ΚΟΣΜΟΣ

Η παγκόσμια ελίτ κρύβει 21 τρισ. δολάρια σε φορολογικούς παραδείσους!

Πρόκειται για οικονομικό μέγεθος ίσο με αυτά των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας μαζί

Τουλάχιστον 21 τρισεκατομμύρια δολάρια βρίσκονταν σε μυστικούς φορολογικούς παραδείσους έως τα τέλη του 2010, αναφέρει μεγάλη παγκόσμια έρευνα.

Το οικονομικό αυτό μέγεθος είναι ίσο με το μέγεθος της αμερικανικής και της ιαπωνικής οικονομίας σε συνδυασμό!

Η έρευνα ζητήθηκε από το Παγκόσμιο Γραφείο Φορολογικής Δικαιοσύνης και συντάχθηκε από τον οικονομολόγο Τζέιμς Χένρι, ο οποίος εκτιμά μάλιστα το ποσό αυτό να είναι ένα «συντηρητικό» νούμερο και το πραγματικό ποσό ενδέχεται να ξεπερνά τα 32 τρισ. δολάρια!

Η μελέτη αναφέρει ότι οι πλουσιότεροι κάτοικοι 139 χωρών συγκέντρωσαν 7,3 έως 9,3 τρισ. δολάρια «μη καταγεγραμμένου offshore πλούτου» έως το 2010.

Ο Χένρι χρησιμοποίησε στοιχεία από το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών και τις εθνικές κυβερνήσεις.

«Τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα που αφήνουν να εννοηθούν οι υπολογισμοί μας είναι τεράστια. Είναι αρκετά μεγάλα ώστε να κάνουν μια σημαντική διαφορά στα οικονομικά πολλών χωρών» αναφέρει ο κ. Χένρι.

«Από την άλλη πλευρά, η έρευνα αυτή αποτελεί ένα καλό νέο. Ο κόσμος μόλις εντόπισε έναν τεράστιο σωρό οικονομικού πλούτου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην λύση των πιο πιεστικών παγκόσμιων προβλημάτων μας» τόνισε.

(iefimerida.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις