ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ντοκιμαντέρ για τον Δημήτρη Κρανιώτη στην τσέχικη τηλεόραση

Ο Λαρισαίος ποιητής και γιατρός μιλάει για το έργο του και την Ελλάδα

Ντοκιμαντέρ-πορτρέτο του Λαρισαίου ποιητή Δημήτρη Π. Κρανιώτη, ιατρού Παθολόγου και Προέδρου του 22ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών του 2011, προβλήθηκε τα μεσάνυχτα της Τρίτης 24 Ιουλίου 2012 από το δεύτερο κανάλι της κρατικής Τσέχικης Τηλεόρασης CT2.

Η ταινία γυρίστηκε από το διάσημο Τσέχο σκηνοθέτη Martin Frantisak το 2009 στην πόλη Valtice της Τσεχίας, όπου ο Δημήτρης Κρανιώτης συμμετείχε σε Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως εκπρόσωπος της Ελλάδας μετά από επίσημη πρόσκληση των διοργανωτών.

Στο ντοκιμαντέρ ο Λαρισαίος γιατρός μιλάει για την ποίηση, για την Ελλάδα και απαγγέλει το ποίημά του «Στο νεκρό ποιητή της αφάνειας» στα Ελληνικά, ενώ Τσέχοι απαγγέλουν ποιήματά του μεταφρασμένα στα τσέχικα.

Η σειρά «Evropa jedna basen» (Η Ευρώπη ένα ποίημα) της κρατικής Τσέχικης Τηλεόρασης περιλαμβάνει 27 ντοκιμαντέρ-αφιερώματα σε Ευρωπαίους  ποιητές (έναν ποιητή από κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης), μεταξύ των οποίων από την Ελλάδα ο Δημήτρης Π. Κρανιώτης.

Οι ταινίες-ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τσεχία) και του Υπουργείου Πολιτισμού της Τσεχίας (Κρατικό Ταμείο για την Υποστήριξη και την Ανάπτυξη του Κινηματογράφου της Τσεχίας).

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις