ΛΑΡΙΣΑ

«Είναι αδίστακτοι οι εχθροί των εργατών»

Εκδήλωση συμπαράστασης στους απεργούς της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απεργούς της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» μετά τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας από τη γραμματεία Λάρισας του ΠΑΜΕ και τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος του ΕΚΛ Τάσος Τσιαπλές ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής :

«Απόψε οργανώνονται συγκεντρώσεις σαν τη δική μας σε όλες τις πόλεις της χώρας και χθες σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και Λαϊκών Επιτροπών Αγώνα, συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στους απεργούς χαλυβουργούς του Ασπροπύργου και καταδίκης της βάρβαρης επέμβασης των ΜΑΤ εναντίον των απεργών και της σύλληψης 6 απ’ αυτών, που διέταξε την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να τσακίσει τον ηρωικό αγώνα τους και να στείλει μήνυμα αποδοχής της βαρβαρότητας στην εργατική τάξη.

Το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας έχει καταληφθεί από τα ΜΑΤ, που βρίσκονται μέσα και έξω απ’ αυτό. Δυνάμεις καταστολής, ένστολοι και ασφαλίτες περιδιαβαίνουν τους χώρους και βρίσκονται στους φούρνους του εργοστασίου. Χτύπησαν κάρτα και είναι στην υπηρεσία του Μάνεση. Είναι μια ακόμη ειδικότητα των ΜΑΤ.

Ο Μάνεσης, η κυβέρνησή του, και το κράτος του, για άλλη μια φορά γελάστηκαν. Νόμισαν ότι με τα ΜΑΤ, θα πετύχουν ότι δεν μπόρεσαν στους 9 μήνες του απεργιακού αγώνα. Να εκφοβίσουν τους Χαλυβουργούς, να σταματήσουν το δίκαιο αγώνα τους. Δεν τα κατάφεραν όμως. Οι απεργοί χαλυβουργοί τους νίκησαν και τους ξεφτίλισαν για άλλη μια φορά. Γιατί με τον ηρωικό τους αγώνα τους αφαίρεσαν την προβιά που φόρεσαν τις τελευταίες μέρες για να κρυφτούνε.

Καπιταλιστές – κυβέρνηση, δικαιοσύνη, κατασταλτικοί μηχανισμοί, είναι ένα και το ίδιο πράγμα. Είναι όλοι τους αδίστακτοι εχθροί των εργατών.

Μιλάει ο Μάνεσης και τα παπαγαλάκια του για το δικαίωμα στην εργασία, όταν μέσα στο 9μηνο της απεργίας έκανε 120 απολύσεις. Οι άνεργοι πλησιάζουν το 1,5 εκατομμύριο και θα προστεθούν και άλλες χιλιάδες το επόμενο διάστημα. Τα εργοστάσια δεν τα έκλεισαν οι εργάτες με τους αγώνες τους, αλλά οι κεφαλαιοκράτες.

Ας μας απαντήσουν, οι εργάτες ή οι επιχειρηματίες έκλεισαν ή μετέφεραν στο εξωτερικό τα εργοστάσια και βιοτεχνίες στην περιοχή μας όπως (ΡΟΚΑ, Παπαδημητρίου, ΜΕΚΚΑ, Τεχεράν, Μαγρίζος, Ρόμα, Πελασγίς, Ραπτέξ, ΧΟΜΠΥ, ΣΙΓΚΑΛ, ΣΑΤΚΥ, Θεσσαλική, Ελληνική, ΠΟΛ-ΚΟΜ, Οινόπνευμα, Βαλαβάνη, Ε.Β Ζάχαρης, Φρόζα, ΛΑΒ, Ιωαννίδης, ΑΛΦΑ Κεράμικα, ΤΕΜΚΑ και πολλές δεκάδες ακόμα;), αλλά και εκατοντάδες σε ολόκληρη τη χώρα;

Οι εργάτες έκαναν χιλιάδες απολύσεις σε μια σειρά επιχειρήσεις της περιοχής μας, μείωσαν δραστικά το προσωπικό της Ιντρακάτ, της Εξάλκο – Βιοκαρπέτ, του ΔΟΝΤΑ, του Στούντιο Τεχτίλ, της ΣΤΑΦ, της Μπετίννα, του Παπαγιάννη, και τόσων άλλων;

Το χαλυβουργείο, δεν άνοιξε σε πείσμα των πανηγυρισμών των αστικών ΜΜΕ. Το χαλυβουργείο για να λειτουργήσει θέλει τους χαλυβουργούς. Δεν μπορεί να βγάλει ούτε ένα κιλό σίδερο, με τους διευθυντές, τις τηλεφωνήτριες, τους γραφιάδες των γραφείων της Κηφισιάς, τα ΜΑΤ, και τον Γεωργιάδη να γαβγίζει στις τηλεοράσεις.

Στη Χαλυβουργία με τα ΜΑΤ, γίνεται μια πρόβα, για την αντιμετώπιση που θα έχουν και οι άλλοι αγώνες σε άλλα εργοστάσια και επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα. Ο εργάτης ή θα δέχεται τους όρους της κυβέρνησης και της εργοδοσίας ή θα τον βάζει ο ΜΑΤατζής για δουλειά. Με άλλο τρόπο δεν μπορεί να εφαρμοστεί το άδικο, παρά μόνο με τη βία. Οι κοινωνικοί διάλογοι είναι μια απάτη. Τώρα που η αδικία μεγαλώνει, τώρα θα μεγαλώσει και η βία, δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Γι’ αυτό η νίκη των Χαλυβουργών θα είναι νίκη όλων των εργατών.

Γι’ αυτό είναι υποχρέωσή μας το δυνάμωμα της ταξικής αλληλεγγύης στους συναδέλφους απεργούς Χαλυβουργούς, που εδώ και 9 μήνες παλεύουν ηρωικά κόντρα στην αξίωση του βιομήχανου Μάνεση να δουλεύουν για 400 ευρώ όσο και όταν αυτός θέλει, προκειμένου να διασφαλίσει τα κέρδη του, για την ανάκληση των 120 απολύσεων που έχει κάνει όλο αυτό το διάστημα».

Η εκδήλωση, στην οποία παρέστη ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, ολοκληρώθηκε με πορεία των παρισταμένων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

(newsroom onlarissa.gr) 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις