ΛΑΡΙΣΑ

«Δωρεάν υπηρεσίες υγείας και φάρμακα για όλο το λαό»

Παράσταση διαμαρτυρίας συνδικαλιστών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και την 5η ΔΥΠΕ

Με κυρίαρχο αίτημα «Αποκλειστικά Δημόσια, Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα αυτό», πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα Τετάρτη 25/7/2012, συνδικαλιστές του ΕΚΝΛ, των Συνταξιουχικών Σωματείων, του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και στην έδρα της 5ης ΔΥΠΕ Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας.

Αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών, παρέδωσε στον αναπληρωτή διοικητή της 5ης ΔΥΠΕ και ψήφισμα με σειρά διεκδικήσεων. Κάλεσαν επίσης τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαικά στρώματα  λαό, να οργανωθούν και να παλέψουν για δωρεάν υπηρεσίες υγείας και φάρμακα για όλο το λαό.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ-ΠΡΟΝΟΙΑ

Η κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας-πρόνοιας έχει επιδεινωθεί δραματικά ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών μέτρων που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ και συνεχίζει και η σημερινή, για να αντιμετωπιστεί η καπιταλιστική κρίση υπέρ του κεφαλαίου και κατά των λαϊκών στρωμάτων.

Η δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στον ΕΟΠΥΥ, στα νοσοκομεία και στα ασφαλιστικά ταμεία, έχει δημιουργήσει εκρηκτικά προβλήματα στους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, σε πολλούς ακόμα και αδυναμία να εξασφαλίσουν και τις πενιχρές παροχές για υγεία, πρόνοια, φάρμακα, επιδόματα ΑMΕΑ και χρονίως πασχόντων, αλλά και ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και προσωπικό για τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κ.Υ και ιατρεία του ΕΟΠΥΥ.

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα που έχουν ήδη συνθλιβεί με την αυξανόμενη ανεργία, τους μειωμένους μισθούς και συντάξεις, την αυξανόμενη φορολογία, χαράτσια και την ακρίβεια, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πληρωμές για να προστατέψουν την υγεία τους.  Μπροστά στην δραματική κατάσταση όπως εξελίσσεται, μπαίνουμε στον αγώνα για δωρεάν φάρμακα και υπηρεσίες υγείας για όλο το λαό.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

•             Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας, προληπτικής και επείγουσας ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος και το κεφάλαιο, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα αυτό.

•             Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των κέντρων υγείας και των ιδρυμάτων πρόνοιας, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

•             Επιστροφή από το κράτος των αποθεματικών των νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων που χάθηκαν από το πρόσφατο κούρεμα.

•             Αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων από το κράτος για φάρμακα, ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, υγειονομικά υλικά, τρόφιμα για νοσοκομεία, και άλλα ιδρύματα, των φαρμακοποιών και των γιατρών. Η κρατική χρηματοδότηση για την υγεία – πρόνοια – φάρμακο να είναι σε απόλυτη προτεραιότητα έναντι οποιασδήποτε υποχρέωσης που απορρέει από την δανειακή σύμβαση.

•             Κατάργηση των πληρωμών εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες, της παρακράτησης των συντάξεων των χρονίως πασχόντων για πληρωμή των ιδρυμάτων που νοσηλεύονται. Κατάργηση της πληρωμής του 15% από τους ασθενείς για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις στο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ πρωτοβάθμιο ιδιωτικό τομέα. Tο ίδιο να γίνει και για τα ασφαλιστικά ταμεία προς τα ιδιωτικά νοσοκομεία και μαιευτήρια. Πλήρη παροχή σύγχρονων δημόσιων, δωρεάν υπηρεσιών, με ή χωρίς βιβλιάριο υγείας.

•             Εξασφάλιση από το κράτος της έγκαιρης και επαρκούς τροφοδοσίας σε όλα τα φάρμακα. Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια.

•             Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν διάθεση των εδικών φαρμάκων και των φαρμάκων για τις συνοδούς νόσους, τα συμπληρώματα διατροφής, το υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό από τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κ.Υ και τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, στους χρόνια πάσχοντες και τα ΑμΕΑ.

•             Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν διάθεση των φαρμάκων με προτεραιότητα στους ανέργους ανασφάλιστους Έλληνες και μετανάστες, χαμηλοσυνταξιούχους, στους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τις επιχειρήσεις.

•             Άμεση αποπληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ των δαπανών που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι, τα ΑμΕΑ σε φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό την περίοδο της άρσης τη πίστωσης των φαρμακοποιών προς τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

•             Συμψηφισμό χρεών ανάμεσα στο δημόσιο στους φαρμακοποιούς και ιδιώτες γιατρούς.

•             Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για παροχές Υγείας, όπως και της συμμετοχής στις εργαστηριακές και λοιπές εξετάσεις και τα φάρμακα, για όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, μικροΕΒΕ και τους φτωχούς αγρότες.

•             Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση 100%.

•             Να καλυφθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ευθύνη του κράτους, για τους ανασφάλιστους, τους άνεργους και όσους δεν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για ανανέωση των βιβλιαρίων υγείας. Να συμπεριληφθούν και οι οικογένειές τους.

•             Κοινωνικοποίηση των μονάδων υγείας του ιδιωτικού τομέα, που πληρούν τις προϋποθέσεις και την ένταξη όλων των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα. Να ενταχθούν επίσης όλες οι υποδομές, μαζί με το προσωπικό των Δήμων και των ασφαλιστικών ταμείων. Στο δημόσιο σύστημα μπορούν να απορροφηθούν και οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και άλλοι επιστήμονες υγείας.

•             Ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος, σε 3 επίπεδα, πρωτοβάθμιο (Κ.Υ με προσανατολισμό την πρόληψη), δευτεροβάθμιο (νοσοκομεία), τριτοβάθμιο (εξειδικευμένα και Πανεπιστημιακά νοσοκομεία), καθώς και το αναπτυγμένο σύστημα επείγουσας ιατρικής (ΕΚΑΒ). Το πρωτοβάθμιο επίπεδο Υγείας να λειτουργεί με πυρήνα το δημόσιο Κέντρο Υγείας, τα παραρτήματά του και τις κινητές μονάδες του. Στο πλαίσιο αυτό διεκδικούμε να γίνουν δημόσια Κέντρα Υγείας σε συνοικίες της Λάρισας (Φιλιππούπολη, Αβέρωφ, Ν. Σμύρνη, Γιάννουλη, στη ΒΙΠΕ και στα ΤΕΙ).

•             Καμία συγχώνευση ή κατάργηση, κρεβατιών, κλινικών, εργαστηρίων, δημόσιων νοσοκομείων, Κ.Υ., μονάδων του ΕΟΠΥΥ ή προνοιακών ιδρυμάτων.  Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, K.Y. και ιδρύματα πρόνοιας. Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμός των δημοτικών ιατρείων για τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε όλους, ιδιαίτερα των άπορων κατοίκων και των μεταναστών.

•             Να λειτουργήσουν άμεσα όσες κλινικές είναι κλειστές ή υπολειτουργούν στο ΓΝΛ και στο Π.Π.Ν. Να γίνει άμεσα η συνδετήρια πτέρυγα του ΓΝΛ.

•             Να δημιουργηθεί δημόσιο κέντρο αποκατάστασης- αποθεραπείας στη Λάρισα.

•             Να δημιουργηθεί σύγχρονη μεγάλη δημόσια ψυχιατρική κλινική στη Λάρισα, όπως επίσης και κέντρα ψυχικής υγείας ή κινητή μονάδα ψυχικής υγείας, με βάρος στην παιδική-εφηβική ηλικία. Να δημιουργηθούν δημόσιοι-δωρεάν ξενώνες, οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα που να καλύπτουν τις ανάγκες για παρόμοιες δομές.

•             Να εξοπλιστούν τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, με τον αναγκαίο και σύγχρονο εξοπλισμό, να παρέχουν τα αναγκαία φάρμακα δωρεάν. Να καταργηθούν οι συμβάσεις των ασφαλιστικών ταμείων με τον ιδιωτικό τομέα.

•             Στα πλαίσια της πρόληψης, υποχρεωτικό και δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών καθώς και υποχρεωτική δωρεάν εξέταση (τεστ-ΠΑΠ, μαστογραφία, έλεγχος οστεοπόρωσης). Λειτουργία γυναικολογικών και παιδιατρικών ιατρείων.

•             Ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής & Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Υπεράσπιση, επέκταση των ΒΑΕ.

•             Κρατική χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της συνέχισης και αναβάθμισης των υπηρεσιών «Βοήθεια στο σπίτι» από το υπουργείο Υγείας-Πρόνοιας, με δωρεάν παροχή σε όσους ηλικιωμένους χρειάζονται βοήθεια και κατ’ οίκον νοσηλεία. Κρατική χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της δωρεάν φιλοξενίας σε οίκους ευγηρίας.

•             Στελέχωση των ΚΑΠΗ με επαρκές υγειονομικό προσωπικό, που να ανήκει στο Κ.Υ της περιοχής.

•             Άμεση καταβολή όλων των επιδομάτων σε ΑΜΕΑ και χρονίως πάσχοντες χωρίς περικοπές και καθυστερήσεις. Έκτακτη ενίσχυση 1.000 ευρώ για όλες αυτές τις κατηγορίες  με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ. Καμία περικοπή αλλά αύξηση των επιδομάτων στις πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες και της κοινωνικής σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις