ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη παρουσιάζονται στη Λάρισα

Η παράσταση του Γιάννη Κακλέα με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στο κηποθέατρο «Αλκαζάρ» στις 2 Αυγούστου

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ονειρεύεται μια ουτοπική κοινωνία και συνεργάζεται και πάλι με τον Γιάννη Κακλέα, για να μας την παρουσιάσει επί σκηνής.

Ο δημοφιλής ηθοποιός και ο γνωστός σκηνοθέτης καταθέτουν τη δική τους εκδοχή για την κωμωδία «Όρνιθες» του Αριστοφάνη. Μια ακόμη θεατρική απόδραση από τη μίζερη πραγματικότητα, μια υπενθύμιση ότι μπορούμε να ανατρέψουμε όσα μας πάνε πίσω.

Ο Πεισθέταιρος του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου δραπετεύει από μια διεφθαρμένη κοινωνία και τολμά να ελπίζει στο αδύνατο. Συνοδοιπόρος στην περιπέτειά του είναι ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος.

Η παράσταση ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και στις 10 και 11 Αυγούστου θα παρουσιαστεί στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου ενώ στις 27 και 28 Αυγούστου θα τη δούμε στο Ηρώδειο.

Οι Όρνιθες του Αριστοφάνη παρουσιάσθηκαν το 414 π. Χ. στα Διονύσια, χαρίζοντας στον δημιουργό της το δεύτερο βραβείο. Ο Αριστοφάνης έγραψε το έργο απογοητευμένος από την τροπή του Πελοποννησιακού Πολέμου επιδιώκοντας να διακωμωδήσει τους συκοφάντες και τους κόλακες του δήμου, καθώς και τις θεωρίες για νέα πολιτεύματα.

Το έργο πραγματεύεται τη φυγή δυο ανθρώπων από την τυραννία του κόσμου στο βασίλειο του παραμυθιού και συνενώνει την φαντασία με την ποίηση.

Όπως επισημαίνει ο Γιάννης Κακλέας: «Ο μεγάλος αυτός σατιρικός ποιητής μας διηγείται μια ιστορία ανατροπής μιας κοινωνίας διεφθαρμένης, παρακμιακής, μιας κοινωνίας που υποβαθμίζει την επιθυμία για ζωή, σε αγωνιώδη προσπάθεια για επιβίωση.

Οι «Όρνιθες» είναι ένα κείμενο πολιτικό και ταυτόχρονα μια ποιητική παραβολή που καυτηριάζει ένα κόσμο απάνθρωπο και ονειρεύεται «μια κοινωνία πουλιών», δηλαδή μια κοινωνία με φαντασία, που υιοθετεί τις Αρχετυπικές αξίες του δικαίου, της αξιοκρατίας και της διαρκούς κίνησης. Μια κοινωνία που μπορεί να φαντάζει απραγματοποίητη αλλά που ο άνθρωπος, αν σταματήσει να την επιθυμεί, κινδυνεύει με αφανισμό.

Οι «Όρνιθες» είναι ένα έργο τόσο σύγχρονο όσο και η ανάγκη του ανθρώπου να πετάξει πάνω από τις ατομικές και κοινωνικές δεσμεύσεις του και να δημιουργήσει μια άλλη κοινωνία, χωρίς υποκρισία, φόβο, καταστροφική μανία και κοινωνική αδικία. Ουτοπικό; Από εμάς εξαρτάται!»

Πρωταγωνιστούν οι : Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Κώστας Μπερικόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Σωκράτης Πατσίκας, Αγορίτσα Οικονόμου, Σταύρος Σιόλας, Μάρα Βλαχάκη, Προκόπης Αγαθοκλέους.

 

Η παράσταση παρουσιάζεται από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης, σε μουσική του Μάνου Χατζηδάκι, σκηνικά Μανόλη Παντελιδάκη και κοστούμια της Βάλιας Μαργαρίτη και του Μανόλη Παντελιδάκη.

Οι ημερομηνίες της υπόλοιπης περιοδείας έχουν ως εξής: 27 και 28 Καβάλα (θέατρο Φιλίππων), 30 και 31/7 Θεσσαλονίκη (Θέατρο Δάσους), 1/8 Κασσάνδρα (Αμφιθέατρο Σίβηρη), 2/8 Λάρισα (Κηποθέατρο Αλκαζάρ), 3/8 Βόλος, 4/8 Αρχαίο θέατρο Δίον, 10 και 11/8 Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 27 και 28/8 Ηρώδειο, 29 και 30/8 Χαλάνδρι (Θέατρο Ρεματιάς), 31/8 Άργος, 1/9 Νεμέα (Green Theater), 3/9 Aιγάλεω (θέατρο Αλέξης Μινωτής), 4/9 Θέατρο Βράχων Βύρωνας, 5/9 Γαλάτσι (Άλσος Βεϊκου), 6/9 Πετρούπολη, 8/9 Νέα Μάκρη, 10 και 11/9 Παπάγου, 12/9 Πάτρα, 15/9 Μεσσήνη, 16/9 Ελευσίνα (Παλαιό Ελαιουργείο), 17/9 Βεάκειο Πειραιάς, 18 και 19/9 Ηλιούπολη (Δημοτικό θέατρο άλσους Δ. Κιντής).

Πληροφορίες: Προπώληση εισιτηρίων για όλη την Ελλάδα στο www.viva.gr και στο τηλ.13855.

(clickatlife.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις