ΕΛΛΑΔΑ

Συζητούν νέες οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις

Πρόβλεψη για μείωση 5 % των συντάξεων από 1.000 έως 1.400 ευρώ

Στην ιστορία μπορεί να περάσουν όπως φαίνεται οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης πως δεν θα προχωρήσει σε οριζόντιες περικοπές καθώς στις προτάσεις ανεύρεσης των περικοπών 11,5 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβάνεται πλέον και ψαλίδισμα των κύριων συντάξεων.

Ειδικότερα, στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας μελετούν πρόταση που προβλέπει μείωση κατά 5% των κύριων συντάξεων όλων των ασφαλισμένων με σύνταξη από 1000 έως 1400 ευρώ αλλά και μείωση κατά 10 % των κύριων συντάξεων για όσους λαμβάνουν πάνω από 1400 ευρώ μηνιαίως.

Επιπλέον, αν ένας ασφαλισμένος λαμβάνει περισσότερες από μία συντάξεις τότε η περικοπή κατά 5 ή 10% θα υπολογίζεται στο σύνολο των αποδοχών του!

Δηλαδή αν ένας συνταξιούχος παίρνει δύο συντάξεις μικρότερες των 1000 ευρώ, οι οποίες όμως αθροιζόμενες ξεπερνούν το όριο αυτό, τότε θα υποστεί μείωση κατά 5% αν οι συνολικές αποδοχές του φτάνουν μέχρι τα 1400 ευρώ ή κατά 10% αν οι αποδοχές του ξεπερνούν τα 1400 ευρώ.

Στην κυβέρνηση πάντως κρατούν χαμηλούς τόνους, με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών να δηλώνει ότι αυτό δεν είναι οριζόντιο μέτρο διότι όπως είπε, εξαιρούνται όσοι παίρνουν σύνταξη μέχρι 1000 ευρώ!

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι περικοπές θα είναι ακόμα μεγαλύτερες για όσους συνταξιούχους ξεπερνούν το νέο μικρότερο πλαφόν στις συντάξεις. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το πλαφόν θα πέσει από τα 2700 ευρώ στα 2000-2200 ευρώ.

Με λίγα λόγια κάποιος που έχει σήμερα το ανώτερο ποσό συντάξιμων αποδοχών των 2700 ευρώ, μπορεί να βρεθεί να παίρνει ακόμα και κάτω από 2000 ευρώ! Από τη μείωση του πλαφόν πάντως στα 2000 η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα εξοικονομήσει περίπου 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Ενώ αν η μείωση είναι πιο μετριοπαθής, στα 2200 ευρώ, τότε η εξοικονόμηση θα είναι η μισή, περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Βέβαια όλα αυτά είναι υπό την έγκριση των τριών πολιτικών αρχηγών που θα συνεδριάσουν σήμερα. Στόχος  είναι να βρεθούν συνολικές περικοπές που θα φτάσουν τα 11,5 δισ. ευρώ και οι οποίες θα ικανοποιούν την Τρόικα…

(iefimerida.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις