ΕΛΛΑΔΑ

Την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα θα ζητήσει η Μέρκελ

Προκειμένου να συναινέσει στην επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής

Δίλημμα – παγίδα για να εκβιάσει την Ελλάδα με έξοδο προετοιμάζει το Βερολίνο με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να εμφανίζεται διατεθειμένη να ζητήσει την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα για να πει το «ναι» στην επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, όσοι στη Γερμανία και σε άλλες βόρειες χώρες θέλουν να δουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης ποντάρουν στο «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ, όταν θα του ζητηθεί η υπογραφή του για τη συμφωνία της επιμήκυνσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Γερμανία προετοιμάζονται για το σενάριο της συντεταγμένης ελληνικής χρεοκοπίας, αφήνοντας ανοιχτό το εάν αυτή θα γίνει εντός ή εκτός ευρώ.

Με αυτή την εξέλιξη ως προοπτική, αναφέρει το Πρώτο Θέμα, οι πιο ψύχραιμοι στην Αθήνα εξέλαβαν τις τελευταίες δηλώσεις γερμανικής επιθετικότητας ως πίεση για αποκρατικοποιήσεις και σκληρά δημοσιονομικά μέτρα.

Την ίδια ώρα όμως, οι δηλώσεις αυτές λειτουργούν αποσταθεροποιητικά, κάνοντας αδύνατες τις ιδιωτικοποιήσεις. Η αντίφαση αυτή οδηγεί κάποιους στην εκτίμηση ότι το Βερολίνο ετοιμάζεται για τον τελευταίο γύρο, στη διάρκεια του οποίου θα κάνει τις τελικές παραχωρήσεις προς τις χώρες του Νότου, ζητώντας όμως ισχυρές πολιτικές δεσμεύσεις και τολμηρές αποφάσεις στην οικονομία.

Όταν τα πράγματα φτάσουν σε αυτό το σημείο, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αποφασίσει αν θα υπογράψει το deal ή αν θα το απορρίψει οδηγώντας τη χώρα στην άμεση και άτακτη χρεοκοπία, αφού οι εταίροι μας στην περίπτωση της μη υπογραφής απειλούν ότι θα διακόψουν τη χρηματοδοτική βοήθεια.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις