ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Αποκαθίσταται ο Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας

Δημοπρατείται με σημερινή απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού το ενταγμένο στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έργο «Στερέωση και Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγ. Αθανασίου, στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, Δήμου Νοτίου Πηλίου Μαγνησίας», προϋπολογισμού 738.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Αντικείμενο του έργου είναι η διάσωση και ανάδειξη ενός σημαντικού βυζαντινού μνημείου, του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή του Αγ. Γεωργίου Νηλείας στο Πήλιο, χτίστηκε το 1795 από τον μάστορα Δήμο Ζηπανιώτη και αποτελεί ένα από τα ωραιότερα δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής του 18ου αι.

Όπως ανέφερε ο κ. Αγοραστός: «Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και τη ΙΓ’ ΕΠΚΑ (Εφορεία Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων) Μαγνησίας ωριμάσαμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα σημαντικά έργα πολιτισμού για τη Μαγνησία.

Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας θεωρούμε την πολιτιστική κληρονομιά ως κομβικό σημείο της ιστορικής μας συνέχειας ως έθνος και για το λόγο αυτό συνεχίσουμε να στηρίζουμε έργα που συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή. Οι επεμβάσεις που προβλέπεται να γίνουν στον Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου, πρόκειται να απομακρύνουν άμεσους κινδύνους και θα επιτρέψουν να λειτουργήσει το μνημείο και πάλι με ασφάλεια. Στόχος του έργου είναι ο χώρος αυτός με το ιδιαίτερο ιστορικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον να γίνει επισκέψιμος αναβαθμίζοντας παράλληλα και την ευρύτερη περιοχή.»

Αναλυτικότερα, το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει τις εξής εργασίες: καταγραφή του προς απομάκρυνση υλικών του ναού και φύλαξη του μέχρι το τέλος των εργασιών, διερευνητικές τομές στα θεμέλια, αρχαιολογική τεκμηρίωση πιθανών ευρημάτων, εξυγίανση και ενίσχυση θεμελίων με πασσάλους και κεφαλόδεσμο, προστασία παλαιού δαπέδου, ενίσχυση τοπικά στα θεμέλια στους εσωτερικούς σπονδυλωτούς στύλους, τοποθέτηση ελκυστήρων περίσφιξης λιθοδομών άνω των υφιστάμενων ξυλοδεσιών, επισκευή των τόξων μεταξύ των σπονδυλωτών στύλων και εξυγίανση των εσωτερικών τοιχοποιιών με χρήση ενεμάτων, συντήρηση-αποκατάσταση παλαιού δαπέδου, αποξήλωση και επισκευή ξύλινης στέγης, επισκευή στέγης παρεκκλησίου, αποκατάσταση περιβάλλοντα χώρου στην αρχική μορφή, πλακόστρωση με σχιστόπλακες στην βόρεια πλευρά του ναού.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η δημοσίευση του σχετικού Διαγωνισμού από την Δ/νση Αναστηλώσεων Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Μνημείων, του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, που είναι ο Δικαιούχος και Φορέας υλοποίησης του έργου, για την ανάθεση και εκτέλεσή του. Το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. στις 15/06/2012.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις