ΛΑΡΙΣΑ

Τσιαπλές: «Τελευταία πράξη του δράματος η πώληση της ΑΤΕ»

Η ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας θα έχει τραγικές συνέπειες στους αγρότες και στην οικονομία γενικότερα, ήταν η εκτίμηση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τάσου Τσιαπλέ, στο πλαίσιο σύσκεψης που έγινε αργά το απόγευμα της Τετάρτης.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιαπλές «η εξέλιξη αυτή θα έχει τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους στην Τράπεζα και τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, εποχιακούς και μόνιμους, για τους μικρομεσαίους αγρότες και το λαό γενικότερα.

  • Απολύσεις και νέες χειρότερες εργασιακές σχέσεις σε όσους παραμείνουν, προκειμένου ο ιδιώτης να μειώσει το λεγόμενο μισθολογικό κόστος και να διασφαλίσει την κερδοφορία του.
  • Εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και συνεταιριστικές οργανώσεις θα κινδυνέψουν άμεσα και μαζικά να χάσουν τις υποθηκευμένες περιουσίες τους στην ΑΤΕ, να καταστραφούν άμεσα από τις μαζικές κατασχέσεις.
  • Αλυσιδωτές θα είναι οι επιπτώσεις αυξάνοντας την ανεργία και επηρεάζοντας την αγροτική παραγωγή, τις τιμές των προϊόντων και όλη την αλυσίδα στο διατροφικό τομέα και την μεταποίηση».

Ο πρόεδρος του ΕΚΛ υποστήριξε ότι «η ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, αφού πρώτα ξεπουλήσουν τις συνεταιριστικές της, θα αποτελέσει την τελευταία πράξη του δράματος στο ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς και της περαιτέρω διατροφικής εξάρτησης της χώρας».

Κατέληξε τονίζοντας πως «ο αγώνας αυτός απαιτεί οργάνωση, συνέχεια, μορφές που θα εξασφαλίζουν μαζική και σταθερή συμμετοχή και τέλος απαιτεί κλιμάκωση. Καμία αυταπάτη. Η κυβέρνηση είναι εργαλείο των τραπεζιτών, εμπαίζει εργαζόμενους και αγρότες. Οι νόμοι τους είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα τους. Δε θα βρούμε τη λύση στα δικαστήρια. Νέοι αντεργατικοί νόμοι ετοιμάζονται. Κανένας εφησυχασμός ότι θα δωθούν αποζημιώσεις, εθελούσιες κλπ. Προστατεύουμε το μέλλον, προστατεύουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα. Κανένας φόβος, ο εργοδότης πρέπει να μας φοβηθεί. Είναι ώρα να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Μπορούμε».

Ρεπορτάζ: Στεφανία Μακρή / φωτό: onlarissa.gr

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις