ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καμία συγχώνευση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Καθησυχαστικός ο πρύτανης Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ταχυδρόμο» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης σχετικά με το σχέδιο με την ονομασία «Αθηνά» που πρόκειται να εφαρμόσει άμεσα το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με το οποίο πρόκειται να κλείσουν τέσσερα περιφερειακά Πανεπιστήμια και περισσότερες από 150 σχολές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο πρόκειται να μπει «λουκέτο» σε δεκάδες σχολές χαμηλής ζήτησης ενώ στη «μαύρη λίστα» φαίνεται ότι βρίσκονται τα ΑΕΙ Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας.

Μάλιστα, περιλαμβάνονται και συγχωνεύσεις σε σχολές, μεταξύ των οποίων ακούστηκε και το όνομα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπως επίσης και αυτά του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αιγαίου και Θράκης. Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για κλείσιμο 150 σχολών ανώτατης και ανώτερης τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν φαίνεται να κινδυνεύει από πιθανές συγχωνεύσεις.

Χαρακτηριστικά ο κ. Γουργουλιάνης δήλωσε :

«Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν κινδυνεύει, υπάρχουν μικρότερα Πανεπιστήμια που ιδρύθηκαν τα τελευταία χρόνια έχοντας δύο ή τρία Τμήματα των οποίων η βιωσιμότητα αμφισβητείται. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βρίσκεται μεταξύ των μεσαίων προς μεγάλων ΑΕΙ της χώρας και δεν κινδυνεύει. Για ακόμη ένα λόγο μάλιστα, καθότι βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας. Επομένως περισσότερο πιθανό είναι να διευρυνθεί δεχόμενο κάποιο Τμήμα από άλλο Πανεπιστήμιο», σημείωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το ίδιο τόνισε και από την πλευρά του ο Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης επισημαίνοντας τα εξής :

«Δεν έχουμε καμία τέτοια πληροφόρηση και θεωρώ ότι ακόμη και να γίνει κάτι τέτοιο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα βρίσκεται εκτός σχεδίου. Αυτή την στιγμή συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο αφού αναμένονται να γίνουν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κατασκευές νέων έργων μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ», τόνισε ο κ. Ζουμπουλάκης.

Ωστόσο σύμφωνα με δημοσιεύματα αθηναϊκού τύπου τα πρώτα «λουκέτα» αναμένονται να μπουν στα ΑΕΙ εντός του 2013. Στην ίδια φάση του σχεδίου αναδιοργάνωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, περισσότερα από 150 τμήματα χαμηλής έως ανύπαρκτης ζήτησης από τους υποψηφίους, τα οποία συγχρόνως παρουσιάζουν και μια φθίνουσα πορεία στην «παραγωγή πτυχιούχων» την τελευταία πενταετία, θα κλείσουν. Η σάρωση θα αφορά όλα τα ΑΕΙ αλλά και τα ΤΕΙ, για τα οποία το φοιτητικό ενδιαφέρον έχει εκλείψει εδώ και χρόνια.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά» θα υπάρξει πολύ μεγάλη μείωση των εισακτέων. Πράγμα που θα φανεί στο μηχανογραφικό δελτίο του 2013, όπου θα αποτυπωθούν οι ριζικές αλλαγές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

(Εφημερίδα «Ταχυδρόμος») 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις