ΛΑΡΙΣΑ

Κρούσμα «άνθρακα» στην Ελασσόνα

Ο κτηνοτρόφος – ο οποίος διέφυγε τον κίνδυνο – μολύνθηκε από νεκρό πρόβατο

Το πρώτο πιστοποιημένο «κρούσμα άνθρακα» σε άνθρωπο καταγράφηκε στον νομό Λάρισας την περασμένη εβδομάδα. Το κρούσμα σημειώθηκε σε κτηνοτρόφο από την περιοχή της Ελασσόνας και ήταν δερματικής μορφής.

Ο ασθενής νοσηλεύτηκε στην Παθολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπου και υποβλήθηκε σε εξετάσεις και θεραπεία και έχει πάρει ήδη εξιτήριο συνεχίζοντας την αποθεραπεία στο σπίτι του. Παρότι στην κοινή αντίληψη ο «άνθρακας» είναι συνδεδεμένος με την τρομοκρατία, ωστόσο πρόκειται για νόσο τόσο παλαιά, ώστε να αναφέρεται ακόμη και στην Καινή Διαθήκη.

Προκαλείται από ομώνυμο βάκιλο που εντοπίζεται κυρίως στα ζώα και προκαλεί δερματικά, αναπνευστικά ή και γαστρεντερικά προβλήματα. Όσον αφορά δε στη δερματική μορφή θεωρείται σε συντριπτικό ποσοστό ιάσιμος. Όπως προέκυψε, ο κτηνοτρόφος κόλλησε το μικρόβιο όταν μετέφερε ψόφιο πρόβατο από το κοπάδι του. Το έδωσε δε βορά σε σκυλιά, δύο από τα οποία ψόφησαν επίσης.

Το νόσημα δεν είναι πάντως μεταδοτικό από άνθρωπο σε άνθρωπο, μόνο από ζώο σε άνθρωπο, καθώς τα ζώα είναι οι συνήθεις φορείς του σχετικού βακίλου.

ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΠΕ Λάρισας και της αντιπεριφερειάρχη Ρένας Καραλαριώτου, η οποία ενημερώθηκε αρμοδίως για το περιστατικό από το ΚΕΕΛΠΝΟ και προέβη πάραυτα στις απαιτούμενες ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Καθώς ο άνθρακας προέρχεται από τα ζώα, μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να εμβολιαστούν προληπτικά 700 ζώα, στην περιοχή της Τσαπουρνιάς-όπου και εντοπίστηκε το κρούσμα- η οποία προς το παρόν βρίσκεται σε «καραντίνα» ώστε τα ζώα της περιοχής να μην έλθουν σε επαφή με άλλα.

Τα εμβόλια έχουν παραγγελθεί στην Ιταλία, μιας και δεν παρασκευάζονται στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αθηνών, και μόλις έρθουν, θα γίνει ο εμβολιασμός τόσο στην περιοχή της Τσαπουρνιάς όσο και στα όμορα ποιμνιοστάσια, σε αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοιρινά και άλογα. Ήδη έχουν ενημερωθεί ο Δήμος Ελασσόνας και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, προκειμένου να λάβουν προληπτικά μέτρα προφύλαξης των ζώων τους.

Ενώ στην Τσαπουρνιά, θα πάει σήμερα και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Υγιεινής της ΠΕ Λάρισας προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία αποθεραπείας του νοσούντος αλλά και να ενημερώσει τους οικείους του και τους λοιπούς κατοίκους για τις προφυλάξεις που πρέπει προληπτικά να λαμβάνουν.

Στον Νομό Λάρισας ανάλογο κρούσμα, όχι όμως σε άνθρωπο αλλά σε ζώα είχε σημειωθεί το 2006 στο Λιβάδι Ελασσόνας και τότε είχαν εμβολιαστεί 7.000 ζώα. Πάντως, όπως ανέφεραν στην «Ε» τόσο η αντιπεριφερειάρχης Ρένα Καραλαριώτου όσο και ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της ΠΕ Λάρισας, Αθ. Γκουντέλας, η κατάσταση δεν εγείρει ανησυχία, καθώς τα αποτελέσματα του εμβολιασμού είναι άμεσα στα ζώα.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Όπως προέκυψε ο κτηνοτρόφος από την Τσαπουρνιά μετέφερε ένα νεκρό πρόβατο από το κοπάδι του, το οποίο όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια είχε προσβληθεί από τον βάκιλο και τον κόλλησε. Εμφάνισε δερματικό έκζεμα το οποίο στον αρχή είναι κόκκινο και μετά γίνεται σκούρο και συνοδεύεται με πρόκληση υψηλού πυρετού αλλά και πρήξιμο των λεμφαδένων-εφόσον είναι στο χέρι.

Ο κτηνοτρόφος διακομίσθηκε στο Πανεπιστημιακό όπου η πρώτη καλλιέργεια είχε αμφίβολο αποτέλεσμα. Ωστόσο μετά από εντολή κτηνίατρος πήρε αίμα από το ψόφιο πρόβατο, ενώ στο μεταξύ είχε ψοφήσει και ένα ακόμη, οι εξετάσεις του οποίου, επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται περί του βακίλου «ανθρακείς».

Ο κτηνοτρόφος υποβλήθηκε σε θεραπεία και η κατάστασή του εξελίσσεται ομαλά, καθώς αυτή η μορφή προσβολής από τον άνθρακα είναι ιάσιμη. Όπως ανέφερε στην «Ε» ο κ. Γκουντέλας, όταν ένα ζώο ψοφήσει επειδή έχει προσβληθεί από το συγκεκριμένο μικρόβιο, τότε σημειώνεται εκροή αίματος από το στόμα, τα ρουθούνια, τον πρωκτό και τα γεννητικά όργανα, ενώ το αίμα δεν πήζει. Σε αυτή την περίπτωση τα νεκρά ζώα δεν πρέπει να αγγίζονται προκειμένου να απομακρυνθούν.

Είναι προτιμότερο να καούν επιτόπου ή να ταφούν σε λάκκους δυο μέτρων πάνω από τους οποίους θα πέσει ασβέστης. Προληπτικά προκειμένου οι κτηνοτρόφοι να διαπιστώσουν αν τα ζώα τους είναι υγιή μπορούν να τα θερμομετρούν. Το συγκεκριμένο μικρόβιο, είναι αναερόβιο οπότε όταν έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο σπορογονεί.

Το αποτέλεσμα είναι ότι δημιουργούνται σπόροι οι οποίοι μένουν στο έδαφος για αρκετά χρόνια, οπότε διά της διαδικασίας της ανακύκλωσης, τα ζώα μπορεί να βοσκήσουν τα σπόρια και να μολυνθούν. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Γκουντέλας, ο άνθρακας είναι ίσως η πιο παλιά ασθένεια-αναφέρεται και στην Καινή Διαθήκη- και είναι η μοναδική ασθένεια που με τον εμβολιασμό τα ζώα ιώνται άμεσα.

Ο δε εμβολιασμός επαναλαμβάνεται τρεις φορές σε διάρκεια ενάμιση έτους. Μία φορά στην αρχή, την δεύτερη σε έξι μήνες και την τρίτη μετά από ένα χρόνο.

(Εφημερίδα «Ελευθερία» / Μαρίνα Αποστολοπούλου)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις