκλημα και κατάργηση του ν.Κατσέλη και ευτυχώς δεν πέρασε.

Ο κ.Γκουντρουμάνης εξαφανίστηκε από την πολιτική  σκηνή έπειτα πηγαίνοντας να κάνει αυτό το βάναυσο πράγμα.
Με λίγα λόγια, αυτό που θέλω να πω είναι ότι αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι πολιτικοί παράγοντες και τώρα την ευθύνη έχει το Υπουργείο Ανάπτυξης μετά το Υπουργείο Εργασίας ,όποιος προσπαθήσει να πειράξει το νόμο αυτό φυσικά και θα ματώσει, αφού θα υπάρξουν τεράστιες συνέπειες για τους δανειολήπτες.

Ακόμη, έχω παρατηρήσει σε όλη την Ελλάδα ότι αυτοί οι οποίοι πάνε χωρίς δικαστική προστασία  στο Δικαστήριο πάλι δεν πληρώνουν. Επομένως, το σύστημα έχει πρόβλημα. Και είναι πολύ πιθανό μετά την απόρριψη της αιτήσεως ύστερα από ένα χρόνο να ξανακάνουν αίτηση. Το θέμα λοιπόν δεν είναι τόσο νομικό όσο κοινωνικό-οικονομικό. Οι άνθρωποι δεν έχουν πλέον να δώσουν ,αν είχαν να δώσουν θα ήμασταν στις παλιές χρυσές εποχές. Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολες εποχές δυστυχώς.

-Υπάρχουν κενά στον νόμο, κι αν ναι ποια είναι;

Εγώ δεν έκρυψα ποτέ ότι τον νόμο τον συνδιαμορφώσαμε με την κ.Κατσέλη. Έγινε με κάποια μεθόδευση που έπρεπε τότε που ήταν να βγει ο νόμος με κάποιες επιστολές ,με κάποιες πιέσεις και ούτω κάθε εξής. Θυμάμαι μια μεγάλη εκδήλωση του εμπορικού Συλλόγου Λάρισας που δεσμεύτηκε ο Υπουργός ότι θα συμπεριληφθούν και τα στεγαστικά δάνεια(γιατί τότε παιζόταν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αν θα βάλουν τα στεγαστικά δάνεια).

Θεωρώ ότι εσκεμμένα έχουν αυξηθεί για να διαμορφώνεται ένα πιο ευρύτερο πνεύμα στου δικαστές. Εγώ αυτό που επισημαίνω ως πρόβλημα μεγάλο είναι μία ένταξη των εμπόρων καθαρά μέσα στο νόμο. Δε θέλουμε να πειραχτεί ο νόμος καθόλου και ας έχει και τις ασάφειές του ,θα το ξεδιαλύνει η δικαστική εξουσία ,όμως θέλουμε την ένταξη των εμπόρων ειδικότερα των μικροεμπόρων , αυτό που η σωματική καταπόνηση αποφέρει το κέρδος, παρά η εμπορική δραστηριότητα που μεταπουλάει ένα προϊόν.

Μέσα σε αυτήν την κατηγορία πρέπει να συμπεριληφθούν όλα τα μικρομάγαζα με την έννοια ότι εσύ είσαι ένας έμπορος της Λάρισας και αγοράζεις κάποια προϊόντα από την Θεσσαλονίκη και μετά τα πουλάς και βγάζεις ένα κέρδος. Όμως για να το μεταπουλήσεις εσύ ανοίγεις το μαγαζί σου, είσαι μέσα, εσύ η οικογένειά σου ,ασκείς σωματική καταπόνηση δεν είσαι δηλ. μια μεγάλη εταιρία απρόσωπη, πηγαίνεις το πρωί ανοίγεις το φως κτλ.

Άρα μπορούμε να εντάξουμε και αυτούς τους εμπόρους μέσα στο νόμο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών έτσι ώστε να μην χρειάζεται να κλείσει το μαγαζί του .

Γιατί μέχρι στιγμής τον αναγκάζεις τον έμπορο να κλείσει το μαγαζί να κλείσει τα βιβλία του με συνέπειες δυσάρεστες καθώς υποτίθεται ότι σου πλειστηριάζουν την περιουσία ,ενώ στο ν.3869 το πολύ σημαντικό και δυνατό του σημείο που δεν υπάρχει πουθενά στην Ε.Ε είναι η προστασία της κύριας κατοικίας. Καταφέραμε τότε με την κ.Κατσέλη να προστατέψουμε την κύρια κατοικία ,να εξαιρείται δηλαδή από την εκποίηση .

Δεν έχει γίνει στην Ελλάδα καμία διαδικασία πώλησης περιουσιακών στοιχείων. Δεν ρευστοποιούνται και αυτή η διαδικασία στη Λάρισα κρατάει 1 χρόνο στο Βόλο 6 μήνες .Σε αυτά τα χρονικά διαστήματα έχει ο καθαριστής την υποχρέωση να κάνει την εκκαθάριση, την πώληση του περιουσιακού στοιχείου .Και τα ακίνητα μένουν όλα και ξεχρεώνουμε. Δεν υπάρχουν όμως αγοραστές στην κοινωνία για να αγοράσουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία που και συνήθως δεν έχουν αξία.

Εμείς αυτήν την στιγμή εφαρμόζουμε έναν νόμο και με την νομική του πλευρά και με την οικονομική του ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί με την διαδικασία αυτή. Η ένταξη των μικροεμπόρων στο νόμο είναι πολύ σημαντική αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα μεγάλο στα μαγαζιά.

-Το μόνο πράγμα δηλαδή που θα αλλάζατε στο νόμο είναι η ένταξη των εμπόρων ,καμία άλλη τροποποίηση;

Πολλοί δανειολήπτες μου αναφέρουν το θέμα των εγγυητών . Σου λέει πολύ απλά ο νόμος ότι το δικαίωμα των πιστωτών έναντι των συνοφειλετών ή εγγυητών δηλ. των τραπεζών έναντι των εγγυητών δεν πλήττονται. Άρα λέει στον εγγυητή να κάνει και αυτός την διαδικασία του ν.3869 όπως την κάνει για τον οφειλέτη, γιατί είσαι εγγυητής.

Εγώ θέλω να τονίσω στον εγγυητή ότι από τη στιγμή που είναι εγγυητής είναι και οφειλέτης. Δεν προκρίνω μέχρι στιγμής την αλλαγή του εγγυητή από τις υποχρεώσεις του. Εγώ δεν βλέπω καμία τροποποίηση λοιπόν στο νόμο.

-Οι κατά καιρούς θετικές για τους δανειολήπτες αποφάσεις που διαγράφουν μεγάλο μέρος χρέους τους προς τις τράπεζες σας αφήνουν ικανοποιημένο;

Έχουμε αποφάσεις που έχουν μέχρι και μηδενικές καταβολές. Η περιβόητη απόφαση των μηδενικών καταβολών έγινε με ένα κόλπο, με μια ‘’προσπάθεια’’, γιατί ήταν η πρώτη φορά που είχαμε προτείνει το σχέδιο των 0-0-0.

Εκεί επέμεναν οι νομικοί σύμβουλοι των τραπεζών ότι επειδή η κυρία αυτή ήταν λογίστρια σε μεγάλη εταιρία της Λάρισας και λόγω της κρίσης απολύθηκε ότι είναι πολύ εύκολο να βρει κάποια εργασία κάπου ή ως ελεύθερος επαγγελματίας. Εγώ επέμεινα στο δικαστήριο τότε, και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα ότι ναι μεν εμείς θέλουμε να παραιτηθούμε της δίκης να πληρώσουμε το δάνειό μας αλλά να μας προσλάβετε στις τράπεζές σας.

Εκεί πάγωσαν οι νομικοί σύμβουλοι και ο δικαστής κατάλαβε ότι ναι μεν είναι ωραία να λες ότι έχεις μία τεχνική γνώση και μία οικονομική εμπειρία  για να δουλέψεις κάπου αλλά δεν υπάρχει δουλειά και κατάλαβε ότι υπάρχει χρόνια ανεργία.  Έτσι κερδίσαμε αυτήν την απόφαση της Λάρισας, η πρώτη που έκανε συνολική διαγραφή χρέους.
Η απόφαση που προσδιόριζε τις μηδενικές καταβολές σύμφωνα με το σκεπτικό της είναι η 106 του 2011,απόφαση του Ειρηνοδικείου Λάρισας.

Θέλω να τονίσω ότι το Ειρηνοδικείο Λάρισας και οι δικαστές Λάρισας είναι πρωτοπόροι στις διαγραφές χρεών γιατί έχουν αντιληφθεί από πολύ νωρίς τον σκοπό του νόμου και θέλω να τους ευχαριστήσω από την καρδιά μου γιατί άνοιξαν το πεδίο και για άλλους δικαστές σε όλη τη χώρα. Εξάλλου και οι Ειρηνοδίκες έχουν χάσει 5-6 μισθούς μαζί με τα δώρα που έχουν χάσει όπως όλοι οι Έλληνες και καταλαβαίνουν ότι όταν είχαν αναλάβει κάποιες υποχρεώσεις δανειακές για δανειολήπτες ήταν άλλες συνθήκες και τώρα δεν μπορούν να κουκουλωθούν.

-Έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν τη βοήθειά σας για τα χρέη που έχουν;

Καθημερινά. Ένα σημαντικό σημείο που θα πρέπει να πούμε εδώ είναι ότι ο καθένας έρχεται για να πει όλη την ιστορία της ζωής του. Για αυτό και εγώ ελέγχω πρώτα την υπόθεση ,και έπειτα προχωράω και ζητάω κάποια απαραίτητα δικαιολογητικά.

Πλέον μπορώ να καταλάβω τον κάθε δανειολήπτη που μπαίνει μέσα ,και μπορώ να πω με στενοχώρια και ίσως είναι η πρώτη φορά που ανοίγομαι τόσο ότι οι προσωπικές αδυναμίες είναι πολύ άσχημο στη διαχείριση των οικονομικών μιας οικογένειας.

Οι προσωπικές αδυναμίες έχουν καταστρέψει  οικογενειακούς προϋπολογισμούς για αυτό και οι τράπεζες πρέπει να συμβιβαστούν. Είναι ένα μεγάλο μέρος των δανειοληπτών που δεν είχαν αξιοποιήσει τα χρήματα όπως θα έπρεπε αλλά φταίνε εδώ και οι τράπεζες.

Όταν σε έπαιρναν τηλέφωνο πρωι, μεσημέρι, βράδυ κυριολεκτικά και σου λεγαν πάρε δάνειο κάπου εσύ έχεις επηρεαστεί με όλο αυτό το σύστημα(στεγαστικά, καταναλωτικά, για αυτοκίνητα, για σκάφη, για γάμο) δηλαδή απαράδεκτες καταστάσεις μέχρι και δάνειο για να δεις τους Ολυμπιακούς του 2004.

Τώρα πληρώνουν όμως οι τράπεζες. Και οι επισφαλείς απαιτήσεις πολύ φοβάμαι ότι από το18% που είναι τώρα θα φτάσει στο 30% και πάνω .Εγώ τις τράπεζες τις αγαπώ και θέλω να ναι υγιείς κομμάτια της κοινωνίας αλλά κάποιες πρέπει να συμβιβαστούν.
Λόγω της ενασχόλησης μου με το κομμάτι αυτό των δανειοληπτών έχω γίνει στόχος κάποιων κύκλων του τραπεζικού κατεστημένου. Επηρεάζονται κάποιοι παράγοντες που είναι θεσμικοί.

Η διαμάχη μου με το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας και Πατρών είχε επηρεαστεί στην αρχή από τα λεγόμενα των τραπεζικών διευθυντών, οι οποίοι έλεγαν ότι υπάρχει ένα κίνημα του Γ.Μπαρτζώκη οι οποίοι δεν πληρώνουν και πάνε στα δικαστήρια.

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να είναι κάτι άλλο ή ένα άλλο οργανωμένο σχέδιο αν και εγώ προφυλάσσομαι και με διάφορα άλλα μέσα που δεν θα τα ανακαλύψω τώρα, διάφορες επικοινωνίες όπως ότι κάποιες συνομιλίες έχουν καταγραφεί.

Βλέποντας όμως και αυτοί ότι οι υποθέσεις είναι προς το όφελος των δανειοληπτών νομίζω ότι κάπου θα το σταματήσουνε. Ο στόχος μας είναι να επεκταθούμε όλο και περισσότερο. Αυτό που ξεκινήσαμε δεν πίστευα πως θα εξελιχθεί έτσι.

Πολλές καταναλωτικές επιχειρήσεις δεν γνωρίζουν τον νόμο 3869.Μου έχουν έρθει πάρα πολλές εξωδικαστικές προτάσεις χωρίς να μου συμπεριλάβουν τα στεγαστικά δάνεια. Δεν τήρησαν τον νόμο .Γιατί, ο κόσμος να πληρώσει το στεγαστικό και να απαλλαγεί από το καταναλωτικό δεν κάνει τίποτα.  Στην Ελλάδα μόνο 10 άτομα ξέρουν πραγματικά να ασχολούνται και είναι και οι 10 επαγγελματίες.
Προβλέπονται 500.000 αιτήσεις τι άλλο να πω. Θα είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση.

-Τι συμβουλεύετε σε κάποιον που βρίσκεται σε απόγνωση λόγω κρίσης και των χρεών του;

Έχουν έρθει πάρα πολλοί σχεδόν κάθε εβδομάδα. Με στενοχωρεί το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς σκέπτονταν να αυτοκτονήσουν. Και μου λένε μέχρι που είδαμε το νόμο, τη δική σας δράση ..και τους έλεγα. Το να αυτοκτονήσεις είναι μία πράξη ανανδρίας πρώτον και δεύτερον τα χρέη θα πάνε στα παιδιά σου.

Διότι ο κληρονόμος εκτός από τα περιουσιακά στοιχεία έχει και τα χρέη. Άρα δεν κερδίζεις κάτι εκτός από το να φύγεις από αυτή την μάταια τη ζωή και να αφήσεις τις ενοχές σε άλλον. Αυτό που συμβουλεύω στους δανειολήπτες είναι να μην κρύβονται ποτέ όπως κάνω και εγώ και να μην αισθάνονται χρεωμένοι αλλά ότι έχουν κάνει μια πράξη συναλλαγής. Έρχονται πάρα πολλοί που είναι σε απόγνωση, και εγώ προσπαθώ να τους καθησυχάσω.

Εγώ αυτό που ζητάω είναι να μου δίνουν ότι έγγραφα τους έχει δώσει η τράπεζα, γιατί τους πιέζουν ψυχολογικά.

Με αφορμή αυτό θα ήθελα να σας πω κάτι και να το υιοθετήσει όσο μπορεί ο κόσμος. Δεν απαντάω στα τηλέφωνα. Δεν είναι συνταγματικό δικαίωμά τους να με παίρνουν τηλέφωνο και εγώ να απαντάω. Είναι συνταγματικό δικαίωμά μου να μιλάω με όποιον θέλω και να κλείνω το τηλέφωνο.

Να κλείνετε το τηλέφωνο, ή αλλάξτε νούμερο δημιουργείται ψυχολογικός πόλεμος. Δεν έχουν το δικαίωμα να με παίρνουν και να μου αναστατώνουν τη ζωή. Πολλές φορές επικαλούνται ότι είναι δικηγόροι, αυτό όμως δεν ισχύει, ένας σωστός δικηγόρος θα κάνει την δουλειά του νομικά.

-Σας έχει επηρεάσει η ψυχολογία των δανειοληπτών;

Με επηρεάζει , ειδικότερα πέρσι το καλοκαίρι όταν ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας προσπάθησε να μου κλείσει το γραφείο δανειοληπτών εδώ στη Λάρισα, αλλά προσπαθώ με τους συνεργάτες μου να τα φιλτράρουμε.

Περισσότερο ψυχολογικά με έχει επηρεάσει ο πόλεμος που μου έχουν κάνει κάποιοι θεσμικοί φορείς και κάποιες τράπεζες.

Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που με βάση τη Λάρισα διαμορφώθηκε μια τέτοια νομολογία. Τέλος , θέλω να ευχαριστήσω τα Μ.Μ.Ε γιατί είναι ένας κατασταλτικός παράγοντας που με έχουν βοηθήσει πολύ. Εγώ πίσω δεν θα κάνω ,αν κάποιος πρέπει να θυσιαστεί από τη Λάρισα για αυτό το πράγμα αυτός θα είμαι εγώ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις