ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ένταση για τις λαϊκές αγορές στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου

Εν μέσω αντιδράσεων αποφασίστηκε η αλλαγή της χωροθέτησής τους

Εν μέσω μεγάλων αντιδράσεων από τους πωλητές λαϊκών αγορών, δηλώνοντας ότι είναι αποφασισμένοι να καταθέσουν τις άδειες που κατέχουν και να εργάζονται παράνομα και να μην πληρώνουν στο Δήμο τα ανταποδοτικά τέλη, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την αλλαγή της χωροθέτησης των λαϊκών αγορών.

Επίσης ένταση επικράτησε όταν ο σύμβουλος της ήσσονος μειοψηφίας Θωμάς Κλημόπουλος, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι αν και είναι μειοψηφία καταδικάζει ένα κλάδο, τονίζοντας ότι η απόφαση που λαμβάνει είναι παράνομη.

Υπέρ της αλλαγής χωροθέτησης των λαϊκών αγορών σε Βόλο και Ν. Ιωνία, τάχθηκαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, με τον Νίκο Χαυτιύρα να ψηφίζει αρνητικά, λευκό ψήφισε η μείζονα μειοψηφία (με όχι του Απόστ. Βεργή – Ζαρκάδα), θετικά η ΛΑΣ, ενώ καταψήφισαν οι «Δρόμοι Συνεργασίας», που κατήγγειλαν ότι το Δ.Σ. Βόλου διαπράττει έγκλημα, καθώς είναι αναρμόδιο να αποφασίσει.

Μέχρι πριν την ψηφοφορία, οι τρεις Σύλλογοι (παραγωγών, μικροπωλητών οπωρολαχανικών και ειδών ένδυσης) ζητούσαν να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος και να υπάρξει συνεργασία όλων, προκειμένου να βρεθεί αποδεκτή λύση.

Χαρακτηριστικό της έντασης είναι ότι όταν ο δήμαρχος ξεκίνησε την ενημέρωση για το θέμα του λιμανιού, οι παραγωγοί απειλούσαν ότι δεν θα τον ψηφίσουν ξανά, ότι δεν θα πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη, ακόμη και ότι θα κατεβάσουν ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο στις εκλογές…

Η συζήτηση του θέματος ξεκίνησε με την εισήγηση του αντιδημάρχου Νίκου Μόσχου που αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης και τόνισε ότι ενδεδειγμένος χώρος για τη στέγαση είναι ένας δημοτικός χώρος, επί της Γιάννη Δήμου – Φιλιππίδη, που θα μπορούσε να είναι και μόνιμος.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών ειδών ένδυσης, υπόδησης και οικιακής χρήσης «Γόρδιος Δεσμός», ζήτησε να εξεταστεί με ειλικρίνεια και παρρησία το θέμα, γιατί κρίνεται το μέλλον ενός κλάδου, ενώ ζήτησε, ενόψει της κρίσης και που ο τζίρος τους είναι ανύπαρκτος, να αναβληθεί το θέμα και να γίνει σοβαρή συζήτηση για τις λαϊκές αγορές. Πρότεινε δε να μην αλλάξει η χωροθέτηση τουλάχιστον για Τετάρτη και Παρασκευή, ενώ για Ν. Ιωνία τη Δευτέρα πρότεινε να πάνε μαζί με τα οπωροκηπευτικά.

Ο εκπρόσωπος των παραγωγών λαϊκών αγορών Απ. Τσακανίκας ανέφερε ότι οι επαγγελματίες δεν θέλουν να φύγουν από τη Γ. Δήμου, γιατί δεν είναι δρόμος ταχείας κυκλοφορίας, δεν έχει πολλά σπίτια είναι Σάββατο και δεν οχλούνται πολλοί κάτοικοι. Ζήτησε δε να λυθούν προβλήματα όπως η διαγράμμιση και σήμανση των δρόμων, οι τουαλέτες, η καθαριότητα, η αστυνόμευση και τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και στη συνέχεια να γίνουν αλλαγές.

Εκ μέρους των μικροπωλητών οπωροκηπευτικών ο Παύλος Δεληγιάννης ζήτησε αναβολή συζήτησης του θέματος.

Το λόγο πήραν και περίοικοι της οδού Κασσαβέτη και όχι μόνο, που δήλωσαν την αγανάκτησή τους από τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, εδώ και 10 χρόνια, καθώς κατήγγειλαν ότι κάνουν ζημιές στα σπίτια τους και μετατρέπουν τοις πυλωτές των πολυκατοικιών σε αφοδευτήρια.

Ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης ,είπε ότι για τη χωροθέτηση των Λαϊκών την αποφασίζει το Δημοτικό συμβούλιο και πρόκειται για υποχρέωση που δεν εκχωρείται, ενώ κατηγόρησε όσους αιρετούς ζήτησαν αναβολή. Για την κανονιστική τόνισε ότι θα δοκιμαστεί στην πράξη. Επίσης σημείωσε ότι τα βάρη θα πρέπει να ισομοιράζονται για όλους τους πολίτες και ότι δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα για την χωροθέτηση των λαϊκών αγορών.

Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ζέττα Μακρή τόνισε ότι νόμιζε ότι έγινε διάλογος, αλλά διαπίστωσε γενικευμένη αντίδραση. Αν αναβληθεί το θέμα θα δοθεί κάποια λύση, τόνισε, σε διαφορετική περίπτωση θα ψηφίσει λευκό.

Το γεγονός ότι πρέπει να γίνει εκ περιτροπής αλλαγή των λαϊκών αγορών, επισήμανε ο σύμβουλος της ΛΑΣ Απ. Ριζόπουλος, που πρότεινε να μην κλείνουν βασικοί οδικοί άξονες που εξυπηρετούν αυτοκίνηση και συγκοινωνία και να γίνεται κάθε 3-4 χρόνια η αλλαγή χωροθέτησης. Οι Λαϊκές να γίνονται εκ περιτροπής και σε προσβάσιμα σημεία για τον πολύ κόσμο, αλλά με βάση αυτές τις επισημάνσεις και με το ότι μια μικρή αναβολή δεν έδινε λύση η ΛΑΣ ψήφισε τελικά θετικά.

Ο σύμβουλος της ήσσονος μειοψηφίας Ι. Μολοχίδης είπε μεν ότι οι κάτοικοι έχουν δίκιο, αλλά τόνισε ότι οι πωλητές αντιμετωπίζουν πολλά οικονομικά προβλήματα και πρότεινε να γίνει ουσιαστικός διάλογος ώστε να λυθούν τα προβλήματα των δυο πλευρών. Τελικά τόσο ο ίδιος όσο και όλη η παράταξη ψήφισαν αρνητικά.

(magnesianews.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις