ΛΑΡΙΣΑ

«Φρένο» στα σενάρια για αύξηση της θητείας έβαλε από τη Λάρισα ο Π. Παναγιωτόπουλος

Να σταματήσει τη φημολογία για την αύξηση της θητείας στο στρατό επιχείρησε σήμερα από τη Λάρισα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος βρέθηκε στη Θεσσαλική πρωτεύουσα για να παραστεί στις τελετές παράδοσης – παραλαβής των διοικήσεων του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας και της 1ης Στρατιάς.

Ερωτηθείς για το θέμα της θητείας εξήγησε πως «αυτή τη στιγμή που με ρωτάτε θα σας πω ότι η θέση μας δεν είναι ούτε θετική ούτε αρνητική .Θεωρούμε, συνέχισε, ότι προς το παρόν το θέμα της στρατιωτικής θητείας πρέπει να παγώσει και το λέω γιατί επιπόλαιοι χειρισμοί σε αυτό το θέμα δεν συγχωρούνται.

Το θέμα της θητείας έχει πελώριες κοινωνικές διαστάσεις και αφορά την νεολαία μας το πιο ευαίσθητο κομμάτι του ελληνικού λαού το οποίο έχει υποστεί μεγάλα δεινά από την οικονομική κρίση μεταξύ των οποίων και η ανεργία.

Επιπόλαιοι λοιπόν χειρισμοί από την πολιτεία σε τέτοιου είδους ζητήματα μπορούν ναν επηρεάσουν κατά δραματικό τρόπο την ψυχολογία των νέων ανθρώπων που χωρίς να έχει υπάρξει μελέτη εκ των προτέρων όλων των κοινωνικών δεδομένων και κάθε άλλη κοινωνικής διάστασης του θέματος θεωρώ ότι δεν ενδείκνυται.

Το θέμα θα το μελετήσουμε προς το παρόν παγώνει και όπου υπάρξει νεότερο θα σας ενημερώσω».

ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΑΝΤΙ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΣΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ

Σε ότι αφορά τα σενάρια για περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δε θα συμβεί αφού βρέθηκαν με εξορθολογισμό δαπανών, τα απαιτούμενα χρήματα για το 2012 και το 2013.

«Ήδη οι περικοπές που έχουν γίνει είναι πολύ μεγάλες και η καθημερινότητά τους (σ.σ. των στρατιωτικών) είναι τρομερά δύσκολη» σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος για να προσθέσει: «για να μην υπάρξουν οι περικοπές που προβλέπονται από το Ειδικό Μισθολόγιο , περικοπές μεταξύ 10-12% το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εγώ προσωπικά σκύψαμε πάνω από προϋπολογισμούς και από συμβάσεις και καταφέραμε να περικόψουμε τέτοια ποσά τα οποία συγκροτούν τα λεγόμενα αριθμητικά ισοδύναμα ώστε αντί για περικοπές 10-12% στα ειδικά μισθολόγια που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνουν άλλες περικοπές σε εξοπλιστικά προγράμματα ,τα έχουμε βρει τα έχουμε καταθέσει στα αρμόδια Υπουργεία χωρίς βεβαίως να μειώνουμε στο ελάχιστο την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Ήταν μία ισχυρή προσπάθεια, έχουμε βρει ισοδύναμα 40.000.000 για το 2012 και 120.000.000 για το 2013 είναι περικοπές από εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας που μπορούν να γίνουν για να αποφύγουμε τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια που για μας θα είναι καταστροφή».

ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ

Νέος αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας ανέλαβε ο αντιπτέραρχος κ. Ευάγγελος Τουρνάς που διαδέχεται τον αντιπτέραρχο κ. Φώτιο Κρεβάικα, ενώ καθήκοντα διοικητού της 1ης Στρατιάς ανέλαβε ο Αντιστράτηγος κ. Γεώργιος Σοφιανίδης με τον προκάτοχό του, αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο Γκίνη, να αναλαμβάνει το πόστο του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Τον κ. Παναγιωτόπουλο συνόδευε ο πολιτικός του υφιστάμενος, υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Καράμπελας.

Ρεπορτάζ: Απόστολος Ράιδος, Στεφανία Μακρή, Φωτό: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις