ΕΛΛΑΔΑ

Δεν … πάνε για μπάνια οι υπεύθυνοι των αποκρατικοποιήσεων

Προχωρούν τον Αύγουστο οι υποθέσεις του ΟΠΑΠ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Την σκυτάλη από την Αγροτική Τράπεζα παίρνει τώρα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αλλά και το «βαρύ πυροβολικό» των αποκρατικοποιήσεων, που είναι ο ΟΠΑΠ.

Το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε χθες το πράσινο φως για να προχωρήσει η μεταβίβαση  των δύο επιχειρήσεων-ορόσημο, για να εξευμενίσει την Τρόικα που εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια ζητούσε επίμονα αποφάσεις για τις τρεις αυτές εταιρίες (ΑΤΕ, ΤΤ, ΟΠΑΠ).

Μπορεί όμως με τη δήλωση προθέσεων που θα κάνει και επισήμως σε λίγες μέρες η κυβέρνηση να χαλαρώσει η πίεση από την Τρόικα, οι αποκρατικοποιήσεις αυτές όμως δεν προλαβαίνουν να πραγματοποιηθούν πριν τις αρχές του 2013 στην καλύτερη περίπτωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, μέσα στον Αύγουστο θα ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ενώ στις αρχές του φθινοπώρου αναμένεται η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση και του 29% του ΟΠΑΠ που ελέγχει –αλλά φυλούσε ζηλόφθονα ως τώρα- το δημόσιο.

Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ τα πράγματα είναι σχεδόν ξεκάθαρα: είναι η μόνη ίσως εταιρία από την πώληση της οποίας το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μπορεί να αναμένει σοβαρά έσοδα, αν και θα είναι ασφαλώς λιγότερα σε σχέση με όσα θα απεκόμιζε αν το δημόσιο πουλούσε το μερίδιό του προ διετίας.

Θολό είναι όμως το τοπίο όσον αφορά στην πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Στην χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων και στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Ιωάννης Στουρνάρας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Νότης Μηταράκης, ο Πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου κ. Τάκης Αθανασόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου κ. Γιάννης Εμίρης, εξετάστηκαν δύο βασικά σενάρια.

Το πρώτο -το οποίο φέρονται να ευνοούν στην κυβέρνηση- είναι να περάσει ο έλεγχος στην Εθνική Τράπεζα, πιθανόν ίσως δια της οδού που επελέγη και για την Αγροτική που διασπάστηκε σε «καλή» και «κακή» τράπεζα.

Το σενάριο αυτό δεν ευνοεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αλλά κυρίως ούτε η Τρόικα  που θέλει διακαώς να πωληθεί σε ιδιώτη επενδυτή και θεωρεί πως ήταν και παραμένει –υπό προϋποθέσεις όμως τώρα πια- ενεργό το ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών και διεθνών τραπεζών, του μεγέθους της Deutsche Bank και όχι μόνον.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, στο επίκεντρο της συσκέψεως βρέθηκε και  το πρόγραμμα για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου στα οποία επιχειρείται  πάση θυσία επιτάχυνση.

Πλέον οι προσδοκίες για το 2012 είναι χαμηλές και βασικό στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν πάνω από 70 νομικές διαδικασίες που εκκρεμούν λόγω εκλογών για να ωριμάσουν προκηρύξεις έργων.

Μία από αυτές τις κινήσεις αναμένεται να είναι ρύθμιση με την οποία θα απλοποιείται η διαδικασία εισόδου ιδιωτών με ποσοστό άνω του 20% σε επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, χωρίς προγενέστερη έγκριση της διυπουργικής επιτροπής, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για κινήσεις σε μεγάλα «φιλέτα» του Δημοσίου.

Στην ομάδα των έξι σχεδίων που βρίσκονται σε εξέλιξη  συγκαταλέγονται τα Κρατικά Λαχεία και το IBC, οι μόνες δύο κινήσεις που ίσως προωθηθούν φέτος εφόσον το επιτρέψουν και οι εξελίξεις στην αγορά, το Ελληνικό, η ΔΕΠΑ, και η αξιοποίηση των εκτάσεων της Κασσιόπης στην Κέρκυρα και της Αφάντου Ρόδου.

Χθες εξάλλου ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του ακινήτου στην περιοχή Αφάντου, στο βορειοανατολικό τμήμα της Ρόδου, επιφάνειας περίπου 1.850.000 τμ. Εκδηλώθηκαν 7 επενδυτικές υποψηφιότητες, τόσο από την Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό, οι οποίες θα αξιολογηθούν από το Ταμείο ως προς την πλήρωση των τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων. Στο ακίνητο περιλαμβάνεται και γήπεδο γκολφ 18 οπών, έκτασης 450.000 τμ. περίπου.

(Κωστής Πλάντζος για το protothema.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις