ΛΑΡΙΣΑ

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για ιδιωτικοποίηση των κρατικών λαχείων

Στους συνυπογράφοντες και ο Λαρισαίος Δημήτρης Γελαλής

Οικονομικό σκάνδαλο, πρώτου μεγέθους, χαρακτήρισαν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των υπερκερδοφόρων κρατικών λαχείων, οι  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ν. Βαλαβάνη, Δ. Γελαλής, Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης και Ευ. Τσακαλώτος, ζητώντας παράλληλα και την κατάθεση σχετικών εγγράφων.

Στην ερώτηση και Α.Κ.Ε. αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Σε οικονομικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους εξελίσσεται η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των κρατικών λαχείων. Ειδικότερα, το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) έχει ανακοινώσει την εκκίνηση της δεύτερης φάσης του απαράδεκτου διαγωνισμού για τη μεταβίβαση του δικαιώματος αποκλειστικής παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προώθησης και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων για 12 έτη.

Στο “πακέτο” περιλαμβάνονται το Εθνικό Λαχείο, το Λαϊκό, το Ευρωπαϊκό, το Ειδικό Κρατικό (Πρωτοχρονιάτικο), το Στεγαστικό, καθώς επίσης και το “Ξυστό”, το οποίο ύστερα από μία δεκαετία ζωής (1993-2003) δεν εκδόθηκε ξανά. Ο τελικός ανάδοχος αναμένεται να έχει ανακηρυχθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Όμως, τα κρατικά λαχεία – που αποτελούν υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών – αποφέρουν κάθε χρόνο τεράστια χρηματικά ποσά στα κρατικά ταμεία. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι τα συνολικά έσοδα από την εκμετάλλευση των λαχείων, σύμφωνα με απολογιστικά στοιχεία του 2010, ήταν της τάξης των 347.600.000 ευρώ και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στο ποσό των 82.200.000 ευρώ! Με τα εν λόγω κέρδη ενισχύονται ιδρύματα και οργανισμοί κοινωνικής μέριμνας, τα οποία –σε περίπτωση πώλησης των λαχείων- θα αναγκαστούν να κλείσουν».

Απευθυνόμενοι στον ΥΠΟΙΚ, οι βουλευτές ζήτησαν άμεση ενημέρωση για «τα συνολικά έσοδα και τα καθαρά κέρδη από τα κρατικά λαχεία τα τελευταία 2 έτη, τα συνολικά έσοδα και καθαρά κέρδη του “Ξυστό” τα τελευταία 2 έτη λειτουργίας του και τα συνολικά έσοδα και καθαρά κέρδη από τα κρατικά λαχεία τα χρόνια αυτά.

Ποια έσοδα προβλέπεται ότι θα εισπραχθούν από το στεγαστικό λαχείο τα επόμενα χρόνια. Επιβεβαιώνει ότι η τιμή της –σε κάθε περίπτωση απαράδεκτης- πώλησης θα εξασφαλίσει ότι η καθαρή παρούσα αξία των τόκων που θα γλιτώσει το Δημόσιο θα είναι τουλάχιστον ίση με την καθαρή παρούσα αξία των μελλοντικών κερδών που αυτό θα χάσει; Ποιες είναι οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές που έχουν κατατεθεί για τα κρατικά λαχεία;

Παρακαλώ να μας χορηγήσετε αντίγραφο των προσφορών αυτών. Ποια είναι τα ιδρύματα και οι οργανισμοί κοινωνικής μέριμνας που ενισχύονται μέσω των κρατικών λαχείων και με ποια ποσά ενισχύθηκαν την τελευταία πενταετία; Ποιες θα είναι οι συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση των κρατικών λαχείων στη χρηματοδότησή τους; Προτίθεται, έστω και τώρα, να ακυρώσει την απαράδεκτη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των κρατικών λαχείων, προκειμένου να προστατευθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου;».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις