ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Θάνος Μικρούτσικος στο 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή

Η ΚΝΕ απευθύνει μια ανοιχτή πρόσκληση στους νέους και τις νέες της Λάρισας που συναντηθήκαμε και θα συναντηθούμε μαζί στους αγώνες, σε αυτούς που βιώνουν την ανασφάλεια και τις συνέπειες της κρίσης, που ψάχνουν διέξοδο.

Τόπος συνάντησης θα είναι η κοίτη του Πηνειού, στις 7 – 8 του Σεπτέμβρη, στο 38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», με κεντρικό σύνθημα «Δίνε το χέρι σε όποιον σηκώνεται…Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία». Εντείνονται οι εξορμήσεις και οι παρεμβάσεις της οργάνωσης ενώ παράλληλα, ετοιμάζονται από τώρα οι πλούσιες πολιτικές – πολιτιστικές εκδηλώσεις για την κορύφωση του Φεστιβάλ.

Φέτος στο χώρο του Φεστιβάλ εκτός από την Κεντρική Σκηνή θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένη σκηνή για τους μαθητές και τους σπουδαστές με πολύμορφες εκδηλώσεις. Θα λειτουργούν ακόμα στέκι νέων εργαζομένων, θεματικοί χώροι και παιδότοπος.  Μαθητές, σπουδαστές και νέοι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν σε αφιερώματα, πολιτικές συζητήσεις για τα προβλήματα της νεολαίας, σκετς και διάφορα άλλα δρώμενα.

Στις  σκηνές του Φεστιβάλ θα ανεβαίνουν νεανικά συγκροτήματα και καλλιτεχνικές μουσικοθεατρικές ομάδες. Το πρόγραμμα κάθε μέρας θα κορυφώνεται με συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών και λαϊκά γλέντια. Παράλληλα σε όλο το διήμερο θα υπάρχει χώρος για γκράφιτι και άλλες δραστηριότητες.

Ήδη έχει κυκλοφορήσει για το Φεστιβάλ το κουπόνι ενίσχυσης της ΚΝΕ, με 4 ευρώ, που οι Οργανώσεις της το διακινούν πλατιά στη νεολαία και τους εργαζόμενους ανοίγοντας την κουβέντα για την πρόταση διεξόδου που προτείνει σήμερα το ΚΚΕ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε τις ιστοσελίδες της οργάνωσης στο διαδίκτυο http://www.kne.gr και http://efestival.kne.gr. Για επικοινωνία με την ΚΝΕ στο e-mail: kne@kne.gr καθώς και στα γραφεία της Ν.Ε. Λάρισας του ΚΚΕ (Πανός 9 – 2ος όροφος). Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» έχει καταφέρει με μοναδικό τρόπο να συνδυάζει το πολιτικό περιεχόμενό του με την προβολή της πολιτιστικής δημιουργίας.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ που θα ανακοινωθεί αναλυτικά το επόμενο διάστημα ξεχωρίζουν τα αφιερώματα για την Μικρασιατική Καταστροφή και την προσφυγιά, για τον Μπ. Μπρεχτ, για την δράση των μαθητών στην ΕΠΟΝ και στον ΔΣΕ την περίοδο 1940-49 καθώς και το μουσικό αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο. Φέτος, στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ θα συμμετέχουν – μέχρι στιγμής – οι παρακάτω καλλιτέχνες:

Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη

Ο Δημήτρης Φωτιάδης καταξιωμένος μουσουργός που ζει στη Λάρισα, στα πλαίσια του Φεστιβάλ θα επιμεληθεί μουσικά ένα αφιέρωμα στην Μικρασιατική Καταστροφή και την προσφυγιά. Στη συνέχεια στη σκηνή του Φεστιβάλ θα ανέβουν ο Θάνος Μικρούτσικος και τα Υπόγεια Ρεύματα, δύο χρόνια μετά τη συνεργασία τους στο άλμπουμ «Τους έχω βαρεθεί!…».

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη παράσταση, σε σύγχρονους μουσικούς δρόμους, τραγούδια με πολιτικό-κοινωνικό περιεχόμενο, από το ευρύ ρεπερτόριο του Θάνου Μικρούτσικου, πάνω στους στίχους μεγάλων ποιητών (Β. Μαγιακόφσκι, Ν. Χιχμέτ, Μπ. Μπρεχτ, Γ. Ρίτσος, Α. Αλκαίος, Μ. Ελευθερίου, Μ. Αναγνωστάκης, Φρ. Βιγιόν, Κ. Τριπολίτης, Ν. Καββαδίας, Β. Μπίρμαν κ.ά.).

Σάββατο 8 Σεπτέμβρη

Ο Γιώργος Σαρρής, συνθέτης και τραγουδιστής των Ζιγκ- Ζαγκ, μετά την πρόσφατη προσωπική του δουλειά όπου κυριαρχεί η κοινωνική και πολιτική ματιά του δημιουργού, θα παρουσιάσει μαζί με το σχήμα του ένα αφιέρωμα στο πολιτικό και προοδευτικό τραγούδι φτιαγμένο με μεράκι ειδικά για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Τις εκδηλώσεις της κεντρικής σκηνής του φετινού Φεστιβάλ θα κλείσει το μουσικό σχήμα «Κοζανίτικη Φανφάρα», ορχήστρα χάλκινων πνευστών αποτελούμενη από νέους ταλαντούχους μουσικούς. Στο Φεστιβάλ θα παρουσιάσουν ένα μουσικό πρόγραμμα στα μονοπάτια του λαϊκού πολιτισμού της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και των Βαλκανίων.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις