ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Κολυμπήστε άφοβα στις παραλίες του δήμου Βόλου

Αποτελέσματα αναλύσεων της ποιότητας νερών από το ΥΠΕΚΑ

Άφοβα μπορούν να κολυμπούν στις παραλίες του Δήμου Βόλου οι κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής, αφού σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρόσφατων αναλύσεων, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης ποιότητας νερών κολύμβησης του ΥΠΕΚΑ, τα νερά κρίνονται κατάλληλα και χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικής ποιότητας.

Ειδικότερα, λήψη δειγμάτων νερού έγινε από 8 παραλίες του ενιαίου Δήμου Βόλου, στις 17 Ιουλίου 2012, και τα αποτελέσματα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων. Σύμφωνα με αυτά, όλες οι παρακολουθούμενες ακτές είναι κατάλληλες για κολύμβηση, καθώς το σύνολο των δειγμάτων που εξετάστηκαν, βρίσκονται σε απόλυτη συμμόρφωση τόσο με τα επιτακτικά, όσο και με τα ενδεικτικά όρια της Οδηγίας 76/160/ΕΟΚ.

Δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν από τις ακτές: Αλυκών (έναντι δημοτικού πάρκου), πλαζ Αλυκών, Αμαρυλλίδας, Αμφανών, Αναύρου (Καλλιθέα), Πευκακίων, Αγριάς (Σουτραλί), Χρυσής Ακτής Παναγιάς.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα παρακολούθησης ποιότητας νερών κολύμβησης επαναλαμβάνεται κάθε έτος κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου, από το Μάιο έως τον Οκτώβρη (με δειγματοληψίες κάθε μήνα) και τα αποτελέσματά του καθώς και η ετήσια έκθεση παρακολούθησης κοινοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρακολουθούνται κυρίως οι ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, οι ακτές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από κάθε άποψη (αναπτυξιακό, αισθητικό, τουριστικό περιβαλλοντικό κ.λ.π.) και αυτές που δέχονται έντονες περιβαλλοντικές πιέσεις. Στις συστηματικά παρακολουθούμενες ακτές γίνονται δειγματοληψίες και εργαστηριακές αναλύσεις των υδάτων καθώς και μακροσκοπικός έλεγχος του νερού και της ακτής γενικότερα.

Στόχος του προγράμματος είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας των λουομένων, η συμμόρφωση με την Οδηγία 76/160/ΕΟΚ και η σταδιακή αντικατάστασή της από την Οδηγία 2006/7/ΕΚ μέχρι το 2014, η οποία έχει εκδοθεί και ενσωματωθεί στο Εθνικό Δίκαιο και υιοθετεί νέους μικροβιολογικούς δείκτες.

(magnesianews.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις