ΕΛΛΑΔΑ

Ευρωβαρόμετρο: Τα χειρότερα έρχονται λένε 3 στους 4 Έλληνες

Το 100% των Ελλήνων χαρακτηρίζουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας “κακή”, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, όπου ο μέσος όρος είναι 77%.

Στην Ελλάδα η γνώμη ότι “τα χειρότερα έπονται” παραμένει κυρίαρχη, με 77%, ενώ αυξήθηκε οριακά. Το ποσοστό αυτό είναι ίδιο και στην Κύπρο και οριακά υψηλότερο στην Πορτογαλία. Στην ουσία, όλοι οι Έλληνες πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα είναι σε άσχημη κατάσταση, ενώ 3 στους 4 θεωρούν ότι θα έρθουν χειρότερες ημέρες εκφράζοντας απαισιοδοξία.

Ανεργία, οικονομία και ακρίβεια, τα προβλήματα των Ευρωπαίων

Στο σύνολο των ερωτηθέντων στην ΕΕ τα κυριότερα προβλήματα την τρέχουσα περίοδο είναι η ανεργία (46%), η οικονομία (35%), η ακρίβεια (24%) και το δημόσιο χρέος (19%). Σε προσωπικό επίπεδο ωστόσο, δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν κυρίως το φάσμα της ακρίβειας (45%) και δευτερευόντως της ανεργίας 21%.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την μείωση του ποσοστού όσων πιστεύουν ότι η αγορά εργασίας θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, στο 60% από 68% στο προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο.

Αμφισβητούνται οι ευρωπαϊκές δομές

Αν και η απαισιοδοξία κυριαρχεί, υπάρχει μία αξιοσημείωτη βελτίωση στην Ελλάδα και την Ευρώπη για τις προοπτικές της εθνικής και της κοινοτικής οικονομίας, σε σχέση πάντα με τα αντίστοιχα μεγέθη του περασμένου Φθινοπώρου.

Οι προοπτικές των οικονομικών είναι αρνητικές:

-της οικογένειας κατά 21% έναντι 24%

-στην απασχόληση 12% έναντι 13%

-για την εθνική οικονομία 37% έναντι 44%

-για την ευρωπαϊκή οικονομία 39% έναντι 44% και

-για την παγκόσμια οικονομία 32% έναντι 41%

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Έθνος”, η μείωση της απαισιοδοξίας δεν έχει “φρενάρει” την μείωση της εμπιστοσύνης στην ΕΕ (στο 31% από 34%), αντίθετα με αυτό της εθνικής κυβέρνησης (αυξήθηκε στο 28% από 24%) και της Βουλής (αυξήθηκε στο 28% από 27%).

Αντίστοιχα, η αρνητική εικόνα της ΕΕ κερδίζει σταθερά έδαφος, φτάνοντας το 28% από 26% το Φθινόπωρο, με τις θετικές γνώμες να είναι στάσιμες αλλά περισσότερες, στο 31%.

Οι Ευρωπαίοι πάντως, έστω και με πολλές αμφιβολίες, συνεχίζουν να στηρίζουν το κοινό νόμισμα, με θετικές γνώμες 52% έναντι 40% των αρνητικών, ενώ θεωρούν ότι η ΕΕ κινείται στη σωστή κατεύθυνση (40% έναντι 31%).

Επίσης, θεωρούν ότι οι χώρες μέλη πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά (84%), διαθέτουν την ισχύ και τα εργαλεία για να προστατέψουν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα (63%) και τελικά η Ευρώπη θα βγει ενισχυμένη από την κρίση (53%).

Πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι η κοινοτική αλληλεγγύη παραμένει μακρινός στόχος, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο 42% δηλώνει ότι η κρίση τον έφερε πιο κοντά με τους πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ, έναντι 51% που δηλώνει το αντίθετο.

Τι προτείνουν οι πολίτες για έξοδο από την κρίση

Όπως καταγράφει το νέο Ευρωβαρόμετρο, για να βγει η ΕΕ από την κρίση, θα πρέπει:

-να εκσυγχρονιστεί η αγορά εργασίας με στόχο την αύξηση της απασχόλησης (78%)

-να ενταχθούν φτωχοί και αποκλεισμένες ομάδες ενεργά στις κοινωνικές δομές (78%)

-να μειωθεί η εξάρτηση από φυσικούς πόρους και οι εκπομπές ρύπων (73%)

-να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα με στήριξη της επιχειρηματικότητας και της εξειδίκευσης (70%)

-να βελτιωθεί η ποιότητα και η απήχηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (68%)

-να αυξηθεί η υποστήριξη στην έρευνα και την καινοτομία που καταλήγει στην αγορά (57%)

-να αναπτυχθεί η ψηφιακή οικονομία με αύξηση των ταχυτήτων του διαδικτύου (47%).

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις