ΛΑΡΙΣΑ

Για “ολοσχερή καταστροφή του κοινωνικού κράτους” κάνει λόγο ο Πουλάκης

Με αφορμή τις πρόσφατες πληροφορίες για τις σχεδιαζόμενες καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων στο χώρο της παιδείας, της υγείας και της πρόνοιας, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» και περιφερειακός σύμβουλος, Κ. Πουλάκης, έδωσε στη δημοσιότητα την ακόλουθη δήλωση:

«Το τελευταίο διάστημα βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας πληροφορίες – περισσότερο ή λιγότερο επίσημες – σχετικά με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τη συγχώνευση ή κατάργηση μιας σειράς φορέων και δομών στους τομείς της παιδείας, της υγείας και της πρόνοιας.

Πρόθεση της κυβερνητικής τρόικας, στο όνομα της περιστολής των δαπανών, είναι η ολοσχερής καταστροφή και του τελευταίου ίχνους κοινωνικού κράτους. Στο πλαίσιο αυτό εκπονούνται διαρκώς διάφορα “σχέδια” και λαμβάνονται αποφάσεις, ερήμην των ενδιαφερομένων πολιτών και φορέων, τα οποία αφορούν στην κατάργηση ή συγχώνευση πανεπιστημιακών τμημάτων, κλινικών ή και ολόκληρων νοσοκομείων, προνοιακών δομών κ.λπ.

Ιδιαίτερα πλήττεται από την πολιτική αυτή η ελληνική περιφέρεια, αφού το μεγαλύτερο μέρος των συγχωνεύσεων και καταργήσεων αφορά οργανισμούς, υπηρεσίες και δομές της επαρχίας, όπως συμβαίνει και με τη φημολογούμενη κατάργηση τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την κατάργηση κλινικών ή και την πλήρη συγχώνευση των δύο Νοσοκομείων της Λάρισας, καθώς και με μια σειρά αντίστοιχων μέτρων, όπως η συγχώνευση ανά περιφέρεια των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας.

Ως «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» είμαστε κάθετα αντίθετοι στην προσπάθεια ξηλώματος όλων των κρίσιμων κοινωνικά υποδομών της παιδείας, της υγείας και της πρόνοιας.

Η αντίθεσή μας στα σχεδιαζόμενα μέτρα δεν απορρέει από κάποια τοπικιστική διάθεση, αλλά από το γεγονός ότι η διαφύλαξη και η διεκδίκηση ενός δημόσιου και υψηλού επιπέδου συστήματος κοινωνικών υπηρεσιών, στο οποίο να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, χωρίς γεωγραφικά, οικονομικά ή άλλα εμπόδια, αποτελεί προτεραιότητα, τόσο για την εξασφάλιση της καθημερινής επιβίωσης των κατοίκων της περιοχής μας, όσο και για τη διάνοιξη μιας προοπτικής πραγματικής περιφερειακής ανάπτυξης και αντίστασης στην τάση ερήμωσης της επαρχίας.

Θέλουμε να διασώσουμε τις υποδομές εκείνες που θα μας επιτρέψουν να κρατήσουμε τους πολίτες, ιδίως τη νέα γενιά, στη Θεσσαλία και να σχεδιάσουμε την ανάπτυξη της περιοχής, με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, που να αναδεικνύει τις δυνατότητες και να απαντά στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Θεωρούμε απαραίτητο, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, με πρώτους τους αιρετούς της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, να πάρουν σαφή θέση, όχι μόνο με μεγαλόστομες διακηρύξεις για τοπική κατανάλωση, αλλά με τον έμπρακτο σχηματισμό ενός κοινωνικού μετώπου και την άμεση κινητοποίηση για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας, υγείας και πρόνοιας και την αντίσταση στους σχεδιασμούς των τριών κυβερνητικών κομμάτων. Εμείς από την πλευρά μας, θα συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε μια τέτοια προσπάθεια, μαζί με όλους τους πολίτες.»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις