ΕΛΛΑΔΑ

Διαπραγμάτευση απευθείας με τους ηγέτες και όχι με την Τρόικα

Στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ μίλησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Απάντηση σε όσους τον κατηγορούν για δημαγωγία και λαϊκισμό έδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την άρνησή του να δεχθεί να συναινέσει σε λήψη νέων επώδυνων μέτρων.

Ο Γιάννης Στουρνάρας και το οικονομικό επιτελείο που εισηγούνται τη λήψη οριζόντιων περικοπών φαίνεται να μπαίνουν και πάλι στο στόχαστρο του κ. Βενιζέλου.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται υποδείξεις υπευθυνότητας από κανέναν. Έχουμε αναλάβει δυσανάλογο πολιτικό και εκλογικό κόστος. Δεν έχουμε ενδώσει στην αντι-μνημονιακή δημαγωγία και στον λαϊκισμό. Κανείς δεν έχει υπερασπιστεί περισσότερο από εμάς την παραμονή της χώρας στο ευρώ» είπε ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματος.

Η φράση αυτή απευθυνόταν, ωστόσο, ουσιαστικά στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος εξέφρασε χθες τη δυσφορία του για την εμμονή του ΠΑΣΟΚ να μη συναινέσει σε νέα μέτρα ώστε η χώρα να μπορεί στη συνέχεια να διαπραγματευτεί καλύτερα με την τρόικα για την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ας σημειωθεί ότι ο κ. Στουρνάρας εξερχόμενος της χθεσινής συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών εξέφρασε έντονα την ανησυχία του για ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων αν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ εμμείνουν στις θέσεις τους.

«Πήγε αρκετά καλά. Συμφωνούμε ότι πρέπει να βρεθούν 11,5 δισεκατομμύρια από τις δαπάνες, ότι χρειάζονται δύο χρόνια, ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσκολος. Το ζητούμενο είναι οι επιλογές μας να μην ακυρώσουν τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης και την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε σήμερα, για πρώτη φορά, ότι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να γίνουν σε επίπεδο ηγετών της Ευρωζώνης και όχι με την Τρόικα διότι θα πρέπει να αφορούν όλο το πλαίσιο της στρατηγικής της χώρας και όχι μόνο τα μέτρα:

«Είναι ανάγκη να αξιοποιηθεί η περίοδος ως την έκθεση της Τρόικα τον Σεπτέμβριο για υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις χώρες που συναποφασίζουν στο πλαίσιο της ένωσης» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στέλνοντας το μήνυμα στους εκπροσώπους της Τρόικα στην Ελλάδα ότι η κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματευτεί το μέλλον της με τους ηγέτες των κρατών.

Ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε και τα 10 σημεία στρατηγικής που κατέθεσε χθες στον Πρωθυπουργό και τα οποία περιλαμβάνουν την αλλαγή επιπέδου συνομιλιών από την τρόικα απευθείας στους ηγέτες, την προώθηση άμεσων διαρθρωτικών αλλαγών στη δημόσια διοίκηση, στη συγχώνευση οργανισμών, στήριξη απασχόλησης, αύξηση της ρευστότητας στις τράπεζες μέσω της μείωσης του κόστους χρήματος, μέτρα ελέγχου τιμών, ενίσχυση κοινωνικής συνοχής με αλλαγές στον Τειρεσία και διευθετήσεις για τα δάνεια και αλλαγή του διεθνούς επικοινωνιακού πλαισίου με παύση των αρνητικών δηλώσεων για την Ελλάδα.

«Είναι προσβολή για τη χώρα να λέγεται ότι έχουμε αδρανήσει ή αποτύχει με τις διαρθρωτικές αλλαγές. Να παύσει η αναπαραγωγή αρνητικών στερεοτύπων εις βάρος της χώρας» προειδοποίησε σε αυστηρό ύφος ο κ. Βενιζέλος.

(iefimerida.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις