ΛΑΡΙΣΑ

«Άδικη η κριτική για τους βρεφονηπιακούς» απαντά η δημοτική αρχή

Σχετικά με την ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση για τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, το Γραφείο Τύπου του Δήμου Λαρισαίων σημειώνει τα εξής:

«Αν και σεβόμαστε τις προθέσεις και τα κίνητρα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σχετικά με την κριτική που ασκεί η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης γύρω από το θέμα των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Λαρισαίων, ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε πως η κριτική αυτή είναι άδικη.

Κι αυτό γιατί μέσα στη συγκυρία που βιώνει η χώρα μας τα δύο τελευταία χρόνια, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, ο Δήμος Λαρισαίων καταφέρνει να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους βρεφονηπιακούς σταθμούς απορροφώντας όλους τους κραδασμούς που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική, με τις επακόλουθες δυσκολίες στη χρηματοδότηση και την πρόσληψη προσωπικού.

Με τον τρόπο αυτό, ο Δήμος Λαρισαίων παρέχει βοήθεια στην εργαζόμενη μητέρα και κατά συνέπεια στην Λαρισαϊκή οικογένεια . Στη διάρκεια της θητείας της δημοτικής αρχής ο αριθμός των παιδιών που κάθε χρόνο φιλοξενούνται στο δίκτυο των βρεφονηπιακών σταθμών αυξάνεται διαρκώς.

Όταν η δημοτική αρχή ανέλαβε το Δήμο Λαρισαίων το 1999 παρέλαβε ένα δίκτυο 12 βρεφονηπιακών σταθμών στην πόλη. Οι περισσότεροι λειτουργούσαν σε μισθωμένα κτίσματα, σχεδόν ακατάλληλα για την εκπαιδευτική διαδικασία και με ελάχιστο προσωπικό. Μέσα στα δεκατέσσερα χρόνια της διοίκησης του Δήμου Λαρισαίων, η δημοτική αρχή προχώρησε στην κατασκευή δώδεκα (12) νέων ιδιόκτητων βρεφονηπιακών σταθμών, παρέλαβε την εποπτεία τριών που λειτουργούσαν υπό άλλο νομικό καθεστώς και δέχθηκε τρεις από δωρεές συμπολιτών.

Πιο συγκεκριμένα στα χρόνια που πέρασαν η δημοτική αρχή κατασκεύασε με ίδιους πόρους 12 βρεφονηπιακούς σταθμούς: Στη συνοικίες Αγ. Γεωργίου, Αμπελοκήπων, Αγ. Θωμά, Λαχανοκήπων, Νεάπολης, Νέας Σμύρνης, Νεράϊδας, Σιδ. Σταθμού, Ν. Πολιτείας καθώς επίσης και τους σταθμούς των Εμπόρων, της οδού Μιαούλη και του Νοσοκομείου. Επίσης δέχθηκε τις δωρεές των σταθμών της «Ελευθερίας» «Καντώνια» και «Λάσκαρη» ενώ τέθηκαν υπό την εποπτεία του δήμου και τρεις παιδικοί σταθμοί (15ος, 16ος και 17ος) που λειτουργούσαν υπό την εποπτεία Υπουργείων. Φέτος θα λειτουργήσει και ο νέος σταθμός της Ν. Πολιτείας (Αγίας Λαύρας & Γεωργιάδη).Άρα συνολικά θα λειτουργήσουν 25 Παιδικοί Σταθμοί που θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν περισσότερα από 2000 παιδιά.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του δικτύου των Βρεφονηπιακών Σταθμών, φτάνει να αναφέρουμε δύο συγκριτικά στοιχεία: Ο Δήμος Θεσσαλονίκης με πληθυσμό 650.000 κατοίκους διαθέτει 17 παιδικούς Σταθμούς και φιλοξενεί μόλις 1.100 παιδιά. Συνολικά ο αριθμός τόσο των παιδικών σταθμών, όσο και των παιδιών που φιλοξενούνται στη Λάρισα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Ελλάδα, μετά την Αθήνα.

Όπως γίνεται αμέσως αντιληπτό, από την πλευρά της δημοτικής αρχής γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια, όχι απλά να υπάρχει ο εξοπλισμός και η δυνατότητα της φιλοξενίας των παιδιών, αλλά στην πραγματικότητα οι γονείς να νοιώθουν ότι αφήνουν τα παιδιά τους στα καλύτερα χέρια. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα χρειάζεται να τηρούνται κάποιοι κανόνες, που αφορούν και τον αριθμό των παιδιών που φιλοξενούνται, αλλά και τους όρους της φιλοξενίας.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν ο Δήμος Λαρισαίων συνεχίζει απαρέγκλιτα την προσπάθεια να εξυπηρετήσει όσο μεγαλύτερο αριθμό παιδιών, χωρίς ωστόσο να μειώνει στο ελάχιστο την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις